Remodelarea urechii (Otoplastia)
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
In cazul unor urechi proeminente sau cu imperfectiuni, otoplastia poate fi interventia chirurgicala de care un pacient are nevoie. Acest tip de chirurgie poate corecta orice tip de anomalii ale urechilor, mai ales la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 14 ani, dar si la adolescenti si adulti.
Procedura: chirurgii au diverse optiuni pentru remodelarea urechii. Ei pot indeparta o portiune mica din cartilajul urechii sau pot plia si reatasa cartilajul fara a-l indeparta.
Indiferent de tipul procedurii, incizia principala se realizeaza in spatele urechii, pentru a nu ramane cu o cicatrice vizibila ulterior.
Ce trebuie evitat inainte de procedura: se recomanda evitarea administrarii de medicamente antiinflamatorii, aspirina sau suplimente pe baza de plante care pot creste riscul de sangerare
Efecte adverse frecvente: poate aparea durere si tumefiere, in acest caz medicul specialist va prescrie antialgice. Poate exista senzatie temporara de amorteala.
Riscuri:Pot aparea asimetrii in functie de vindecare postoperatorie, tulburari senzitive, rareori cu caracter permanent, corectie in exces, lucru care poate conferi un aspect final mai putin dorit. Toate aceste riscuri necesita reinterventii, lucru de nedorit in chirurgie.
Complicatii: in cazuri rare, poate aparea infectia locala sau o colectie sanguina (hematom) sub piele care necesita drenaj. De asemenea poate aparea recurenta protruziei. Cicatrizarea poate aparea in spatele urechilor, desi nu este vizibila.
Recuperare: se recomanda odihna la domiciliu pentru cel putin o saptamana. Pacientul va purta un bandaj timp de cinci pana la sapte zile si o banda elastica la nivelul regiunii cefalice pentru a asigura o vindecare eficienta.
In cazul in care exista fire care necesita indepartare, medicul chirurg va face acest lucru la 7-10 de la operatie. Cicatricile de la nivelul inciziei se vor estompa in timp, avand in vedere vascularizatia intensa a zonei.
Rezultate: de obicei rezultatele sunt permanente. In cazul in care apar complicatii, determinand pierderea formei,poate fi necesara o reinterventie pentru corectie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Chirurgie plastica
- Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Articole recomandate
- Repararea ranilor
- Corectia nasului (rinoplastia)
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice
- Influenta poluarii asupra sanatatii
- Forma capului la bebelusi: ce este normal?
- Patologie traumatica - plagi si contuzii
- Caracteristicile sindromului Apert
- Cele mai cunoscute mituri si adevaruri medicale
- Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive