Criolipoliza, procedura minim-invaziva de reducere a depozitelor de grasime
Ce este criolipoliza
SusCriolipoliza este o procedura nechirurgicala, minim-invaziva, de reducere a tesutului adipos. Aceasta se bazeaza pe utilizarea temperaturii reci pentru a reduce depozitele de grasime in anumite regiuni din organism.
Scopul acesteia este de a reduce vizibil depozitele locale de grasime ce nu pot fi reduse prin metode neinvazive precum dieta sanatoasa si sport. Criolipoliza se realizeaza doar dupa recomandarile specialistilor si nu se poate aplica persoanelor cu obezitate.
Criolipoliza se poate realiza la nivelul bratelor, coapselor, abdomenului, barbiei, soldurilor, spatelui.
Cuprins articol
Cum se realizeaza
SusCriolipoliza se realizeaza de obicei in cabinetele medicilor esteticieni si in clinici specializate in astfel de proceduri, nefiind nevoie de spitalizare. Dimensiunea si forma depozitelor de grasime sunt evaluate, iar zonele asupra carora urmeaza sa se intervina sunt marcate cu ajutorul unui marker. Pacientii raman treji in timpul procedurii, nefiind nevoie de anestezie sau sedare.
Procedura incepe cu aplicarea unui gel de protectie a pielii. Medicul sau consultantul va utiliza un aparat special, cu un aplicator prin intermediul caruia vor fi inghetate straturile de celule grase (adipocite) aflate imediat sub piele.
Veti simti o senzatie de tragere sau o usoara gadilare la nivelul aplicatorului, pe masura ce temperatura rece este aplicata. Orice alta senzatie neplacuta dispare dupa 5-10 minute de la inceperea procedurii. Stratul de celule adipoase este inghetat progresiv, pana la temperatura tinta aflata intre 4 si 0 grade Celsius.
Intreaga procedura dureaza pana la o ora pentru o regiune. Aplicatorul este indepartat si se va aplica un masaj timp de cateva minute, pentru a favoriza degradarea adipocitelor.
Aceasta tehnica se bazeaza pe gasirea celulelor adipoase care sunt mai susceptibile la leziuni in urma temperaturii scazute, decat alte celule precum cele din piele.
Temperatura rece declanseaza un raspuns inflamator al celulelor adipoase, care sunt lezate si mor ulterior. Ele vor fi ulterior indepartate in mod natural, cu ajutorul sistemului imun.
Avantaje
SusIn ceea ce priveste rezultatele, acestea incep sa apara dupa 3-4 saptamani de la tratament, iar rezultatul final este evaluat la 4 luni dupa procedura.
Studiile au aratat reduceri ale tesutului adipos cu 15% pana la 28%.
Procedura are multe avantaje:
• Nu este nevoie de incizii chirurgicale
• Are riscuri minime, nu exista risc de infectie
• Poate fi realizata usor, fara sa fie nevoie de consulturi sau internare
• Nu este nevoie de anestezie, sedare sau medicatie antialgica
• Se pot trata mai multe zone in cadrul aceleiasi sedinte
• Poate fi realizata de catre orice pacient, indiferent de varsta
• Celulele adipoase sunt distruse permanent si indepartate din organism
• Ofera o crestere semnificativa a stimei de sine si a increderii pacientilor
Dezavantaje
SusDesi este larg recomandata si realizata, exista cateva riscuri pe care pacientii trebuie sa le cunoasca inainte de a apela la criolipoliza.
Acestea includ:
• Criolipoliza este recomandata doar pacientilor cu stare de sanatate buna, fara probleme ortopedice sau neurologice si fara suprapondere sau obezitate.
• Exista un risc minim de modificare a structurii si aspectului pielii, in urma vindecarii.
• Poate fi nevoie de mai multe sedinte pana la atingere rezultatelor droite. Este nevoie de 6-8 saptamani libere intre 2 sedinte consecutive.
• Rezultatele nu sunt vizibile imediat, putand dura pana la 6 luni pana sa fie atins rezultatul final.
• Cateva patologii contraindica realizarea criolipolizei.
Inafara de obezitate, exista afectiuni ale tesutului cutanat si subcutanat ce reprezinta contraindicatii pentru criolipoliza.
Astfel, pacientii care au urmatoarele afectiuni nu pot beneficia de aceasta procedura:
• Vene varicoase
• Dermatita
• Leziuni tegumentare active, nevindecate
• Sindrom Reynaud. Un sindrom rar in care temperatura rece afecteaza circulatia sanguina de la nivelul mainilor
• Crioglobulinemia. Un tip de vasculita (inflamatie a vaselor de sange) cauzata de proteine anormale ce isi modifica structura in prezenta temperaturilor reci
• Hemoglobinuria rece paroxistica. O boala autoimuna foarte rara, in care celulele rosii sunt distruse atunci cand sunt expuse la frig
• Urticaria la frig. O afectiune in care pielea dezvolta eruptii rochii si prurit in urma expunerii la frig
• Boala aglutininelor. Un tip rar de anemie hemolitica, in care sistemul imun ataca celulele rosii atunci cand exista temperaturi joase
• Sarcina sau alaptarea
• Afectiuni ale sistemului nervos, precum neuropatia pacientilor cu diabet zaharat
• Boli dermatologice inflamatorii
• Eczema si psoriazis
Recuperare si prognostic
SusImediat dupa procedura, pot apare cateva efecte secundare care sunt considerate normale si temporare. Acestea includ:
• Durere sau crampe
• Senzatie de intepatura a pielii
• Roseata
• Tumefiere
• Discoloratii sau echimoze (vanatai)
• Sensibilitate locala crescuta
Aceste efecte pot persista pana la cateva zile dupa tratament, iar daca sunt intense, medicul va va recomanda administrarea unor antiinflamatorii uzuale.
Recuperarea nu este anevoioasa si nu necesita conditii speciale de ingrijire. Numarul de sedinte variaza insa in functie de zonele cu probleme si numarul acestora; unele zone pot fi asociate in cadrul aceleiasi sedinte, in timp ce altele nu. Daca este nevoie de sedinte multiple de criolipoliza, acestea vor trebui facute la interval de 6-8 saptamani distanta.
Criolipoliza este o procedura estetica optionala, astfel ca nu este decontata de casa de asigurari. Costurile variaza in functie de clinica unde se realizeaza, numarul de sedinte si dificultatea cazului.
Prognosticul este foarte bun atat timp cat procedura se realizeaza de catre un medic chirurg plastician sau un specialist in astfel de proceduri cosmetice, licentiat pentru a realiza criolipoliza.
Daca aveti ingrijorari si dubii, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a realiza procedura.
Concluzie
SusCriolipoliza este o procedura cosmetica de reducere a depozitelor de tesut adipos, avand o tehnica bazata pe aplicarea temperaturilor reci asupra stratului de grasime. Celulele adipoase sunt inghetate progresiv si indepartate din organism. Criolipoliza are numeroase contraindicatii, insa pentru pacientii fara patologii specifice si fara obezitate, reprezinta o optiune buna de tratament cosmetic. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a realiza procedura.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21060-fat-freezing-cryolipolysis
https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/cryolipolysis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Chirurgie plastica
- Dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Articole recomandate
- Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colestero ...
- Ce este grasimea viscerala si cum scapam de ea?
- Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?
- Adevarul despre grasimea abdominala
- Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale
- 10 alimente hipercalorice ale primaverii
- Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului
- Celulita: tratament la domiciliu
- Cum putem invinge celulita?