Ce trebuie sa stiti despre operatiile estetice
Generalitati
SusOperatiile estetice sunt utile pentru imbunatatirea aspectului unei persoane, dar nu sunt recomandate tuturor. Chirurgia plastica ar putea parea cel mai simplu mod de a modifica infatisarea unui individ nemultumit de modul in care arata. Oricine va decide sa faca o astfel de interventie chirurgicala, in scop estetic, ar trebui sa cunoasca inainte care ar putea fi riscurile, beneficiile si limitele acestor proceduri.
Cuprins articol
Factori care ar trebui luati in considerare
SusInterventiile chirurgicale cosmetice ar modifica anumite parti ale corpului si ar putea creste stima si increderea de sine a unei persoane.
Totusi procedura nu este atat de simpla precum pare si inainte sa se apeleze la aceste operatii ar trebui sa se ia in calcul urmatorii factori:
- asteptarile pacientului - trebuie anticipata imbunatatirea, nu perfectiunea. Daca o persoana se astepta ca in urma operatiilor estetice sa arate precum un star de cinema, va fi dezamagit. Nimeni nu ar trebui sa se bazeze pe o interventie plastica pentru a-si salva relatia afectiva, sa obtina o promovare la locul de munca sau sa isi imbunatateasca viata sociala.
- costul - operatiile estetice nu sunt acoperite de cele mai multe dintre planurile de asigurari de sanatate, iar costul acestora variaza in functie de procedura chiar si pana la cateva mii de euro. La aceasta suma trebuie adaugat si costul perioadei de recuperare, ingrijire sau al corectiilor suplimentare.
- riscuri - este posibil sa apara nemultumirea, dupa orice tip de interventie chirurgicala, dar si alte complicatii de genul sangerarilor excesive sau infectiilor la locul inciziei.
- recuperare - dupa operatie, ar putea fi necesare chiar saptamani sau luni pentru vindecare. Trebuie sa se ia in considerare si eventualele inconveniente fizice care pot aparea in perioada de recuperare, dar si modul in care o interventie chirurgicala poate afecta diferite aspecte ale vietii unei persoane (personal, social, profesional).
- influente psihice - stima de sine ar putea fi imbunatatita dupa o operatie estetica, dar nu si depresia sau alte tulburari mentale.
Alegerea unui chirurg estetician cu experienta
SusDaca o persoana decide sa apeleze la chirurgia cosmetica, ar trebui sa aleaga un chirurg specializat in procedura pe care doreste sa o faca. Recomandarile privind specialistul trebuie sa parvina de la oameni de incredere, cum ar fi medicul de familie sau un prieten care a experimentat cu succes o astfel de procedura.
Consultatia
SusIn timpul primelor consultatii, chirurgul va examina si va evalua partea corpului asupra careia pacientul doreste sa se intervina chirurgical. De asemenea, medicul va solicita o lista a tuturor medicamentelor utilizate, va cere detalii privind istoricul medical al persoanei care va fi supusa operatiei estetice si va purta o discutie referitoare la dorintele si asteptarile acesteia.
In timpul consultatiei, pacientul ar putea adresa specialistului urmatoarele intrebari:
- sunt un candidat potrivit pentru aceasta procedura? De ce, da sau de ce, nu?
- exista si alte tratamente decat interventia chirurgicala care ar putea sa functioneze la fel de bine sau chiar mai bine pentru mine?
- de cate ori ati facut aceasta procedura? Care au fost rezultatele?
- as putea sa vad fotografii sau alte imagini care ma pot ajuta sa inteleg mai bine procedura si modul in care se obtin rezultatele pe care le doresc?
- ar putea fi necesare si alte proceduri sau ar putea fi suficienta una pentru a se ajunge la efectul dorit?
- care sunt optiunile chirurgicale? Care sunt optiunile pro si contra pentru fiecare dintre acestea?
- ce tip de anestezic se va utiliza? Cum m-ar putea afecta acesta?
- voi fi internat? Pentru cat timp?
- care sunt posibilele complicatii?
- cum vor fi monitorizate modul in care evolueaza vindecarea si starea mea de sanatate dupa interventia chirurgicala?
- care va fi pretul procedurii?
- pot fi necesare si alte corectii chirurgicale? Costul estimativ la include si pe acestea?
Pacientul si chirurgul trebuie sa colaboreze eficient in stabilirea unor obiective specifice, masurabile si realizabile, inaintea interventiei chirurgicale, pentru ca aceasta sa aibe succes.
Chiar daca toate conditiile sunt intrunite, decizia de a face operatia plastica apartine in totalitate pacientului. De aceea fiecare persoana care doreste sa apeleze la aceste proceduri trebuie sa se asigure ca a facut cea mai buna alegere in privinta medicului si ca ii vor fi asigurate cele mai bune alternative de tratament.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Chirurgie plastica
- Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
- Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Articole recomandate
- Chirurgia plastica intre mit si adevar
- Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive
- Ce presupune chirurgia oro-dentara?
- Chirurgia reconstructiva
- Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate
- Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice
- Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra?
- Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala