Transplant autolog de celule stem
Generalitati
SusMajoritatea celulelor stem se gasesc in maduva osoasa. Totusi, celule stem care provin din maduva osoasa sunt prezente si in sange. Celulele stem medulare se pot transforma in celule rosii ale sangelui, celule albe sau trombocite, care ajuta organismul sa ramana sanatos.
In cazul in care maduva osoasa este atacata de o afectiune, cum ar fi mielomul multiplu, celulele stem medulare nu mai pot fabrica celule normale ale sangelui. In acest caz, se va face un transplant de celule stem sanatoase, care vor fi introduse in corp prin intermediul unei linii intravenoase, pentru a ajuta maduva osoasa sa functioneze corect. Cand celulele stem provin din propriul sange sau maduva osoasa, acesta este numit transplant autolog de celule stem.
Cuprins articol
- Generalitati
- Intelegerea transplantului autolog de celule stem
- Cand este necesar transplantul de celule stem?
- Cum puteti afla daca sunteti un candidat bun pentru transplantul de celule stem?
- Cum sunt colectate celulele stem?
- De ce transplantul se va face inainte de chimioterapie si radioterapie?
- Cum sunt transplantate celulele stem?
- Efecte secundare ale transplantului autolog de celule stem
- Citeste pe aceeasi tema
Intelegerea transplantului autolog de celule stem
SusAtunci cand medicii recomanda pacientilor doze foarte mari de medicamente pentru chimioterapie, ca sa distruga celulele mielomului, medicamentele pot distruge si celule de sange, ce produc celule stem in maduva osoasa.
Celulele stem sunt celule speciale care se pot divide si se pot transforma in oricare dintre cele trei tipuri principale de celule sanguine: celule rosii, celule albe si trombocite, care sunt celule necesare pentru controlul sangerarii. Primul pas in transplantul autolog de celule stem este colectarea de celule stem din propriul sange.
In trecut celulele stem se colectau direct din maduva osoasa. Acest lucru presupunea o interventie medicala realizata sub anestezie totala. In prezent medicul poate obtine celule stem printr-o procedura numita afereza. Pe parcursul acesteia sangele este recoltat cu ajutorul unui ac, din vena. Apoi sangele va circula printr-un separator de celule, care va colecta celulele stem si va permite reintroducerea in fluxul sanguin a restului de sange.
Celulele stem sunt apoi criogenate si pastrate pana cand va veni momentul chimioterapiei. Dupa ce se vor administra medicamentele specifice chimioterapiei in doze mari, celulele stem sunt incalzite si apoi vor fi reintroduse in fluxul sanguin printr-o linie intravenoasa. Acestea vor calatori prin fluxul sanguin si apoi in maduva osoasa, unde vor incepe sa produca noi celule sanatoase de sange. Transplantul autolog de celule stem, combinat cu dozele mari de chimioterapie a revolutionat tratamentul mielomului.
Cand este necesar transplantul de celule stem?
SusTransplantul de celule stem este folosit pentru:
- tratarea bolilor care pot deteriora sau distruge maduva osoasa
- refacerea maduvei osoase care a fost afectata de radiatii totale la nivelul corpului si doze mari de chimioterapie, folosite pentru tratamentul cancerului
Cum puteti afla daca sunteti un candidat bun pentru transplantul de celule stem?
SusMedicul va lua in considerare starea generala de sanatate si varsta. Persoanele care sunt candidatii potriviti, ar trebui sa aiba mai putin de 70 de ani, sa nu sufere de alte boli (cum ar fi cele cardiovasculare sau diabet), rinichii si ficatul sa fie sanatoase. Medicul va tine cont si de stadiul bolii si de agresivitatea cancerului.
Persoanele la care cancerul este agresiv si raspandit in mai multe zone ale corpului, nu sunt de obicei considerate candidati buni. Un alt aspect important este recidiva cancerului, cum se intalneste deseori in cazul limfomului non-Hodgkin.
Cum sunt colectate celulele stem?
SusTransplantul autolog de celule stem se face prin transplantul de celule stem din sangele periferic. Celulele vor fi recoltate din sange, iar factorul de crestere G-CSF poate fi folosit pentru stimularea cresterii de celule stem noi, astfel incat acestea sa se deverse apoi in sange.
G-CSF este o proteina care este produsa in mod natural in organism. Dintr-o vena va fi eliminat sangele care va trece printr-un aparat care separa celulele stem. Cu ajutorul unui cateter venos central introdus, care ramane intr-o vena, aparatul va reintoarce sangele in organism. Procedura se numeste afereza. La adulti, cele mai multe dintre transplanturile autologe folosesc celule stem din sange.
La copii decizia de a folosi celule din maduva osoasa sau sange depinde de varsta si greutatea copilului.
De ce transplantul se va face inainte de chimioterapie si radioterapie?
SusInainte de a face chimioterapie sau radioterapie, unei persoane i se va stoca si preleva sangele, pana dupa finalizarea acestor tipuri de tratament. Chimioterapia si radioterapia distrug celulele bolnave din maduva osoasa si restul corpului. Apoi celulele stocate din sange vor fi capabile sa preia sarcina celor distruse si sa produca noi celule sanguine.
Cum sunt transplantate celulele stem?
SusUn cateter venos central va fi introdus la nivelul toracelui. Celulele stem vor traversa in sange prin cateter si vor ajunge apoi in maduva osoasa. Apoi vor incepe sa produca noi celule intre 1-3 saptamani. In acest timp pacientul:
- posibil sa fie izolat si sa i se administreze antibiotice pentru a se preveni si trata infectia. Celulele maduvei osoase, distruse cu ajutorul chimioterapiei, vor parasi corpul aflat in imposibilitatea de a lupta impotriva infectiilor.
- sangele va fi testat de mai multe ori pentru a se verifica nivelul de globule rosii, albe si trombocite
- vor fi necesare mai multe transfuzii de celule sanguine si trombocite, pana cand organismul va incepe sa produca propriile celule sanguine si trombocite
- va fi necesara administrarea de medicamente si chiar de antibiotice daca apare o infectie.
Efecte secundare ale transplantului autolog de celule stem
SusIn timpul primelor saptamani dupa transplant exista pericolul de infectie, sangerare si anemie. Uneori o transfuzie de sange poate fi necesara pentru a concentra sangele, pana cand se formeaza celule noi de sange. Antibioticele ar putea fi recomandate pentru protectia impotriva infectiilor sau pentru tratarea altor inconveniente.
Medicul si echipa medicala vor monitoriza cu atentie pacientul timp de doua-trei luni. Transplantul autolog de celule stem pentru tratarea mielomului este foarte sigur si poate fi facut ca procedura ambulatorie. Specialistii au constatat ca persoanele care au suportat transplant de celule stem, dupa doze mari de chimioterapie, ca tratament pentru mielom, au avut sanse mai bune de a supravietui cancerului, comparativ cu persoanele care au urmat doar chimioterapie conventionala.
Sistemul imunitar se va intari dupa 1-2 ani sau chiar mai mult, dupa un transplant autolog de celule stem. Aspiratia de maduva osoasa sau biopsia vor fi utilizate pentru verificarea maduvei osoase.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Transplantul de celule stem din sangele periferic
- Transplantul de celule stem
- Transplantul de celule stem hematopoietice
- Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului
- Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent
- Leucemia
- Limfomul Hodgkin
- Transplantul de par - aspecte generale
- Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului