Tipuri de transplant de celule stem
Generalitati
SusScopul principal al transplantului de celule stem in tratarea cancerului, este de a face posibil tratamentul cu doze mari de chimioterapie si/sau radioterapie. Dozele mari de chimioterapie si radioterapie pot deteriora grav sau in totalitate maduva osoasa, cand sunt distruse celulele canceroase.
Fara maduva osoasa sanatoasa, corpul uman nu este capabil sa produca celulele sanguine necesare pentru prevenirea infectiilor, coagulare si transportul de oxigen si nutrienti. Transplantul de celule stem are rolul de a inlocui celulele stem distruse de dozele ridicate de tratament pentru cancer, permitand maduvei osoase sa produca celule sanatoase.
Cuprins articol
Transplantul autolog de celule stem
SusAcest tip de transplant presupune prelevarea chiar de la bolnav, de celule stem, inainte ca tratamentul sa le distruga. Celulele stem sunt recoltate, fie din maduva osoasa, fie din sange si apoi sunt congelate. Dupa ce se vor face doze mari de chimioterapie si/sau radioterapie, celulele stem sunt dezghetate si vor reveni prin intermediul perfuziei in corpul bolnavului.
Un avantaj al transplantului autolog de celule stem il reprezinta faptul ca bolnavul este cel care doneaza pentru sine propriile celule de care va beneficia. Acest lucru inseamna ca nu exista vreun risc ca sistemul imunitar sa respinga transplantul sau ca celulele transplantate sa atace sau sa nu fie acceptate de propriul organism.
Un posibil dezavantaj este ca celulele canceroase pot fi recoltate impreuna cu celulele stem si apoi pot fi reintroduse in corp. Pentru a preveni acest lucru, medicii pot recomanda in tratament medicamente anticancer sau pot folosi alte metode, pentru a trata celulele stem si a reduce numarul de celule canceroase, care pot fi prezente.
Un alt dezavantaj va fi formarea aceluiasi sistem imunitar atunci cand vor fi transplantate propriile celule stem. Celulele canceroase au putut creste inainte in prezenta acestor celule ale sistemului imunitar, asa ca acest lucru se poate intampla din nou.
Acest tip de transplant este folosit in principal pentru tratarea leucemiilor, limfoamelor si mielomului multiplu. Uneori este utilizat si pentru alte tipuri de cancer, mai ales la copii.
Transplantul autolog dublu
SusIn cazul unui dublu transplant, pacientul primeste 2 serii de doze mari de chimioterapie, fiecare urmata de un transplant de celule stem proprii. Toate celulele stem necesare sunt colectate inainte de prima chimioterapie, cu doze mari. Jumatate dintre acestea sunt folosite pentru fiecare procedura.
Cel mai des, ambele serii de chimioterapie sunt administrate in termen de 6 luni; a doua serie se va face dupa ce pacientul isi revine in urma primei serii.
Transplantul alogen de celule stem
SusIn acest caz, celulele stem nu provin de la pacient, ci de la un donator al carui tip de tesut este potrivit pentru pacient. Donatorul este de cele mai multe ori un membru al familiei, de obicei un frate sau o sora. Daca nu exista o compatibilitate cu un membru al familiei, donatorul poate fi orice persoana compatibila.
Sangele prelevat din cordonul ombilical si placenta nou-nascutilor este o alta sursa de celule stem pentru transplantul alogen. Sangele din cordonul ombilical contine numeroase celule stem. Deseori cantitatea celulelor stem din cordonul ombilical este prea mica pentru adulti, astfel incat aceasta sursa de celule stem este utilizata mai ales pentru copii.
Medicii studiaza in prezent diferite modalitati de a utiliza sangele din cordonul ombilical pentru transplant. Un avantaj al transplantului alogen de celule stem este faptul ca celulele stem donatoare produc propriile celule ale sistemului imunitar, ceea ce poate ajuta la distrugerea oricaror celule canceroase care pot ramane dupa doze mari de tratament.
Acesta se numeste efectul grefa contra cancer. Un alt avantaj este faptul ca un posibil donator poate sa doneze o cantitate mai mare de celule stem sau o cantitate importanta de celule albe ale sangelui, daca este necesar. Celulele stem de la donatori sanatosi nu contin celule canceroase. Totusi, exista si destule inconveniente ale transplantului de celule stem alogene. Transplantul denumit si grefa este posibil sa nu reuseasca, iar celulele donatoare ar putea sa moara sau sa fie distruse de catre organismul bolnavului inainte de a ajunge in maduva osoasa.
Un alt risc este ca celulele imune ale donatorului sa atace organismul pacientului: afectiune cunoscuta sub denumirea de grefa contra gazda. Exista si un risc destul de mic de infectii ale unora dintre celulele donatoare, chiar daca donatorii sunt testati inainte de a dona. Posibilele infectii ar putea proveni de la infectiile pe care le-ati avut si pe care organismul le are sub control. Aceste infectii deseori revin dupa transplantul alogen, intrucat sistemul imunitar este suprimat de medicamente numite imunosupresoare. Aceste infectii pot cauza uneori probleme grave si chiar moartea.
Minitransplantul alogen sau non-mieloablativ
SusUnii dintre bolnavii care necesita transplant au o stare de sanatate care ar face riscanta distrugerea maduvei osoase inainte de transplant. Pentru acestia, medicii folosesc un tip de transplant alogen, numit minitransplant. Denumirea sa provine de la faptul ca pentru acesti bolnavi se vor face doze mai mici de chimioterapie sau radioterapie inainte de transplant.
Medicul se va referi la procedura si ca transplant non-mieloablativ. Ideea este de a se distruge o parte dintre celulele canceroase, unele dintre acestea aflate in maduva osoasa si de a se suprima sistemul imunitar suficient, pentru a permite celulelor stem donatoare sa se fixeze in maduva osoasa.
Spre deosebire de transplantul alogen, atat celulele donatorului, cat si cele ale bolnavului, vor coexista in corpul pacientului o vreme. Pe masura ce timpul trece, celulele donatoare vor prelua functia maduvei osoase si vor inlocui celulele proprii din maduva osoasa. Celulele noi pot dezvolta un raspuns imun la cancer si pot ajuta bolnavul sa distruga celulele canceroase (efectul grefa contra cancer).
Avantajul minitransplantului este doza mica de chimioterapie si/sau radioterapie. In plus, celulele stem ramase din sange vor actiona in continuare. Aceasta procedura este utila mai ales pentru pacientii in varsta si cei cu probleme de sanatate care nu sunt suficient de puternici pentru un transplant standard de celule stem. Minitransplantul are insa, aplicabilitate restransa, fiind utilizat mai ales pentru bolnavii la care cancerul nu evolueaza rapid.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Transplant autolog de celule stem
- Transplant alogen de celule stem
- Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent
- Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem
- Intrebari esentiale pe care sa i le adresezi medicului despre celulele stem
- Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem
- Celulele stem adulte
- Ce sunt celulele stem si de ce este important rolul lor
- Transplantul de par - aspecte generale