Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Informatii importante despre celulele stem in ingrijirea pielii

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2023

Generalitati

Sus
Informatii importante despre celulele stem in ingrijirea pielii

Celulele stem au inceput sa fie introduse in produsele cosmetice pentru ingrijirea pielii ca alternative la alte ingrediente considerate performante in combaterea semnelor de imbatranire a tesutului cutanat (retinolul, de pilda).

De cand cercetatorii au descoperit capacitatea celulelor pluripotente de a se regenera si a lua forma oricaror alte celule specializate ale organismului, utila in tratarea bolilor cronice, celulele stem au inceput sa fie folosite si pentru obtinerea de rezultate importante in industria cosmetica.

Iata ce informatii importante ar fi bine sa cunoasteti in acest sens.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Celulele stem pentru mentinerea sanatatii pielii
  3. Informatii-cheie despre cosmeticele cu celule stem
  4. Citeste pe aceeasi tema

Celulele stem pentru mentinerea sanatatii pielii

Sus

Organismele multicelulare (plantele, fructele, animalele si oamenii) au in organism celule stem, care joaca un rol esential in regenerarea tesuturilor. Acest tip de celule se regasesc si sub stratul superior al pielii, unde joaca un rol important in functiile de restaurare ale tesutului cutanat (regenerarea celulara, de pilda).

Cea mai importanta caracteristica a celulelor stem este aceea ca pot lua forma altor celule specializate, de aici izvorand si teoria conform careia aceste celule pluripotente derivate din extracte vegetale si introduse in produsele cosmetice ar putea preveni imbatranirea prematura a pielii.

Astfel, celulele stem din produsele de infrumusetare sunt obtinute din fructe, legume si plante care isi mentin prospetimea timp indelungat (mere elvetiene, floarea de colt, trandafirii, palmierii sau planta de mlastina gotu kola). Extracte din aceste celule stem (nu celulele vii) sunt folosite ca ingrediente pentru prepararea cremelor de ingrijire a pielii, intrucat este imposibil sa fie mentinute in viata celulele stem in emulsiile cosmetice.

Daca eticheta unui produs cosmetic indica faptul ca are la baza celule stem, ingredientele care le contin pot avea denumirea de acid ferulic, acid elagic sau quercetina. Iar ca extractele din celulele stem sa fie potente, plantele din care sunt prelevate trebuie sa fie cultivate in medii controlate, fara agenti de contaminare. Astfel se explica si preturile piperate ale cosmeticelor preparate cu celule stem vegetale.

Informatii-cheie despre cosmeticele cu celule stem

Sus

Inainte sa achizitionati produse cosmetice pe baza de celule stem pentru ingrijirea pielii, este bine sa cunoasteti urmatoarele informatii-cheie despre acestea.

Celulele stem provin din organisme vii

Cremele pentru mentinerea sanatatii pielii cu celule stem pot sa contina atat celule pluripotente extrase din plante, cat si cele provenite din oua nefertilizate. Continutul celor din urma este bogat in agenti potenti in proliferarea celulara si sintetizarea colagenului.

Specialistii spun ca exista multe similaritati intre modul in care celulele stem din plante si cele prelevate din organismul animalelor functioneaza in directia sustinerii cresterii si regenerarii tesuturilor. Pentru a-si indeplini rolul, celulele stem, spre deosebire de alte celule, sunt capabile sa se multiplice pe o perioada indelungata de timp.

Celulele stem pot ameliora aspectul semnelor de imbatranire a pielii

Celulele stem contin doua componente principale factori de crestere (care joaca un rol esential in diviziunea celulara, cresterea de celule noi si productia de colagen si elastina) si proteine (care regleaza diviziunea celulelor stem). Aplicate direct pe piele, aceste doua componente ajuta la ameliorarea aspectelor ridurilor si incetinirea dezvoltarii liniilor fine.

Celulele stem de natura vegetala ar putea sa nu functioneze ca cele de natura umana

Pana in prezent, nu s-au descoperit dovezi care sa demonstreze faptul ca celulele stem de natura vegetala ar actiona asupra regenerarii cutanate in mod identitic cu cele din organismul uman. Oamenii de stiinta au observat doar cum celulele stem umane, odata stimulate cu factori de crestere, stimuleaza celulele epidermei in procesul reconsolidarii pielii. Astfel, nu este inca stiintific atestat faptul ca celulele stem vegetale ar avea acelasi efect.

Chiar si asa, celulele stem extrase din plante au beneficii reale, din prisma continutului bogat de antioxidanti care protejeaza pielea prin inlaturarea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Mai multi specialisti sustin ca factorii de crestere din celulele stem furnizeaza moleculele necesare pentru stimularea productiei de elastina si colagen, baza pielii cu un aspect mai tanar si mai sanatos.

Cantitatea de celule stem din cosmetice conteaza

Nu va grabiti sa investiti in produse cosmetice cu celule stem, doar pentru ca eticheta acestora mentioneaza ca ar contine aceste componente. Expertii spun ca importanta este cantitatea ingredientelor active din creme si seruri cu celule stem.

Produsele bogate in celule pluripotente au substantele in cauza inscrise primele pe lista ingredientelor daca apar pe ultimele pozitii, inseamna ca formula contine doar un mic procentaj de celule stem si este cu sigurata foarte putin eficienta in regenerarea pielii.

Cosmeticele cu celule stem fac pielea din zona ochilor mai ferma

Pielea din jurul ochilor este mai subtire decat in alte regiuni corporale, fiind prima afectata de liniile fine si riduri. Odata cu inaintarea in varsta, aceasta se subtiaza si mai mult. Celulele stem din cremele de ingrijire pot ajuta pielea din jurul ochilor sa fie mai putin vulnerabila imbatranirii premature, datorita proteinelor naturale, peptidelor si factorilor de crestere care contribuie la suplimentarea productiei de colagen la acest nivel.

Produsele de ingrijire cu celule stem pot reduce consecintele expunerii la ultraviolete

Cand pielea este afectata din pricina expunerii la razele UV, celulele cutanate incearca isi repare singure leziunile suferite. In cazul in care acestea esueaza, ajung in cele din urma sa moara. In acest punct, celulele stem (responsabile cu regenerarea celulara) identifica regiunea cu probleme si inlocuiesc celulele moarte cu unele sanatoase. Astfel, suplimentarea cantitatii de celule stem la nivelul pielii poate creste sansele mentinerii tesutului cutanat sanatos.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate