Cum putem trata cu succes migrenele
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Cum se manifesta migrenele
SusDe obicei, migrenele se manifesta ca dureri puternice, intepatoare la nivelul capului. Pot fi cauzate de activarea fibrelor nervoase din vasele sangvine ale creierului.
Pe langa durerea de cap puternica, migrenele prezinta o serie de simptome. Printre acestea se numara sensibilitatea la sunete si lumina, greata, voma si oboseala.
Conform Institutului National de Boli Neurologice, 12% din populatia Statelor Unite sufera de migrene.Pe parcursul vietii, indiferent de varsta, sex sau etnie, oricui i se poate intampla sa sufere de migrene.
Cercetatorii cred ca anumite evenimente pot declansa sau pot duce la migrena.Pentru fiecare persoana, declansatorul migrenei este diferit.
Daca migrena s-a instalat deja trebuie tratata si pentru asta exista diferite tratamente sau metode alternative, insa cel mai bine este sa identificati cauzele migrenelor si o modalitate eficienta de a le inlatura.
Cuprins articol
Cum sa evitati cauzele declansatoare de migrena
SusPrevenirea migrenelor prin eliminarea cauzelor declansatoare
Pentru a preveni o migrena trebuie sa identificati si apoi sa evitati factorii care participa la instalarea ei. O metoda de identificare este pastrarea unui jurnal in care sa notati zilnic evenimente legate de migrena.
Informatii necesare pentru a identifica ce cauzeaza migrena:
- ce ati mancat/baut inainte sa apara migrena, inclusiv apa sau alcool si ce cantitate
- ora la care se instaleaza migrena si ora la care dispare
- evenimentele din ziua respectiva anterioare migrenei
- starea pe care o aveti atunci cand se instaleaza migrena
- ce medicamente ati luat si ce doze
- data la care se instaleaza si se termina menstruatia
Tinand un jurnal, va fi mult mai usor sa identificati daca migrenele au legatura cu ceea ce beti/mancati, cu anumite evenimente sau experiente. Spre exemplu, daca ati consumat o mancare foarte sarata sau cu un continut bogat de glutamat de monosodiu (GMS) si de fiecare data a aparut migrena, evitati sa mai consumati sare si GMS in cantitati mari.
Conform Institutului de Calitate pentru Eficienta in Serviciile de Sanatate (Institute for Quality and Efficiency in Health Care) aceste alimente au fost cel mai des raportate ca fiind cauzatoare de migrena:
- oua
- alcool (in special vin rosu)
- ciocolata
- produse lactate precum iaurtul si untul
- indulcitori artificiali precum aspartamul
- branzeturi
- cafeina
- renuntarea la cafeina
- potentiatori de aroma precum glutamatul de monosodiu
- alti aditivi alimentari
Evenimente si situatii care ar putea declansa o migrena:
- deshidratarea
- apa calda
- lipsa alimentatiei
- lumini puternice, inclusiv lumina soarelui
- sunete proeminente
- schimbari de vreme
- efort fizic
- lipsa somnului
- stresul
- fumatul si tutunul
- obezitatea
- mirosuri puternice cum ar fi cel de parfum, vopsea sau fum
- menstruatia
- contraceptivele si tratamentele cu hormoni
Alcoolul, ciocolata si cafeina sunt cele mai comune substante asociate cu aparitia migrenelor. Vinul rosu este cauzator de migrene la femei.
Pentru a tine migrenele in frau evitarea acestor factori delansatori este esentiala.
Schimbari in stilul de viata
SusPe langa determinarea cauzelor si evitarea lor, schimbarile in stilul de viata sunt foarte importante pentru a evita migrenele.
Iata ce poti schimba in stilul tau de viata pentru a elimina migrenele:
- faceti sport cu regularitate
- pastrati o greutate corporala optima
- reduceti nivelul de stres
- practicati meditatia sau yoga pentru a va relaxa muschii
- dormiti suficient
- dormiti si mancati dupa un program stabil
- consumati o cantitate mare de apa
Tratamente
SusCe medicamente trateaza migrena?
Unii oameni continua sa aiba migrene frecvent in ciuda efortului de a identifica factorii declansatori si de a-i elimina. Daca aceasta este situatia, luati legatura cu medicul de familie pentru a va prescrie un tratament impotriva migrenelor.
Unele medicamente sunt disponibile fara reteta, altele necesita prescriptie medicala. Tipul de tratament in migrena depinde de mai multi factori cum ar fi urmarea unui alt tratament, frecventa migrenelor si efectele adverse ale medicamentelor.
Toxina botulinica (botox) este o toxina secretata de o bacterie si a fost folosita de-a lungul anilor pentru a tratata boli legate de contractia musculara si mai este cunoscut ca fiind un tratament eficient impotriva ridurilor.
In 2010 botoxul a fost aprobat pentru tratarea migrenelor in SUA. Tratamentul constituie in injectarea de botox in muschii fruntii si ai gatului si trebuie repetat o data la trei luni.
Anumite medicamente pot trata aparitia agresiva a migrenei.
Terapii alternative pentru tratarea migrenelor
SusTerapiile alternative pot fi de mare ajutor pentru cei care sufera de migrena cronica. In general, aceste terapii se axeaza pe eliminarea durerii.
Iata ce terapii alternative puteti folosi pentru a diminua durerile datorate migrenelor:
- acupunctura: consta in inteparea anumitor puncte de la nivelul pielii
- masajul
- terapia feedback: o tehnica de relaxare ce include controlul psihic in contact cu stresul, tensiunea musculara si durere; - pacientul invata ce tehnici functioneaza si apoi le poate repeta oriunde
- anumite produse pe baza de plante pot ajuta cand vine vorba de migrene
- in migrene, este recomandata suplimentarea cu riboflavina (vitamina b2), magneziu si coenzima Q10
Inainte de a folosi orice remediu bazat pe plante sau suplimente, consultati medicul. Nu folositi brustrure, iarba fetei sau riboflavina daca sunteti insarcinata.
Concluzie
SusUnele din persoanele care sufera de migrene invata din experienta cum sa treaca peste un episod neplacut datorat durerilor de cap: se intind intr-o camera intunecoasa, dorm o ora sau aplica comprese reci pe frunte. Uneori aceste metode sunt eficiente si opresc migrena.
Pentru alte persoane, migrenele pot fi mai dificil de controlat si prevenit mai ales cand apar frecvent. Daca aveti frecvent migrene, vorbiti cu medicul dumneavostra despre posibile variante de tratament.
Tratamentul, in combinatie cu schimbarea stilului de viata si evitarea factorilor declansatori, pot fi esentiali pentru tratarea migrenelor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -