Alimentele care va pot provoca migrene
Generalitati
SusExista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumati si recurenta migrenelor.
De altfel, regimul alimentar s-a dovedit a fi responsabil, in 30% dintre cazuri, de instalarea durerilor de cap intense, insotite de stari de ameteala, greata si slabiciune corporala.
Din fericire, identificarea alimentelor care pot stimula declansarea simptomelor migrenei ajuta la reducerea frecventei acestor episoade neplacute, odata ce sursele alimentare periculoase sunt excluse din dieta zilnica.
Cuprins articol
Legatura dintre migrene si alimentatie
SusMigrenele sunt o afectiune dureroasa, deseori debilitanta, care afecteaza un procent seminificativ din populatia Pamantului. Cu toate ca oamenii de stiinta nu au putut stabili cu exactitate cauzele migrenelor si ce se intampla concret in timpul acestor crize, expertii medicali cred ca durerile sunt cauzate de un flux prea mare de sange care invadeaza vasele sanguine de la nivel cerebral. Acestea din urma ajung sa exercite o presiune crescuta asupra terminatiilor nervoase extrem de sensibile, instalandu-se senzatiile dureroase intense.
Numerosi pacienti care sufera de migrene sesizeaza, in timp, ca anumite categorii de alimente le provoaca atacuri dureroase. Pe de cealalta parte, introducerea unor produse alimentare sau a unor nutrienti in dieta zilnica poate ajuta la prevenirea episoadelor neplacute. Asadar, exista o legatura stransa intre migrene si alimentatie, care transforma obiceiurile alimentare in adevarate componente terapeutice.
Senzatia de foame influenteaza cel putin la fel de mult recurenta migrenelor. Persoanele predispuse la aceasta afectiune sufera mai multe atacuri, daca nu au un program de masa bine organizat. Mai multe studii de specialitate au demonstrat ca saritul peste mese si infometarea (chiar si postul!) conduc la declansarea migrenelor in peste 50% dintre bolnavi. Scaderea brusca a nivelului de glicemie poate explica acest fenomen. Prin urmare, un program de masa regulat, cu portii mici si dese, asigura mentinerea indicelui glicemic in parametri si previne, asadar, reaparitia simptomelor migrenelor.
Medicii recomanda mese si gustari in care proteinele sunt consumate concomitent cu carbohidratii complecsi (numiti si carbohidrati de indice glicemic scazut). O astfel de combinatie ar putea fi untul de arahide consumat cu paine din faina integrala.
Totodata, un jurnal nutritional, in care sa notati alimentele pe care le consumati in fiecare zi, va poate ajuta sa depistati acele produse care actioneaza ca factori declansatori pentru migrene.
Alimente care declanseaza migrenele
SusMezelurile
Carnea procesata, in special mezelurile (salamul, parizerul, cremwurstii, carnatii etc.), contin tiramina (aminoacid prezent in mod normal in organism care determina dilatatia si contractia vaselor de sange) si alti aditivi alimentari, care pot cauza dureri de cap intense, spun specialistii. Senzatiile dureroase provocate de aceste substante se resimt, de regula, pe ambele laturi ale capului.
Branza invechita
Sortimentele de branza invechita provoaca dureri de cap persoanelor sensibile si pot fi un factor de inducere a migrenelor, deoarece contin cantitati foarte mari de tiramina, cu efect direct asupra vaselor de sange de la nivelul creierului. Tipurile de branza pe care sa le evitati daca suferiti de migrene sunt
- branza albastra (cu mugegai);
- branza Brie;
- branza Cheddar;
- branza Stilton;
- feta;
- gorgonzola;
- mozzarella;
- Muenster;
- parmezan;
- branza elvetiana;
- branza procesata.
Alcoolul
Tiramina si sulfitii din alcool sunt substante deseori asociate cu instalarea durerilor de cap accentuate. Intrucat alcoolul accelereaza circulatia sangelui catre creier, migrenele pot fi mai puternice din cauza lui.
Bauturile alcoolice inchise la culoare, precum vinul rosu, tind sa fie mai problematice decat cele mai usoare.
Inghetata
Alimentele foarte reci, asa cum este inghetata, produc de multe ori senzatii dureroase care nu dureaza de obicei mai mult de 5 minute si se localizeaza la nivelul fruntii. In cazul pacientilor care sufera de migrene, acest simplu impuls dureros poate fi scanteia care aprinde un intreg episod de migrene, cu toate simptomele aferente.
Medicii spun ca peste 90% dintre pacientii care sufera de migrene sunt foarte precauti atunci cand consuma alimente aflate la temperaturi extreme (prea reci sau prea fierbinti).
Muraturile
Aproape toate alimentele puse la murat, fermentat sau marinat contin glutamat monosodic, un potentiator de aroma asociat cu declansarea migrenelor de catre oamenii de stiinta.
Mancarea chinezeasca
Tot glutamatul monosodic se regaseste din abundenta in mancarea chinezeasca, care utilizeaza ingrediente speciale cu acest potentiator de aroma.
Ciocolata
Ciocolata si toate celelalte alimente si bauturi care contin cofeina (bauturi carbogazoase, cafea, ceai, bauturi energizante), consumate in cantitati mari, cauzeaza iritabilitate, insomnie, anxietate si migrene, spun expertii medicali. Ironia face ca persoanele care au dezvoltat deja o dependenta de cofeina si renunta la aceasta, sa experimenteze o stare de sevraj ulterioara, care contribuie la recidiva migrenelor.
Ceapa
Aparent inofensiva, ceapa poate fi un factor declansator al migrenelor in cazul pacientilor cu acest diagnostic, deoarece contine tiramina, substanta care interactioneaza cu vasele sangvine cerebrale.
Bauturile dietetice
Acestea contin cantitati importante de aspartam, un indulcitor artificial care a fost asociat, in cadrul studiilor de specialitate, cu declansarea migrenelor, mai ales in randul persoanelor care il consuma in mod regulat.
Alte alimente care au fost asociate de-a lungul timpului cu debutul migrenelor sunt alimentele procesate (conservele, semi-preparatele congelate etc.), fructele oleaginoase, pizza, chipsurile de cartofi, organele de animale, unele fructe (bananele foarte coapte si citricele), fructele uscate, supele cu bulion, lactatele (smantana sau iaurtul, in special).
Din categoria alimentelor care ajuta la prevenirea migrenelor si la reducerea intensitatii simptomelor acestei afectiuni fac parte
- pestele gras (somon, halibut, hering, macrou, ton, sardine, cod etc;
- semintele de in;
- nucile;
- ficatul de cod;
- ciupercile crimini;
- varza si spanacul;
- fructele de mare;
- laptele fortificat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Tratamente si remedii alternative pentru migrene
- Ce boli pot declansa colorantii alimentari?
- Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim?
- Afectiuni care pot fi mostenite de la mama
- 7 moduri prin care sa evitati durerile de cap de sarbatori
- Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica)
- Cauze surprinzatoare ale durerilor
- Durerile sinusale – simptome si remedii
- Migrena juvenila