Zambiti, va rog!
Importanta crescuta a imaginii in zilele noastre
SusIntr-o lume in care zambetul este un accesoriu din ce in ce mai important pentru succes, toata lumea isi doreste dinti frumosi.
Este demonstrat statistic ca un zambet impecabil creste simtitor sansele de obtinere a unui job sau de imbunatatire a salariului.
Albiri dentare, fatetari, tratamente cosmetice, facem orice este necesar pentru un zambet perfect.
Tehnicile moderne ne sunt de mare folos si chiar este minunat ca le avem la indemana.
Dar pregatirea zambetului ideal ar putea si ar trebui in mod ideal sa inceapa mult inaintea primului interviu pentru job-ul ideal.
Cuprins articol
Primii pasi in construirea zambetului sanatos
SusIn primul rand, un zambet perfect ar trebui sa fie un zambet sanatos. Iar sanatatea se construieste inca din prima copilarie, prin obiceiuri corecte de alimentatie si igiena.
Fiecare parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul sau. Perceptia notiunii de „bun” poate insa sa difere de la un individ la altul, in functie de o seama intreaga de factori intre care nivelul de informare este probabil cel mai important.
De aceea este foarte important ca, asa cum cerem sfatul medicului pediatru cand bebelusul nostru are o problema de sanatate, sa cerem si sfatul stomatologului pediatru pentru a afla ce este de facut ca sa crestem un copil cu dinti sanatosi.
Alimentatia corecta este importanta pentru dinti, asa cum este si pentru dezvoltarea generala a copilului. si tot atat de importanta este igiena.
Oricat de exagerat ar putea sa para, pentru rezultate optime si durabile in timp, obiceiurile de igiena buco-dentara ar trebui instituite cat mai devreme – altfel spus e bine sa obisnuim bebelusul cu ritualul periajului dentar de doua ori pe zi, dimineata si seara, inca de la aparitia primului dintisor (adica din jurul varstei de 6 luni).
Exista, pentru aceasta, periute cu forme si dimensiuni adecvate sau degetare din silicon – doar rabdare si vointa sa avem ca, dupa o zi cu siguranta plina de actiune, frumoasa si obositoare totodata, dupa baita si lapticul de seara (din biberon sau de la san), sa nu culcam mezinul familiei inainte de a-i curata dintisorii.
„Dar pe fratele lui nu l-am spalat deloc pe dinti pana la 2 ani si n-a avut nimic!” – este o exclamatie pe care o auzim uneori, in diferite variante. Posibil. Nu toti oamenii sunt la fel, nu toti dintii sunt identici si cu siguranta unii – si oameni, si dinti – sunt cu adevarat norocosi.
Totusi, decat sa ne lasam in voia hazardului, parca ar fi de preferat sa facem tot ceea ce depinde de noi pentru sanatatea dintilor copilului pentru binele caruia – nu-i asa? – am face orice.
Importanta ingrijirii dintilor de lapte
SusChiar daca dintii de lapte se inlocuiesc la un moment dat, sanatatea lor este foarte importanta in multe feluri si nu doar pentru un zambet fotogenic pe site-uri de socializare sau in albumul de familie.
In primul rand, un copil care are dintii cariati nu se va putea alimenta la fel de bine ca unul cu dintii sanatosi, va evita unele alimente sau nu va putea mesteca eficient.
Mai mult, cariile dintilor de lapte si complicatiile lor pot influenta in mod ireversibil dezvoltarea normala a dintilor permanenti de inlocuire.
Nu in ultimul rand, o fetita sau un baietel cu dintii innegriti de carii va risca sa devina oricand tinta remarcilor rautacioase ale colegilor de joaca, ceea ce poate avea consecinte uneori cu adevarat grave asupra evolutiei personalitatii micutului.
Dincolo de aceste aspecte, instituirea precoce a obiceiurilor corecte de igiena oro-dentara mai are un beneficiu pe termen lung: periajul va fi perceput mai curand ca o rutina decat ca o obligatie, ceea ce il va face mult mai usor de acceptat.
Este mult mai dificil de introdus periajul in programul unui copil mai mare, de exemplu de 2,5-3 ani, care deja are propriile lui idei si preferinte si care poate s-a obisnuit, pana atunci, sa adoarma rontaind un mar sau savurand un biberon cu lapte.
Caria de biberon
SusAbundenta de informatie online si accesul larg la internet fac, in prezent, ca tot mai multi parinti sa fi aflat deja despre asa-numita „carie de biberon”, care afecteaza dintii de lapte in prima copilarie.
Totusi, denumirea afectiunii poate fi inselatoare, in sensul ca nu de putine ori parintele va considera ca neutilizarea biberonului va feri copilul de problema respectiva.
Realitatea este ca, indiferent de felul in care este hranit copilul, in lipsa igienei corecte acumularea si stagnarea resturilor alimentare pe suprafetele dintilor va forma o pelicula (placa dentara bacteriana), ce serveste ca mediu extrem de favorabil dezvoltarii bacteriilor.
Acestea vor produce acizii care vor ataca smaltul dentar, ducand la demineralizarea lui si implicit la aparitia cariei, indiferent daca vom alege sa o denumim „carie de biberon” sau „caria severa precoce a copilariei”.
Eruptia dintilor permanenti
SusOdata trecuti de prima copilarie, in jurul varstei de 7 ani, copiii pasesc intr-o noua etapa din multe puncte de vedere. Odata cu debutul in clasa intai si zambetul se modifica dramatic – incisivii de lapte vor face loc celor permanenti, mai mari si mai putin albi.
Aceasta diferenta de culoare alarmeaza adesea parintii care isi doresc cel mai stralcitor zambet pentru copilul lor. Si, desi diferenta de culoare este fireasca, este bine ca parintii sa mearga cu copilul la dentist in aceasta perioada.
Primul molar permanent apare in spatele ultimului molar de lapte, fara ca eruptia lui sa fie precedata de pierderea unui dinte de lapte – Atentie!
De aceea parintii il confunda deseori cu un molar de lapte si astfel cariile aparute, uneori foarte repede, pe suprafata sa, raman netratate. in plus, de multe ori, culoarea galbuie a dintilor permanenti proaspat erupti este „potentata” de igiena necorespunzatoare – la 6-7 ani copilul pare destul de mare ca sa se spele singur pe dinti, dar nu este destul de matur ca sa realizeze un periaj corect.
Vizita la stomatologul pediatru in aceasta etapa va fi o buna ocazie pentru a obtine sfaturi cu privire la ingrijirea corecta a dentitiei mixte, pentru a proteja prin sigilare primii molari permanenti, pentru a descoperi la timp carii incipiente si a le trata corespunzator si, foarte important, pentru o evaluare ortodontica.
Iar daca a ajuns, cu ajutorul periei de dinti, al pastei si al medicului dentist la 12-15 ani fara carii si fara anomalii dento-maxilare, daca reuseste sa se tina la o distanta rezonabila de alimentele de tip fast-food si de bauturile carbo-gazoase, adolescentul cu zambet perfect are toate sansele sa devina tanarul increzator in sine pentru care zambetul va fi o utila completare la C.V.
Autor: Dr. Arina Vinereanu
Noua pasta de dinti Colgate Maximum Cavity Protection cu Agent de Neutralizare a Acizilor din ZaharuriTM este prima si singura pasta de dinti care lupta direct impotriva acizilor din placa dentara, rezultati din zaharuri – cauza numarul 1 a aparitiei cariilor.
Studiile au indicat ca noul produs reduce leziunile carioase incipiente de pe dinti cu 52%, un procentaj mult mai mare in comparatie cu cel al unei paste obisnuite cu fluor, 32%, si ajuta la reducerea cu pana la 20% a incidentei cariilor noi.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.