Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Trucuri pentru a scapa de halena

Actualizat la data de: 31 Iulie 2015
Trucuri pentru a scapa de halena

Helena, numita si halitoza, este prezenta la aproape 50% din populatia adulta.

Ea este caracterizata printr-un miros dezagreabil in timpul expiratiei unei persoane si se datoreaza cel mai frecvent unei lipse de igiena buco-dentara (periaj al dintilor).

Totodata, halena poate fi un simptom al diferitelor patologii: gingivite (inflamarea gingiilor), inflamarea amigdalelor, carii, infectii ale gatului sau ale gurii, tulburari digestive sau poate fi provocata de consumul de alcool sau de tutun.

Aceasta problema nu ar trebui subestimata. De fapt, unele persoane pot avea depresie, pentru ca au o stima scazuta de sine sau se simt respinsi din cauza mirosului neplacut.

Cum puteti scapa de halena?

-O mai buna igiena buco-dentara
-Periati-va dintii de cel putin 2 ori pe zi;
-Nu uitati sa va periati limba, partea superioara a cavitatii bucale si interiorul obrajilor;
-Folositi ata dentara de cel putin o data pe zi pentru a elimina reziduurile alimentare blocate intre dinti;
-Schimbati-va periuta de dinti la 3 sau 4 luni;
-Consultati-va medicul dentist regulat.

Consumul de apa
Gura uscata poate fi cauza halenei de dimineata. Totusi, trebuie sa evitati sa beti cafea sau suc pentru a avea gura umezita. Apa reduce prezenta bacteriilor si stimuleaza secretia de saliva. Aceasta curata natural gura.

Guma de mestecat fara zahar
Guma de mestecat stimuleaza glandele salivare si improspateaza mirosul gurii. De asemenea, guma de mestecat curata dintii, gingiile si limba.

Alimentele solide
Unele fructe si legume, cum ar fi merele, castravetii, telina sau morcovii, curata natural gura. Acestea pot reduce prezenta bacteriilor responsabile de mirosul dezagreabil.

Cafeaua, alcoolul si tigarile
Tigarile sunt cunoscute pentru mirosul pe care il lasa. Cafeaua si alcoolul usuca gura si contribuie la producerea de bacterii care sunt responsabile de halena. Ar fi de preferat sa inlocuiti cafeaua cu ceaiul si sa evitati consumul de alcool.

Iaurtul, usturoiul si ceapa
Iaurtul mareste prezenta bacteriilor bune si amelioreaza sanatatea buco-dentara (consumati iaurtul din lapte de capra, care este digerat mai bine). Din contra, alimentele cum ar fi ceapa sau usturoiul fac posibila aparitia halenei pe o perioada lunga de timp.

Patrunjelul
Patrunjelul este un remediu bun impotriva mirosurilor neplacute ale gurii. Aceasta planta amelioreaza mirosul imediat prin anumiti compusi sulfurati care se formeaza in gura sau in intestin. Puteti mesteca putin patrunjel proaspat.

Sucul de lamaie
Lamaia este cunoscuta ca fiind un antiseptic natural, care combate rapid bacteriile bucale. Beti suc de lamaie, care este o modalitate excelenta de a lupta impotriva halenei la orice ora a zilei.

Carbonul vegetal
Carbonul vegetal este folositor pentru a ajuta de eliberarea de dependenta de tutun si de alcool, dar acest produs, disponibil in toate farmaciile, poate fi un ajutor important pentru a scapa de mirosul neplacut.

Uleiurile esentiale
Uleiurile esentiale, care ajuta la ameliorarea unor aspecte din diferite domenii, sunt la fel de esentiale pentru halena. Aplicati una sau doua picaturi de ulei esential de menta, de tei sau chiar de lavanda sub limba inainte de a va peria dintii si acest gest cotidian va ajuta sa luptati contra halenei.

Laptele, aliatul contra usturoiului
Daca va plac alimentele condimentate cu usturoi, trebuie sa stiti ca laptele este un aliat care nu ar trebui neglijat pentru a scapa de gustul pe care il lasa usturoiul. In timpul sau dupa consumul de usturoi, beti un pahar cu lapte, pentru ca in timp ce mancati, acesta reduce mirosurile din gura.

Cariile
In cele mai multe dintre cazuri, halena este cauzata de o problema buco-dentara. Fie ca aveti gingivita sau carii, ingrijiti-va aceste probleme, pentru ca acestea contribuie la mirosurile dezagreabile. Chiar daca acest lucru nu este intotdeauna posibil, o intalnire cu dentistul dumneavoastra ar trebui sa va ofere o solutie daca halena persista.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate