Sinuzita maxilara odontogena
Dr. Radu Colteanu
Medic specialist chirurgie orala si implantologie
Clinica: Velvet Dental
Una dintre complicatiile grave ale infectiilor dentare maxilare cu evolutie de lunga durata este sinuzita maxilara odontogena ( de cauza dentara). Aceasta reprezinta inflamatia mucoasei sinusului din cauza unei infectii dentare care a distrus osul din vecinatatea dintelui si a penetrat peretii sinusului maxilar.
Sinusurile maxilare sunt cavitati aerice situate la nivelul osului maxilar. Ele sunt acoperite cu o mucoasa sinusala si dreneaza la nivelul foselor nazale printr-un orificiu numit ostium.
Cauza
Atunci cand o infectie dentara este lasata netratata, ea evolueaza dincolo de limitele canalului radicular distrugand osul din jur si fara discriminare ajunge sa perforeze si peretele sinusului maxilar, infectandu-l si pe acesta si determinand aparitia unei sinuzite maxilare odontogene.
Cei mai implicati dinti sinusali sunt: molarul 1, molarul 2, premolarul 2, molarul 3, premolarul 1 si mai rar caninul.
Simptome
In functie de intensitatea simptomelor, avem doua forme de sinuzita: sinuzita acuta cu manifestari dureroase mai accentuate si sinuzita cronica cu simptome mult mai discrete si care de multe ori poate trece neobservata.
De cele mai multe ori simptomele sunt asemanatoare celor din virozele respiratorii deoarece au aceleasi cauze: inflamatia mucoasei sinuzale si acumularea de secretii mucoase sau purulente in sinus, care determina senzatia specifica de plenitudine(congestie sau presiune) la nivelul obrazului si de nas infundat.
Diferenta dintre cele doua situatii este ca in sinuzita manifestarile sunt unilaterale ( doar pe partea afectata), pe cand in raceala sunt bilaterale.
Uneori se poate insoti si de tegumente inflamate sau durere la presiune pe peretele sinusal afectat, perceperea unui miros neplacut sau chiar alterarea starii generale in sinuzita acuta.
Exameul radiologic va evidentia dintele cauzal al infectiei, precum si o usoara opacifiere a sinusului maxilar.
Tratament
Deoarece cauza acestei sinuzite este infectia endodontica, primul pas este intotdeauna un tratament endodontic corect, rezectie apicala daca este nevoie sau in cazul in care acestea nu se pot realiza, extractia dentara.
Dupa indepartarea factorului cauzal, pasul al doilea este tratamentul specific al sinuzitei maxilare care se face cu antiinflamatoare si o combinatie de antibiotice conform antibiogramei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Dr. Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)
- Polipii nazali
- Gestionarea efectelor sinuzitei cronice
- Complicatii care pot aparea prin netratarea sinuzitei
- Pot fi prevenite infectiile sinusale?
- Optiunile de tratament pentru abcesul dentar
- Tulburarile de somn si inaintarea in varsta
- Afla semnificatiile durerilor de dinti
- Prevenirea riscului de imbolnavire in stomatologie