Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Se pot vindeca cariile dentare de la sine?

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. George Ghidrai
Medic specialist medicina dentara

Generalitati

Sus
Se pot vindeca cariile dentare de la sine?

Este interesant de stiut ca, in anumite conditii, o leziune carioasa se poate vindeca de la sine, fara a fi nevoie de interventia medicului stomatolog. Totusi, este important sa subliniem expresia in anumite conditii.

Pentru ca o carie dentara sa se poata vindeca de la sine, este nevoie ca o serie de conditii sa fie indeplinite simultan.
Pentru a putea intelege cum anume se poate vindeca o carie dentara, este esential sa cunoastem mecanismul de formare si evolutie al cariilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum se formeaza cariile dentare
  3. Ce conditii trebuie indeplinite pentru ca o carie sa se poata vindeca de la sine
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum se formeaza cariile dentare

Sus

Cariile apar ca urmare a actiunii placii dentare asupra dintilor. Placa dentara este o retea de bacterii si resturi alimentare (in special zaharuri) care se depune pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Apare ca o depunere lipicioasa, fie de culoare alb-galbui, fie incolora.

Zaharurile din placa dentara sunt “alimentatia” preferata a bacteriilor. In urma unui proces numit fermentatie acida, bacteriile vor actiona asupra zaharurilor transformandu-le in diversi acizi. Daca sunt lasati in contact cu dintele pentru mai mult timp, acizii rezultati in urma procesului de fermentatie vor dizolva treptat tesuturile dure ale dintelui producand demineralizarea acestora.

In aceasta etapa caria evolueaza extrem de lent deoarece primul tesut care trebuie demineralizat este chiar smaltul dentar, tesutul cu cel mai bogat continut mineral din organism (si, din acest motiv, si cel mai dur tesut din organism).

De aceea, organismul va avea suficient timp pentru a inversa procesul. Minerale precum fluorul, calciul sau fosfatii sunt redepozitate in smalt din saliva. Acest ultim proces se numeste remineralizare si poate duce la repararea stratului de smalt si stoparea procesului carios.

Totusi, daca demineralizarea continua pentru o perioada mai lunga de timp si remineralizarea este deficitara, smaltul va pierde cantitati insemnate de substante minerale, lasand in urma matricea organica, extrem de moale. Datorita consistentei slabe, matricea organica se va dezintegra, formandu-se o mica cavitate iar caria dentara va patrunde in dentina.

Odata ce s-a format cavitatea, dintele nu se mai poate repara de la sine. Fara interventia medicului stomatolog, caria va progresa rapid prin dentina (care este mult mai moale decat smaltul) ajungand in final in pulpa dintelui.

Privind inca o data acest mecanism, putem afirma ca, cariile incipiente s-ar putea vindeca de la sine, dar, odata ce s-a format o cavitate carioasa, procesul devine ireversibil.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru ca o carie sa se poata vindeca de la sine

Sus

Pentru ca o leziune carioasa mica sa se poata vindeca, trebuie indeplinite mai multe conditii:

1. Detectarea cat mai rapida a cariei

Este de la sine inteles ca nu poate fi intreprinsa nici o masura care sa duca la vindecarea procesului carios daca caria nu este detectata in faza incipienta.

Primul semn clinic al unei carii dentare este aparitia unei pete albicioase pe suprafata dintelui. Pata albicioasa indica o zona de demineralizare a smaltului. Acest tip de leziuni carioase au cele mai mari sanse de vindecare.

Este foarte greu pentru un pacient sa observe aceste zone. In schimb, medicul stomatolog are la dispozitie o serie de tehnologii moderne care-l ajuta sa distinga mai usor aceste leziuni incipiente. De exemplu, Diagnodent este un aparat mic si portabil care foloseste calitatile fasciculelor laser si al ultrasunetelor pentru a depista cariile mici mai repede decat metodele traditionale. Folosirea unor asemenea sisteme in asociere cu radiografiile dentare dau rezultate si mai bune.

2. Pozitia

Caria trebuie sa fie pozitionata pe o suprafata neteda a dintelui. Este putin probabil ca procesul de remineralizare a smaltului va avea loc daca caria este situata in santuri sau fisuri adanci de pe suprafata ocluzala a unui dinte sau in spatiul dintre doi dinti.

Fiind greu de igienizat, acestea sunt ariile predilecte in care se acumuleaza placa dentara iar remineralizarea smaltului are un prognostic foarte scazut in zonele in care placa dentara este lasata in contact cu dintii.

3. Stadiul de evolutie al cariei

Este obligatoriu ca leziunea carioasa sa fie in stadiul incipient, de demineralizare al smaltului fara sa se fi format nici un fel de cavitate. Odata ce procesul carios patrunde in dentina, remineralizarea nu mai poate avea loc iar caria va trebui tratata prin plasarea unei obturatii.

4. Planul de tratament

Daca in urma unei examinari clinice, medicul stomatolog stabileste ca aveti o leziune carioasa reversibila (care are sanse sa se vindece de la sine), trebuie intreprinse o serie de masuri active care sa creasca sansele vindecarii. Chiar daca planul de tratament va depinde de situatia clinica a fiecarui pacient, exista 3 masuri importante care nu trebuie niciodata omise:

a) Igiena orala

Pentru ca procesul de remineralizare al smaltului sa poata avea loc, este nevoie de o igiena orala impecabila. Probabil ca cunoasteti cele mai importante masuri de igiena orala; iata doar cateva sfaturi:

• Nu uitati sa schimbati regulat periuta de dinti. Multe persoane pastreaza aceeasi periuta ani de zile, anuland astfel eficienta periajului dentar. Periuta trebuie schimbata oricand observati semne de uzura sau la fiecare 3 luni (chiar daca nu observati nici o uzura)

• Guma de mestecat fara zahar poate ajuta la prevenirea cariilor. Pe langa faptul ca, contine agenti activi care actioneaza in prevenirea cariilor, guma de mestecat stimuleaza si secretia salivara, ceea ce va ajuta la curatarea dintilor

• Clatiti-va cu apa dupa fiecare masa pentru a neutraliza acizii care se formeaza in cavitatea bucala

• Nu uitati de ata dentara

b) Schimbari de dieta

Bacteriile din placa dentara "se hranesc" cu zaharuri pe care "le transforma" in acizi. Cu alte cuvinte, in lipsa zaharurilor din placa dentara, procesul de fermentatie acida nu poate avea loc.

Este important sa stiti ca, din punctul de vedere al sanatatii orale, frecventa consumului de zaharuri este mult mai nociva decat cantitatea totala consumata.

In consecinta, este indicat sa se reduca consumul de dulciuri intre mese deoarece acestea creeaza o rezerva nutritiva continua pentru bacteriile din cavitatea bucala. In plus, adaugati mai multe mese bogate in fructe si legume la dieta si consumati mai multa apa.

c) Fluorizarea

Fluorul este unul din mineralele depozitate in stratul de smalt in timpul procesului de remineralizare. Medicul stomatolog va poate aplica la cabinet diverse lacuri sau geluri cu un continut ridicat de fluor.

In cele mai multe cazuri, gelurile cu fluor sunt introduse intr-o lingura care se aplica pe dinti pentru cateva minute. In afara de acestea, medicul va va putea indica sa folositi si o pasta de dinti care contine fluor.

Exista si alte strategii pe care le puteti discuta cu medicul dumneavoastra. De obicei, este nevoie de o perioada destul de lunga de timp (mai mult de un an) pana cand veti observa un progres semnificativ spre vindecare iar rezultatul final nu este intotdeauna predictibil. Din aceste motive, prevenirea cariei este mult mai usoara.

Chiar daca nu vor fi intotdeauna sanse pentru o vindecare de la sine, tratamentul unei carii mici este de obicei simplu si nedureros.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate