Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii?

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Raluca Georgescu
Medic stomatolog pediatru

Clinica: DENT ESTET 4 KIDS

Generalitati

Sus
Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii?

Dintii copiilor, inclusiv cei de lapte, se pot caria din diverse motive. Parintii isi doresc sa evite problemele stomatologice ale copiilor, insa nu stiu cum si cand trebuie sa actioneze.

O buna ingrijire dentara incepe inainte de aparitia primului dinte. Desi nu sunt inca vizibili, dintii exista, ei incep sa se formeze inca din cel de-al doilea trimestru de sarcina. La nastere, bebelusul are 20 de dinti, dintre care unii sunt complet dezvoltati in maxilar. In plus, nu trebuie sa uitam ca in cavitatea bucala se gasesc sute de tipuri de bacterii, unele benefice, altele nu, iar igiena dentara si vizitele la medicul stomatolog sunt vitale pentru a asigura buna sanatate orala a copilului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand trebuie inceputa ingrijirea dintilor?
  3. Prima vizita la dentist
  4. Cum pot fi prevenite cariile?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cand trebuie inceputa ingrijirea dintilor?

Sus

Potrivit studiilor, caria dentar este cea mai rspandit afectiune din lume. In Europa, 61% dintre copiii cu varste intre 6 i 12 ani au cel putin un dinte cariat, arata datele Organizaiei Mondiale a Sanatatii. Parintii trebuie sa stie ca un punct de carie se poate transforma intr-o carie profunda in doar 2-3 luni, iar copilul se va confrunta cu dureri puternice, infectii si absese sau chiar si pierderea precoce a dintelui, daca acea carie nu este tratata.

Iata ce poti face pentru a ingriji corect dintii copilului:

- Inca dinainte ca dintii sa apara, curata cu o batista sau un tifon steril gingiile copilului pentru a indeparta bacteriile daunatoare.

- Imediat ce i-au aparut primii dinti, curata-i cu o periuta de dinti pentru bebelusi. Foloseste apa si putina pasta de dinti speciala pentru varsta copilului. Medicii stomatologi recomanda ca, pana la varsta de 2 ani, cantitatea de pasta de dinti aplicata pe periuta trebuia sa fie dimensiunea unui bob de orez, iar intre 2 si 6 ani de dimensiunea unui bob de mazre.

- Evita sa lasi copilul sa adoarma cu biberonul sau cu suzeta in gura. Zaharurile din lapte raman pe dintii bebelusului pe timpul noptii, atacandu-i smaltul. Se formeaza ceea ce este cunoscuta drept caria de biberon. La sugari, caria de biberon urmeaza un model caracteristic de dezvoltare: afecteaz mai intai incisivii maxilari, apoi molarii maxilari si apoi pe cei mandibulari.

- In jurul varstei de 2 ani, copilul ar trebui sa invete sa scuipe in timpul periajului.

- In jurul varstei de 4 ani, copilul trebuie invatat sa foloseasca si ata dentara, pentru a indeparta resturile alimentare. Ata dentara se foloseste din momentul in care copilul are toti dintii pe arcada si se formeaza puncte de contact intre acestia. Necuratarea acestor zone poate sa conduca la aparitia cariilor interdentare.

Prima vizita la dentist

Sus

Atunci cand ingrijirea orala incepe de la varste cat mai fragede, iar copilul invata aceste obiceiuri santoase, teama de dentist va disparea si copilul va putea participa la intalnirile cu medicul stomatolog cu zambetul pe buze.

Primul control stomatologic este recomandat la varsta de 1 an sau dupa aparitia primilor dintisori. Medicul va efectua o examinare a cavitatii bucale a copilului si ii va explica parintelui tehnicile adecvate de periere, dar si reguli privind alimentatia corecta.

De asemenea, se recomanda ca vizita la cabinetul stomatologic sa nu fie asociat cu vreo afectiune sau urgenta dentara care pot sa-i provoace copilului durere si pentru care va fi nevoie de tratament. In acest fel, consultul stomatologic va putea fi pentru copil o experienta confortabila si relaxanta.

De asemenea, in jurul varstei de 7 ani, stomatologii pediatri pot recomanda un control de specialitate al unui medic ortodont, daca observa anomalii ale dezvoltarii dintilor.

Cum pot fi prevenite cariile?

Sus

Cariile apar atunci cand bacteriile si resturile alimentare ramase pe dinti dupa masa nu sunt eliminate. Se produc acizii, care in timp distrug straturile dentare si astfel ia nastere caria. Primul semn care indica aparitia unei carii este demineralizarea. Sunt acele pete alb-cretoase de pe suprafata dintilor, care nu pot fi observate cu usurinta de catre parinti, astfel ca este nevoie de interventia medicului stomatolog pentru a le observa si trata.

Demineralizarea poate afecta atat dintii de lapte, cat si dintii permanenti tineri, si este cauzata, in principal, de acumularea de placa bacteriana in lipsa unei igiene periodice realizate corect.

Iata ce poti face pentru a preveni aparitia cariilor:

- Invata cat mai devreme copilul obiceiurile unei bune igiene orale - acesta trebuie sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara.

- Atentie la aportul de fluor - fluorul intareste smaltul dintelui, facand mai dificila penetrarea acidului. Stomatologul va recomanda un tip de pasta de dinti flourata creata special pentru copii sau va recomanda suplimente cu fluor.

Cele mai multe paste de dinti contin fluor, dar sunt situatii cand pasta de dinti nu protejeaza pe deplin dintii copilului, astfel ca este nevoie de o fluorizare, realizat de medicul dentist pediatru in cabinetul stomatologic. Totusi, prea mult fluor poate provoca decolorarea dintilor.

- Limiteaza sau evita consumul anumitor alimente - alimentele dulci, sucurile, bomboanele (in special cele gumate, precum caramelele) pot eroda smaltul si pot determina aparitia cariilor.

Atunci cand copiii consuma astfel de alimente, este indicat sa se spele pe dinti imediat, pentru a elimina zaharul de pe dinti. Acelasi lucru este valabil si in cazul administrarii de medicamente lichide indulcite, precum siropurile de tuse.

Cariile de lapte afecteaza si dintii permanenti

Dintii de lapte sunt la fel de importanti precum cei permanenti. Au un rol important in dezvoltarea vorbirii, in realizarea masticatiei, in ghidarea erupiei dintilor permanenti, permitand dezvoltarea armonioasa a muschilor faciali si formarea oaselor maxilare.

Este gresit sa spunem ca dintii de lapte sunt inlocuiti si, deci, nu este nevoie sa-i tratam. Netratarea cariilor de pe dinii de lapte avea consecine grave pe termen lung. Sub dintii de lapte, in os, se afla dintii definitivi. Acestia se dezvolta treptat. Orice infectie netratata la timp ajunge la dintii permanenti, le perturba dezvoltarea, ii poate infecta, iar acestia fie nu mai erup, fie erup cu defecte.

Cavitatile create in urma carierii dintilor de lapte modifica locul de eruptie a dintilor definitivi, astfel ca acestia nu se vor mai alinia corect, fiind necesara interventia medicului ortodont.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate