Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Plombe dentare

Actualizat la data de: 22 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Sanaz Kavian
Medic specialist chirurgie dento-alveolara

Clinica: Clinica de Stomatologie Voluntari

Plombe dentare

Intrebari frecvente despre plombe (albe, de argint/mercur)

Care sunt tipurile de plombe?

1. Plombe de amalgam – plombele de amalgam (numite uneori „plombe argintii”) sunt un amestec de mercur lichid si bucati mici de argint sau alte metale, cum ar fi cupru, staniu si zinc. Amalgamele au multe dezavantaje. Amalgamul este un metal, care se dilata sau se contracta la caldura, frig, si muscatura. Prin urmare, cu fiecare masa dintele este slabit si in timp si in functie de dimensiunea plombei, dintele devine predispus la fracturare. De asemenea plombele de amalgam necesita o atentie deosebita deoarece ele contin mercur, care este un element foarte toxic. In literatura de specialitate nu este foarte clara cantitatea de mercur care este eliberata din amalgam si care sunt efectele pe termen lung asupra intregului organism. Siguranta plombelor de amalgam a fost pusa in discutie de mai multi ani din cauza preocuparilor privind absorbtia mercurului, care contribuie la mai multe boli, incluzand Alzheimer, scleroza multipla, dementa si artrita.

2. Plombe din rasini compozite – Rasinile compozite sunt un amestec plastic de culoarea dintelui umplut cu sticla (dioxid de siliciu). Introduse in anii 60, compozitele dentare au fost limitate doar la dintii din fata din cauza ca nu erau suficient de rezistente pentru a rezista la presiunea si uzura generate de dintii din spate. De atunci compozitele au fost imbunatatite semnificativ si pot fi, de asemenea, aplicate cu succes si pe dintii din spate. Compozitele nu sunt utilizate doar pentru restaurarea cariilor, ci, de asemenea, sunt utilizate si in imbunatatirea cosmetica a danturii prin schimbarea culorii dintilor sau prin remodelarea dintilor deformati. Nu este cunoscut nici un risc in privinta sanatatii prin aplicarea plombelor compozite. Plombele din rasini compozite au fost create ca o alternativa la plombele din metal traditionale. Plombele dintilor colorate astfel incat sa arate ca dintii naturali sunt cunoscute ca plombe de compozit. Plombele din rasini compozite sunt rezistente, durabile si create pentru un zambet cat mai natural.

3. Inlay-uri si Onlay-uri din portelan – Avantajele reale au fost obtinute in laborator prin procesarea plombelor albe de portelan numite inlay sau onlay. Ele sunt frumoase, rezistente si de lunga durata. Pretul este similar cu cel al inlay-urilor sau onlay-urilor din aur. Ca multe alte lucruri in viata, cu cat sunt mai valoroase, cu atat sunt mai costisitoare, dar ele merita cu adevarat daca doriti plombe solide, albe, in locul metalului inestetic.

Vechea mea plomba din fata s-a inchis la culoare. Poate fi albita?

Plombele nu pot fi albite. Daca nu sunteti multumit de imagine, este momentul sa inlocuiti acele restaurari cu altele mai noi, din materiale mai estetice. Plombele din argint (”amalgam”) apartin trecutului.Nu uitati, daca inlocuiti aceste plombe si restauratii, sa o faceti dupa albire, pentru a obtine o noua culoare imbunatatita a dintilor dumneavoastra naturali. De asemenea puteti sa luati in considerare inlocuirea vechilor plombe cu reconstituiri de culoarea dintilor sau fatete de portelan.

Cum sunt aplicate plombele compozite?

Dupa preparare, punem compozitul in straturi folosind o lumina speciala pentru a intari fiecare strat. Cand procesul este incheiat, modelam compozitul pentru a se potrivi pe dinte. Dupa aceea slefuim compozitul pentru a preveni patarea si uzura prematura.

De ce sunt utilizate inlay-urile si onlay-urile din portelan pentru cariile mai mari sau reconstructii?

In cazul cariilor mai mari sau a zonelor distruse pot fi indicate inlay-uri sau onlay-uri pentru a acoperi o suprafata mai mare a dintelui. Aceste reconstructii sunt indirecte din cauza ca este nevoie de doua sedinte si producerea in laboratoarele dentare. Reconstructiile din ceramica sunt considerate mult mai scumpe si de aceea plombele din compozit intr-o singura sedinta sunt de obicei preferate. Reconstructiile din ceramica sunt mult mai durabile si nu se pateaza. Practic, rezultatul final cu ceramica este spectaculos. Inlay-urile si onlay-urile albe sunt lipite pe dinte si exista in prezent un organism de cercetare care pretinde ca din aceasta cauza dintele devine mai puternic dupa o astfel de procedura, mai putin predispus la probleme.


Medici specialisti Stomatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate