O noua abordare in prevenirea cariei dentare
Foarte multi dintre noi am fost cel putin o data la dentist ca sa ne tratam cariile si daca nu am facut-o inca, probabil ca ar trebui sa mergem, macar pentru un control de rutina.
Tratamentul cariei dentare presupune de cele mai multe ori restituirea morfologiei dentare initiale printr-o obturatie coronara (plomba), procedura care impune o serie de costuri suplimentare.
Multi cunoastem probabil acel principiu care spune ca e mult mai bine sa previi decat sa tratezi si poate ca de multe ori ne-am intrebat cum este mai bine sa prevenim caria dentara intr-un mod eficient.
Principalele metode de prevenire a cariei dentare sunt asigurarea unei igiene orale zilnice si adoptarea unei diete corespunzatoare care sa contina cantitati scazute de dulciuri rafinate (bomboane, caramele, prajituri etc.).
Pe langa acestea, mai exista si alte metode aplicabile in cabinetul de medicina dentara: fluorizarea profesionala a dintilor si sigilarea suprafetelor dentare (aplicarea unor materiale ce au rolul de a izola smaltul dentar de restul cavitatii orale).
Igiena orala se realizeaza in primul rand prin periajul dintilor, dar si prin curatarea spatiilor dintre dinti cu ajutorul atei dentare.
Este foarte important sa stim ca periajul dentar nu reprezinta doar o simpla curatare mecanica a dintilor prin care acestia sunt eliberati de placa bacteriana, ci si aplicarea unor substante pe suprafata smaltului dintilor, substante reprezentate in special de unii compusi ai florului, care au o actiune locala benefica post-periaj, intarind smaltul dintilor si facandu-l mai rezistent in fata mecanismului de producere a cariilor.
Pentru a intelege exact in ce mod realizam o preventie eficienta va trebui sa intelegem substratul fiziopatologic prin care o carie ia nastere. Totul incepe cu unele bacterii din placa dentara care, in prezenta glucidelor alimentare, produc acizi ce determina scaderea pH-ului local (aparitia unui pH acid) ce are ca si consecinta directa demineralizarea smaltului dentar.
Daca acest pH ramane mult timp la valori scazute, de exemplu prin consum frecvent de dulciuri sau prin lipsa igienei orale, procesul de demineralizare continua pana in momentul in care va lua nastere o cavitate.
Este important sa cunoastem ca daca vom actiona prin metode preventive pana in momentul conturarii cavitatii, leziunile incipiente formate prin demineralizare se remineralizeaza si astfel, smaltul ajunge la starea sa initiala de dinainte de a fi supus agresiunii placii dentare.
Procesele de demineralizare si de remineralizare se gasesc astfel intr-un echilibru la nivelul tesuturilor dure dentare, dintii putandu-se remineraliza si singuri cu aport de ioni din saliva. Atunci cand acest echilibru este rupt, demineralizarea ia amploare si vor lua nastere cavitati carioase.
Principalul element folosit in preventia cariei dentare, element care se gaseste sub forma de diverese combinatii in aproape toate pastele de dinti, este fluorul.
Desi contestat in mare parte in special de catre cei neavizati, fluorul ofera beneficii reale privind preventia cariei dentare mai ales prin actiuni asupra smaltului, pe care il intareste si il face mult mai rezistent impotriva demineralizarii.
Daca in toata aceasta ecuatie am reusi sa combatem si scaderea pH-ului, am obtine mediul perfect pentru amplificarea proceselor de remineralizare si deci, pentru o preventie maxima. Din exact acest considerent s-a nascut aceasta noua abordare in prevenirea cariei dentare.
Totul a pornit de la existenta in corpul uman a unui aminoacid – arginina, care pe langa indeplinirea unor rulori fiziologice importante in organism, are si particularitatea de a se gasi in saliva umana.
Din saliva, aceasta este metabolizata de catre o specie aparte de bacterii (altele decat cele implicate in producerea de acizi) si transformata in amoniac.
Amoniacul are proprietati bazice si in consecinta, are potentialul de a creste pH-ul la nivel local (pe suprafata dintilor si la nivelul placii dentare).
Acest mecanism este deci intr-o oarecare masura responsabil de stimularea proceselor de remineralizare a smaltului pe cale naturala, dar inovatia cu care au venit cercetatorii a fost introducerea acestui aminoacid (arginina) in compozitia pastelor de dinti.
Astfel, pe parcursul periajului, arginina este preluata de bacterii specfice si transformata in amoniac, care va fi principalul responsabil de ridicarea nivelului pH-ului si de mentinerea lui o perioada de timp mai indelungata.
Aceasta noua abordare in prevenirea cariei dentare poarta denumirea de tehnologia Pro-ArginTM, tehnologie care cuprinde arginina si un compus insolubil pe baza de calciu. Compusul pe baza de calciu (de cele mai multe ori este vorba de carbonatul de calciu) are rolul de a furniza materie prima pentru remineralizare.
Tehnologia insumeaza practic actiunile celor doua componente, acestea adaugandu-se la efectele benefice ale fluorului:
1. Arginina – produce cresterea pH-ului si mentinerea lui la acest nivel pentru o buna perioada de timp;
2. Carbonatul de calciu – reprezinta principala sursa pentru remineralizarea smaltului;
3. Fluorul – intareste si protejeaza smaltul dentar.
Prin cumularea celor trei actiuni mentionate mai sus, procesul de remineralizare a smaltului atinge cote maxime si prevenirea cariei dentare se realizeaza la cel mai inalt nivel.
Aceasta tehnologie are la baza numeroase studii clinice si de laborator care ii dovedesc eficienta. in general pastele cu tehnologia Pro-ArginTM si-au dovedit superioritatea fata de pastele de dinti ce contin doar fluor.
Este dovedit atat clinic, cat si in vitro ca procesele de remineralizare sunt accelerate si multe din leziunile incipente de carie dispar prin utilizarea acestor paste de dinti.
In concluzie, trebuie sa retinem ca este important sa prevenim caria dentara si ar trebui sa ne facem un tel din acest lucru. Igiena orala trebuie sa faca parte din programul nostru zilnic, iar vizitele la medicul dentist sa fie reprezentate mai mult de controale periodice, decat de sedinte de tratament.
Folosirea periutei si a pastei de dinti de doua ori pe zi, in mod eficient si constiincios, sunt principalele arme cu care luptam impotriva cariei dentare. Totul depinde doar de noi sa le folosim.
Autor: Asist. Univ. Dr. Cristian Funieru
Colgate a inglobat tehnologia Pro-ArginTM in noua pasta de dinti Maximum Cavity Protection cu Agent de Neutralizare a Acizilor din ZaharuriTM, prima si singura pasta de dinti care lupta direct impotriva acizilor din placa dentara, rezultai din zaharuri – cauza numarul 1 a apariiei cariilor.
Studiile au indicat ca noul produs reduce leziunile carioase incipiente de pe dinti cu 52%, un procentaj mult mai mare in comparatie cu cel al unei paste obinuite cu fluor, 32%, si ajuta la reducerea cu pana la 20% a incidentei cariilor noi.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Prevenirea riscului de imbolnavire in stomatologie
- Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara
- Terapia stomatologica la femeia gravida
- Mergem la stomatolog in timpul sarcinii?
- Probleme stomatologice la copii
- Clinica stomatologica Velvet Dental foloseste tratamentul inovator Advanced- ...
- Ce trebuie facut in cazul unei urgente stomatologice?
- De cati bani te poate salva un consult stomatologic facut la timp
- Importanta controalelor periodice la stomatolog