Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Netratate, cariile aparute in copilarie duc la afectiuni ale rinichilor, inimii sau cailor respiratorii

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2009
Netratate, cariile aparute in copilarie duc la afectiuni ale rinichilor, inimii sau cailor respiratorii

Ultimele studii de specialitate in stomatologie atrag atentia asupra faptului ca netratarea la timp a cariilor copiilor poate avea repercusiuni grave prin dispersarea infectiei in sange. Astfel, copii care nu beneficiaza de un tratament al cariilor pot suferi afectiuni ale rinichilor si articulatiilor, infectii ale cailor respiratorii si chiar afectiuni cardiovasculare.

Amanarea tratarii dintilor de lapte pe motivul ca vor fi inlocuiti de catre dintii definitivi este complet gresita. Netratarea dintilor de lapte afecteaza aparitia, dezvoltarea, formarea structurala dar si pozitionarea pe arcada a dintilor definitivi, stiut fiind ca mugurii dintilor definitivi se formeaza inca din perioada intrauterina. Dintii de lapte au o structura complet diferita de dintii definitivi. Tesutul dentar al copilului nu este atat de dur si rezistent comparativ cu cel al adultului, caria la copii putand evolua foarte repede atat la suprafata cat si in profunzime (in cateva luni, respectiv cativa ani la adulti).

Cu toate ca amanarea tratarii cariilor dentare la copii este practicata de un numar mare de medici stomatologi, aceasta metoda nu este in favoarea celor mici. Important de stiut este faptul ca durerea in cazul cariilor la copii apare de obicei cand este deja prea tarziu, amanarea tratarii putand avea urmari grave asupra sanatatii lor. Cariile evolueaza rapid la suprafata dintelui dar si in profunzime producand infectii. In unele cazuri se poate ajunge la o valoare prea mare a ASLO, (dovada unei infectii streptococice) care poate duce la afectiuni cardiace, sau la boli care necesita tratament prin dializa.

Parintii trebuie sa aiba in vedere problema cariilor la copii mai ales ca aceasta este larg raspandita in tara noastra. Conform studiilor efectuate de catre profesori ai Universitatii de Medicina Dentara din Michigan, in anul 2004, prevalenta cariilor dentare in randul copiilor in varsta de 12 ani era de 1,0% in Austria, 1,2% in Franta, 2,8% in Romania si 4,4% in Bulgaria. Acelasi studiu releva faptul ca 15% dintre copiii americani cu varsta de un an prezinta carii. Acest fenomen este cunoscut si sub denumirea de „carie de biberon” si afecteaza pana la 32% dintre bebelusii din tara noastra.

„Importanta tratarii cariilor in cazul copiilor este deseori subestimata. Incidenta cariilor in randul copiilor este foarte mare: 17% dintre copiii cu varste intre doi si patru ani au avut deja carii, iar 52% dintre copiii cu varste de pana la opt ani au avut experiente carioase. Deja la varsta de 6-7 ani 80-90% din copii pot avea dinti cariati, de aceea interventia asupra cariilor nu trebuie amanata,” a declarat Oana Taban, Director General Dent Estet.

Este foarte important urmatorul aspect: netratarea dintilor temporari poate avea ca rezultat pe termen lung aparitia complicatiilor ce afecteaza masticatia, fizionomia si fonatia dar si sistemul cardiac, renal si respirator. Sanatatea dentara a copiilor presupune respectarea principiilor de preventie, igiena si alimentatie corecta, controlul regulat la medicul dentist si, cel mai important, tratarea imediata a cariilor identificate.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate