Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Gelul care trateaza cariile dentare si regenereaza dantura

Actualizat la data de: 03 August 2010
Gelul care trateaza cariile dentare si regenereaza dantura

Plombele dentare ar putea fi inlocuite de un gel cu proprietati exceptionale! O echipa de cercetatori din Franta a descoperit gelul care trateaza cariile dentare si favorizeaza regenerarea danturii dupa numai cateva saptamana de folosire. Gelul actioneaza prin multiplicarea celulelor dentare, dand nastere unui tesut nou si sanatos de smalt dentar, inlocuind portiunea cariata.

In urma studiilor de laborator s-a constat ca dintii atinsi de carii se refac complet in doar 4 saptamani. Gelul contine hormonul melanocitostimulator (MSH), produs de glanda pituitara (hipofizara). Rolul MSH este de a determina culorii pielii, iar potrivit studiilor recente hormonul are o actiunea semnificativa in regenerarea osoasa.

Deoarece dantura are o structura similare cu a oaselor, o echipa de cercetatori de la Institutul National pentru Sanatate si Cercetare Medicala din Paris a analizat modul in care hormonul melanicitostimulator poate stimula cresterea dintilor. Descoperirile exceptionale, publicate in revista Societatii Americane de Chimie ACS Nano, ar putea insemna sfarsitul vizitelor la stomatolog pentru plombarea dintilor.

Echipa franceza a amestecat MSH cu o substanta chimica numita acid poli-l-glutamic. Aceasta este utilizata in compozitia invelisului extern al medicamentelor. Amestecul a fost transformat intr-un gel si aplicat pe celule (fibroblastele pulpei dentare) provenite de la dintii umani. Aceste celule sunt de tipul celor care ajuta tesutul dintelui sa se regenereze.

Un aspect important pe care cercetatorii l-au luat in calcul, a fost aderenta gelului: coeziunea care caracterizeaza noile celule dentare. Rezultatele au fost: un smalt si o pulpa dentara puternice si sanatoase.

Cariile dentare reprezinta o problema majora de sanatate publica in aproximativ toate tarile lumii. Cheltuielile pentru tratarea dintilor bolnavi sunt foarte mari, iar adolescentii sunt cel mai frecvent afectati. Degradarea dintilor este provocata de o bacterie numita streptococ mutans. Aceasta bacterie traieste in cavitatea bucala si afecteaza dantura prin transformarea in acid a zaharului consumat zilnic. Astfel, bacteriile se depun pe smalt si se declanseaza un proces numit demineralizare, care conduce la aparitia cariilor.

Decenii la rand, principala metoda de tratare a cariilor a fost de curatare a dintelui si umplerea spatiului gol cu amalgam. Cu toate acestea, se estimeaza ca unul din cinci britanici sufera de fobie dentara si mai degraba ar suporta suferinta si durerea decat sa mearga la dentist. Tratamentul cu gelul dentar nu este dureros; totusi, in cazul dintilor foarte degradati, poate fi necesara reumplerea cu gel. Expertii considera ca astfel noile celule ar putea fi mai puternice si ar reprezenta o solutie permanenta.

In alt experiment, oamenii de stiinta francezi au aplicat gelul pentru dinti, la soarecii care aveau carii. In doar o luna, gaurile au disparut. Desi acest gel este inca in stadiu de testari, se preconizeaza ca ar putea fi disponibil pentru utilizare in urmatorii trei-cinci ani. Profesorul Damien Walmsley, consilier stiintific al British Dental Association, a declarat ca gelul nu va fi capabil sa refaca dintii care au un grad inaintat de degradare.

Cercetatorii analizeaza si utilizarea unui gel pentru combaterea halenei (respiratiei urat mirositoare) si prentru prevenirea aparitiei cariilor dentare.

Halena este in mod normal cauzata de bacteriile din cavitatea bucala. Tratamentul actual presupune curatarea limbii (pentru eliminarea bacteriilor), aplicarea unor substante chimice (la care se adauga compusi pentru mirosul placut al gurii) si apoi clatirea cu apa de gura. Produsele folosite sunt antibacteriene.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate