Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fatetele dentare din ceramica comparate cu fatetele dentare din compozit

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. George Ghidrai
Medic specialist medicina dentara

Generalitati

Sus
Fatetele dentare din ceramica comparate cu fatetele dentare din compozit

Tratamentul prin fatete dentare reprezinta una din cele mai importante proceduri de estetica dentara.

Fatetele dentare sunt lucrari protetice care acopera doar fata exterioara, vizibila a dintelui, fiind folosite fie pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte sau grup de dinti, fie pentru a proteja suprafata exterioara a acestora.

In ultimii ani, estetica dentara a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa si in Romania. Tot mai multi pacienti cauta sa-si amelioreze aspectul estetic apeland la tratamente moderne precum albirea dintilor, fatetele dentare sau bonding-ul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand sunt indicate fatetele dentare ?
  3. Ce tipuri de materiale se pot folosi pentru confectionarea fatetelor dentare ?
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cand sunt indicate fatetele dentare ?

Sus

Principalul scop al fatetelor este de a imbunatati aspectul estetic al unui dinte sau grup de dinti. Marele avantaj al fatetelor (in comparatie cu coroanele dentare spre exemplu) este ca acestea nu necesita decat o pregatire minora a dintelui prin slefuire. In acest fel se pastreaza o mare parte din structura originala a dintelui.

Fatetele dentare se folosesc in special la dintii din fata (incisivi, canini) si pot fi indicate intr-o serie de situatii :
Pete inestetice sau defecte de smalt pe suprafata dintilor
Dinti ingalbeniti care nu se mai pot trata prin albire
Abrazia sau uzura accentuata a dintilor anteriori
Spatieri sau inghesuiri inestetice la nivelul dintilor frontali. In acest caz, medicul stomatolog va proiecta un grup de fatete care vor schimba fizionomia intregii arcade

Ce tipuri de materiale se pot folosi pentru confectionarea fatetelor dentare ?

Sus

Fatetele dentare pot fi confectionate fie din ceramica dentara fie din compozit. In cele mai multe situatii, alegerea se face in functie de pretentiile estetice si posibilitatile financiare ale fiecarui pacient. Atat fatetele din ceramica cat si cele din compozit au anumite avantaje si dezavantaje pe care vom incerca sa le trecem in revista in cele ce urmeaza.

1. Fatetele dentare din ceramica

Majoritatea medicilor stomatologi considera ca fatetele din ceramica au o stabilitate coloristica si o rezistenta superioara fatetelor din compozit. Mai mult , numarul mai mare de nuante si posibilitatile de combinare a culorilor pentru a obtine efecte estetice foarte apropiate de dintii naturali, fac ca fatetele ceramice sa fie, per total, superioare din punct de vedere estetic.

Fatetele ceramice pot fi executate prin doua metode:

a.In metoda traditionala, medicul stomatolog va pregati dintele sau dintii ce urmeaza a fi “fatetati” prin indepartarea unui strat extrem de subtire din suprafata acestora folosind freze diamantate atasate la turbina sau micromotor.

Apoi va lua o amprenta a dintilor pe care o va trimite laboratorului dentar. Tehnicianul dentar va confectiona fatetele folosind ceramici speciale, apoi le va trimite inapoi la cabinet unde medicul stomatolog le va adapta si fixa definitiv pe dintii pregatiti folosind cimenturi specifice de culoarea dintelui.

Astfel, tot procesul va dura (cel putin) doua sedinte care se pot intinde pe o perioada de 1- 2 saptamani in functie de gradul de ocupare al fiecarui cabinet sau laborator dentar.

b.Un alt mod de executie al fatetelor ceramice este folosirea sistemelor computerizate CAD/CAM. In asemenea situatii, fatetele pot fi terminate intr-o singura sedinta dar trebuie tinut cont ca aceasta tehnologie nu este disponibila (inca) decat intr-un numar limitat de cabinete iar costul final al lucrarii va fi mai mare.

Tehnologia CAD/CAM presupune executarea unor amprente digitale cu ajutorul camerei intraorale. Aceste amprente sunt mult mai bine suportate de catre pacienti deoarece nu folosesc materiale de amprenta.

Amprenta digitala este apoi trimisa sistemului computerizat central unde se vor proiecta fatetele. Dupa proiectare, informatiile sunt trimise unei masini de frezat automatizate care va executa lucrarea prin frezarea unor blocuri ceramice prefabricate.

In acest fel, tot procesul, inclusiv fixarea definitiva a fatetelor, se va realiza pe parcursul aceleasi sedinte.

Avantajele fatetelor ceramice

Au o stabilitate coloristica foarte buna (nu-si modifica culoarea in timp)
Au o rezistenta excelenta la uzura
Pot imita cele mai mici detalii de pe suprafata dintilor
Au o gama de nuante mult mai mare comparativ cu compozitul
Per total, ceramica are proprietati estetice superioare compozitului

Dezavantajele fatetelor ceramice

Sunt mult mai scumpe decat cele din compozit mai ales cele executate prin tehnologia computerizata CAD/CAM
Uneori, tratamentul poate dura mai multe sedinte

2. Fatetele dentare din compozit

Compozitul dentar este un material similar celui cu care se executa obturatiile fotopolimerizabile. Materialele compozite moderne pot asigura o estetica deosebita si o rezistenta remarcabila chiar daca nu se ridica la nivelul ceramicii dentare.

Exista 2 moduri in care se poate executa o fateta din compozit :

a. Metoda directa

Metoda directa presupune executarea fatetelor dentare la cabinetul stomatologic. Dupa pregatirea dintelui, medicul stomatolog va construi fateta prin aplicarea si modelarea mai multor straturi de material compozit pe suprafata exterioara a dintelui. Fiecare strat va fi fotopolimerizat separat cu ajutorul unei lampi ce emite o lumina specifica (aceeasi cu ajutorul careia se realizeaza si obturatiile dentare).

La final, se ajusteaza forma si lungimea fatetei folosind freze dentare actionate de micromotor si se fixeaza definitiv pe suprafata exterioara a dintelui cu materiale compozite de culoarea dintelui.

Chiar daca metoda are anumite avantaje (cum ar fi scurtarea duratei de tratament), aceasta se foloseste mai rar in practica curenta.

b. Metoda indirecta

In aceasta tehnica, fateta este confectionata la laboratorul dentar in urma unei amprente luate de medicul stomatolog. Chiar daca presupun o sedinta suplimentara, fatetele din compozit confectionate la laborator sunt mai rezistente si mai fiabile comparativ cu cele executate prin metoda directa.

Avantajele fatetelor din compozit

Sunt cu mult mai ieftine decat fatetele ceramice
De multe ori, fatetele din compozit sunt confectionate mai repede decat cele ceramice (daca pentru confectionarea fatetelor ceramice nu s-a folosit metoda CAD/CAM)
In anumite situatii clinice (de exemplu, in cazul unor ocluzii nefavorabile), medicul stomatolog poate indica executarea unor fatete din compozit in detrimentul celor ceramice

Dezavantajele fatetelor din compozit

In general, specialistii sunt de acord ca fatetele din compozit (chiar daca au cunoscut o dezvoltare remarcabila) nu ating inca nivelul estetic si rezistenta la uzura a fatetelor ceramice

Concluzii

Sus

Fatetele dentare sunt o optiune excelenta pentru ameliorarea aspectului estetic putand fi indicate in numeroase situatii. De obicei, alegerea intre fatetele din compozit si cele ceramice se face in functie de pretentiile estetice ale fiecarui pacient precum si de posibilitatile financiare ale acestuia.

Daca v-ati hotarat pentru un tratament cu fatete dentare, este bine sa aveti o discutie cu medicul dumneavoastra stomatolog. Acesta va va explica beneficiile si inconvenientele fiecarui tip de fateta si va va recomanda cel mai adecvat tratament in functie de cerintele cazului clinic precum si de posibilitatile financiare ale dumneavoastra.

Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate