Cum puteti preveni cariile si caderea dintilor
Generalitati
SusInainte de a se instala nevoia unor interventii medicale stomatologice, este bine sa aflati cum puteti preveni aparitia cariilor si caderea dintilor.
Problemele de sanatate orala pot sa apara la orice varsta, iar cariile lasate netratate produc infectii periculoase, care conduc in timp la imbolnavirea ireversibila a danturii.
Cuprins articol
Ce sunt cariile si cum apar
SusCariile dentare apar din pricina bacteriilor care se regasesc in mod normal in cavitatea bucala si care se hranesc cu particule alimentare si produc acizi care ataca dentitia. Combinatia dintre bacterii, resturi de hrana, acid si saliva da nastere unei substante tulbure care acopera dintii, numita placa dentara, care se formeaza dupa aproximativ 20 de minute de la ultima masa.
In cazul in care aceasta placa nu este indepartata prompt, cariile dentare incep sa se formeze. In cele din urma, placa dentara se intareste si se transforma intr-o materie minerala, numita tartru, care este mult mai dificil de eliminat. Atat tartrul, cat si placa dentara, conduc la aparitia afectiunilor gingivale, precum parodontoza sau gingivita.
In afara de faptul ca gingiile sunt afectate, placa dentara acumulata afecteaza smaltul protector al dintilor, pana in punctul in care creeaza conditiile propice aparitiei cariilor.
In prima faza de dezvoltare, cariile nu produc simptome (durere, sensibilitate etc.), insa daca nu sunt tratate la timp, este ajung sa se extinda si sa afecteze nervii si vasele de sange delicate de la acest nivel. In afara de disconfortul sporit, dintele ajunge sa fie deteriorat masiv de carie si distrus, pana cand ajunge sa cada.
Care sunt cauzele cariilor dentare
SusCariile dentare sunt favorizate in primul rand de carbohidrati - amidon si zaharuri - care se lipesc de suprafata dintilor si ajuta bacteriile sa se hraneasca, sa elimine produsi acizi si sa participe astfel la imbolnavirea danturii. In plus, alimentele bogate in carbohidrati contribuie la cresterea cantitatii de placa dentara, care odata neindepartata eficient, ataca smaltul dentar si duce la formarea tartrului.
Pe masura ce cariile se dezvolta, bacteriile si acidul continua sa sape catre pulpa dentara, cea care contine nervi si vase de sange. Astfel, pulpa sufera inflamatii si iritatii din pricina actiunii bacteriene, iar osul care sustine dintele ajunge sa fie si el afectat. In acest punct, apar durerile severe, sensibilitatea dentara, disconfortul la masticatie si alte simptome foarte neplacute.
Organismul poate raspunde actiunii bacteriilor, multiplicand numarul de celule albe care lupta cu infectiile. Acest proces se poate solda cu formarea abcesului dentar.
Cariile apar mai frecvent in randul copiilor si tinerilor, pe cand afectiunile gingivale sunt comune la varsta adulta. Bolile gingiei conduc la expunerea radacinilor dentare, care pot fi acoperite mai usor de placa excedentara, ca apoi sa devina susceptibile carierii. De asemenea, plombele dentare mai vechi se pot deteriora in timp, facand loc bacteriilor sa se acumuleze si rezultand in mai multe carii periculoase pentru cavitatea bucala.
Cand este momentul sa tratati cariile
SusMajoritatea cariilor dentare sunt depistate printr-un control stomatologic de rutina, medicul avand posibilitatea sa le depisteze chiar inainte de a deveni vizibile folosind razele X. Sensibilitatea crescuta la consumul alimentelor dulci, fierbinti sau reci este un semnal general de alarma privind instalarea unei carii dentare.
Tratarea cariilor implica aplicarea unei plombe sau coroane dentare, precum si a operatiunii de curatare a canalelor dintelui, daca problema este suficient de avansata. La prepararea plombelor se folosesc materiale precum compozit, aliaj de argintaur sau portelan.
La curatarea canalelor dintelui, este posibil sa fie nevoie de indepartarea tesuturilor nervoase si a vaselor de sange, ca apoi sa fie montata plomba sau coroana.
Cum se pot preveni cariile dentare si caderea dintilor
SusCea mai buna cale de a preveni cariile dentare si, implicit, caderea dintilor, este practicarea unei bune iginere orale. Un periaj dentar efectuat corect si folosirea atei dentare permit vizite rare la medicul stomatolog, de doar doua ori pe an, pentru un control de rutina sau un detartraj obisnuit. Urmati urmatorii pasi pentru a va mentine intacta sanatatea orala
- Periati-va dantura dupa fiecare masa sau consumul de bauturi. Numarul minim de perieri dentare zilnice este de doua ori, insa este recomandata curatarea danturii dupa consumul de alimente si bauturi. Spatiul dintre dinti are si el nevoie sa fie curatat, iar acest lucru poate fi realizat cu ata dentara sau alt aparat de curatare interdentara. Daca nu puteti efectua un periaj dupa fiecare masa, incercati cel putin sa va clatiti gura cu apa.
- Mentineti cavitatea bucala curata. Apa de gura este un produs excelent pentru igienizarea cavitatii bucale, prevenirea placii dentare si eliminarea mirosului neplacut al respiratiei.
- Mergeti regulat la stomatolog. Orice problema dentara este mai usor de tratat in faza incipienta, de aceea sunt necesare minimum doua vizite anuale la dentist. Astfel, nu doar ca depistati in timp util cariile instalate, insa puteti beneficia si de o curatare profesionista a danturii (detartrajul este un procedeu esential pentru prevenirea imbolnavirii gingiilor).
- Evitati gustarile frecvente si sorbitul lichidelor. Unele alimente si bauturi sunt mai benefice danturii decat altele. Evitati hrana care adera danturii perioade indelungate, precum chipsurile de cartofi, bomboanele sau prajiturile. Pe de alta parte, lactatele, fructele si legumele proaspete, cafeaua neindulcita, ceaiul si guma de mestecat fara zahar ajuta la eliminarea fragmentelor alimentare de pe suprafata dintilor. Un program regulat de masa, fara prea multe gustari de-a lungul zilei, ajuta la mentinerea curateniei cavitatii bucale.
- Interesati-va de tratamentele cu fluor. Daca nu aveti un aport zilnic suficient de fluor, medicul stomatolog poate recomanda un astfel de tratament, ce consta in aplicarea unui concentrat cu fluor pe suprafata danturii timp de cateva minute.
- Apelati la tratamente antibacteriene. In cazul in care aveti o vulnerabilitate la formarea cariilor dentare (din pricina unei afectiuni, de pilda), medicul poate recomanda spalaturi bucale cu solutii speciale care au efect antibacterian.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Convulsiile
- Topul alimentelor pentru un par sanatos
- Sanatatea pielii capului
- Vitamine si minerale esentiale
- Periuta de dinti manuala sau electrica, pe care sa o alegeti
- STOP cariilor dentare
- Lucruri pe care ar fi bine sa le stiti despre apa de gura
- Se pot vindeca cariile dentare de la sine?
- Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii?