Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului

Actualizat la data de: 05 Februarie 2021
Consultant medical:

Dr. Bahare Azar
Medic endodontie microscop si stomatologie generala

Clinica: Green Dental

Imunitatea si sanatatea orala

Sus
Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului

Sanatatea orala este un indicator al sanatatii generale, avand un rol cheie in ceea ce priveste imunitatea organismului.

Un sistem imunitar puternic ne protejeaza de bacterii, virusuri si modificari celulare care ne-ar putea imbolnavi. In cavitatea bucala exista peste 700 de tipuri de bacterii, unele benefice, altele dimpotriva.

Pentru ca gura reprezinta punctul de intrare in tractul digestiv si respirator, o buna ingrijire orala este esentiala pentru mentinerea bacteriilor sub control si evitarea unor boli grave.

Cuprins articol

  1. Imunitatea si sanatatea orala
  2. Cum se formeaza cariile dentare
  3. Boli cauzate de cariile dentare netratate la timp
  4. Cariile dentare si bacteremia
  5. Boli cauzate de cariile dentare
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cum se formeaza cariile dentare

Sus

Cariile dentare sunt provocate de acizii produsi de bacteriile din cavitatea bucala care se hranesc cu resturile alimentare ramase pe dinti in cazul unei igiene orale deficitare. Acizii demineralizeaza smaltul dintelui, ducand la aparitia cariei.

La copii, evolutia cariei dentare este rapida la nivelul dintilor de lapte. Netratata, o carie simpla poate ajunge in doar 2 luni la stadiul de carie complicata, cu afectarea pulpei dentare.

Potrivit unui studiu publicat in 2017, numarul persoanelor afectate de carii dentare si boala parodontala a crescut substantial in perioada 1990-2013, la nivel global, respectiv cu 37% in ceea ce priveste cariile dentare si cu 67% in ceea ce priveste parodontita severa.

Boli cauzate de cariile dentare netratate la timp

Sus

Cariile dentare si boala parodontala sunt cele mai mari doua ameninri la adresa sanatatii orale. Numeroase studii arata ca bacteriile din cavitatea bucala sunt legate nu numai de cariile dentare si boala parodontala, ci si de boli sistemice ce afecteaza sanatatea generala.

In acest context, mentinerea constanta a unei bune igiene orale si vizita la medicul stomatolog de cel putin doua ori pe an reprezinta solutia pentru a impiedica dezvoltarea necontrolata a bacteriilor si aparitia unor astfel de boli.

Cariile dentare si bacteremia

Sus

Multe dintre bacteriile existente in cavitatea bucal sunt in mod normal inofensive atat timp cat sunt tinute sub control de barierele naturale ale corpului si de sistemul imunitar.

Cand acest echilibru este perturbat, bacteriile se pot raspandi in sange (bacteremie) i pot provoca atat infectii acute, cat si infectii cronice cu frecventa si severitate crescute.

Boli cauzate de cariile dentare

Sus

Cariile dentare si riscul de cancer la cap si gat

Cariile dentare reprezint, potrivit specialistilor, cea mai comun cauza pentru pierderea dintilor.

Un studiu realizat pe un numr de 5000 de pacienti privind legatura dintre pierderea dintilor si riscul apariei cancerelor la cap si gat demonstreaza ca pierderea dintilor este asociata cu un risc crescut privind astfel de afectiuni. In plus, pierderea dintilor la nivel mediu si sever creste cu 18%, respectiv 54% riscul de a dezvolta astfel de boli grave. In ceea ce priveste cancerul laringian, pierderea dintilor la nivel mediu creste riscul cu 45%.

Boli de inima

Bolile cardiovasculare sunt de mai multe tipuri. Cel mai frecvent tip este boala coronariana, care provoaca infarctul miocardic. Alte boli cardiace sunt: insuficienta cardiaca, boala cardiac reumatismal, boala cardiaca congenitala.

Un studiu recent demonstreaza pentru prima data legatura dintre cariile dentare si ateroscleroza coronariana. Rezultatele au artat ca nu numai boala parodontala, ci si cariile dentare, chiar si in stadiul incipient, sunt asociate cu un risc mai mare de ateroscleroza coronariana.

Cariile dentare si dementa

Un studiu recent realizat de cercetatori din cadrul National Institute on Aging, din SUA, sugereaza ca bacteriile care provoaca gingivita sunt, de asemenea, asociate cu dementa si chiar boala Alzheimer.

Astfel, substantele care sunt eliberate din gingiile inflamate in urma unei infectii pot distruge celulele nervoase, ducand la pierderea memoriei.

Infectiile respiratorii

Si sistemul respirator poate suferi din cauza unei sanatati orale deficitare. Bacteriile de pe suprafata cariilor pot fi inhalate, ajungand in plamani. Acestea pot provoca infectii respiratorii, pneumonia bacteriana, bronsita acuta si chiar bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC).

Diabet

Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile de a avea afectiuni gingivale si carii dentare. Cercetarile arata c persoanele care au carii dentare netratate si gingivita isi controleaza mai greu nivelul zaharului din sange, astfel ca sunt expuse riscului de a dezvolta diabet.

In consecinta, controalele periodice la medicului stomatolog pentru tratarea cariilor, precum si tratamentele de prevenire a bolii parodontale pot contribui semnificativ la tinerea sub control a diabetului.

Complicatii ale sarcinii

Este obligatoriu ca femeile insarcinate sa practice o buna igiena orala. Modificarile hormonale care survin in organism in timpul sarcinii favorizeaza dezvoltarea infectiilor orale.

Orice infectie din organismul mamei poate pune in pericol sarcina. Parodontita si gingivita se numara printre cauzele care conduc la nastere prematura si greutate scazuta a nou-nascutilor.

Infertilitate

Exista o legatura stransa intre sanatatea orala deficitara si problemele cu fertilitatea atat la femei, cat si la barbati.
Potrivit specialistilor, sanatatea orala poate influenta perioada necesara pentru ca o femeie sa conceapa si sa sustina o sarcina sanatoasa. La barbati, cariile dentare si boala parodontala au fost legate de scaderea calitatii spermei.

De asemenea, pe perioada sarcinii, o sanatate orala deficitara este asociata cu un risc crescut de diabet gestational, preeclampsie, travaliu prematur i cu un copil cu greutate mic la natere. Astfel, ingrijirea corespunzatoare a dintilor si gingiilor este importanta nu doar in ceea ce priveste fertilitatea, cat si starea de sanatate a copilului.

Boli renale

Cariile dentare netrate pot conduce si la aparitia unor afectiuni renale, cum ar fi artrita reumatoida. Boala renala poate fi fatala, daca se agraveaza, ajungandu-se la insuficienta renala.

Un studiu efectuat de Johns Hopkins Arthritis Center a constatat c din 100 de pacieni cu artrita reumatoida, 70% aveau cel putin o infectie gingivala moderata.
Medicii avertizeaza, deci, ca sanatatea orala joaca un rol important in aparitia durerilor articulare sau in exacerbarea acestora.

Concluzii

Sus

In concluzie, netratarea cariilor dentare la timp poate avea consecinte extrem de grave asupra starii generale de sanatate.

O buna ingrijire orala (periaj dentar de cel putin doua ori pe zi si folosirea atei dentare), dar si vizitele regulate la cabinetul stomatologic contribuie la mentinerea bacteriilor sub control si la indepartarea riscului aparitiei cariilor dentare si a infectiilor gingivale.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate