Coroanele provizorii si importanta lor
Coroanele provizorii servesc nu doar ca unitate intermediara intre slefuirea si cimentarea lucrarilor finale ci si la o mai buna adaptare marginala, la sanatatea tesuturilor moi si de asemenea la confortul pacientului.
Asadar inainte de a incepe o preparatie apreciem forma si integritatea anatomica a coroanei clinice pentru a realiza o copie cat mai fidela a acesteia, scopul fiind protezarea provizorie cu o coroana care inlocuieste tesutul dentar indepartat prin slefuire si asigura functia unitatii dentare timp pana primim din laboratorul de tehnica dentara coroana definitiva. De o importanta deosebita este si geometria preparatiei coronare servind la rezistenta retentia si mentinerea adecvata cat a lucrarilor provizorii atat si celor definitive.
Tehnica de lucru necesita constant aplicarea unui snur de evictiune gingivala care va indeparta gingia de dinte pentru a realiza o preparatie subgingivala corecta fara a leza tesuturile moi limitrofe preparatiei. in anumite situatii clinice alternativa a snurului de evictiune gingivala poate fi folosit cu succes un indepartarea tesuturilor moi cu o dioda laser.
Acest lucru are o importanta ceva mai insemnata cand in lucru este zona frontala fie vorba de o singura unitate dentara sau mai multe.
Tinem cont in timpul preparatiilor si de integritatea obturatiilor vechi ce pot fi gasite pe acesti dinti, obturatiile in jurul carora observam semne de carie secundara vor fi inlocuite obligatoriu urmarind ca limitele preparatiei pe cat este posibil sa fie in tesut dentar sanatos si nu in material de reconstructie indiferent de natura materialului, desigur ca intr-un material de reconstructie adecvat este mai usor de realizat o preparatie ideala. Aceste aspecte cheie sunt abordate in mod obisnuit in timpul oricarei preparatii.
In cele din urma si probabil cel mai important aspect in curs de dezvoltare a ocluziei functionale fara interferente il tine o lucrare provizorie corect realizata, in caz contrar provizoriile noastre vor cadea.
Asta in mod constant ma determina sa realizer o provizorie direct in cabinet in conditiile in care sunt pastrate formele coronare si functiile ( ghidaj; ocluzie; masticatie) nu sunt deteriorate si doar in cazul in care aceste functii lipsesc, in prima sedinta se vor lua amprente si se va solicita realizarea unui modelaj diagnostic (wax up) care indeplinesc cu exactitate cerintele de morfologie si ocluzie,pe baza carora se vor realiza prin tehnica scutan provizoriile.
Aceste manopere se fac exclusiv de medicul dentist si nu se lasa pe seama asistentelor.
O unitate dentara care nu prezinta semne mari de uzura sau leziuni carioare insemnate, pot fi corectate usor cu o rasina autogravanta sau compozit si adaptate in ocluzie cu hartie de articulatie in ideea de a putea lua un index siliconic corect.
Imposibilitatea de a mentine contacte ocluzale sanatoase duce la aparitia multor probleme cum sunt interferentele ocluzale si repozitionarea tesuturilor moi raportat la coroanele definitive.
Frecvent pacientii care nu au benificiat de o protezare provizorie se plang de o sensibilitate dentara crescuta, interferente in ocluzie sau si alte semne semne de solicitare dezechilibrata ale articulatiei temporo-mandibulare, pacientii acuzand zgomote, cracmente sau dureri in zona urechii. Asadar fiecare rand de provizorii vor fi obligatoriu verificate in interferentele functionale si nefunctionale.
Provizoriile de cabinet executate printr-o tehnica adecvata dupa realizare se vor pastra direct pe preparatiile noastre urmand a fi finisate verificate si adaptate atat in ocluzie cat si la nivel gingival si subgingival de cele mai multe ori asigurand suficienta izolare, coroanele provizorii de laborator insa vor fi cimentate pe bonturi cu rasina temporara.
Verificam si ne asiguram ca in zona subgingivala n-a patruns ciment provizoriu sau acrilatul de provizorii este bine finisat, aceste detalii pot determina iritatii sangerare si retractii gingivale, ca de exempli la cimentarea unui singur element ata dentara trebuie sa gliseze cu usurinta interproximal fara sa se agate de margini anfractuoase. Pacientrul va fi instruit in a se igieniza corespunzator in aceste zone.
In concluzie mentinerea spatiilor ocluzale, interferentele functionale si nefunctionale, integritatea estetica si sanatatea gingivala tin in cel mai direct mod de o provizorie ajustata corect la campul protetic. Cred ca pur si simplu atentia la detaliile de mai sus se amortizeaza regeste si stabileste rapid si eficient indepartarea elementelor temporare si de sanatate excelenta a tesutului gingival- dentar minimizand in acelasi timp ajustari ocluzale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Medic specialist Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Dieta si cariile. Alimentele care favorizeaza distrugerea dintilor
- Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii?
- Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog
- STOP parodontozei
- 20 de factori care iti ruineaza zambetul!
- Top 5 probleme dentare
- Obturatiile coronare din compozit vs inlayuri vs coroane
- Spalarea corecta a dintilor si folosirea corecta a atei dentare
- Riscuri si efecte negative in urma procedurii de implant dentar