Cercetatori din Marea Britanie si USA incearca sa produca un vaccin sau ser contra cariilor dentare
Stire medicala
Oamenii de stiinta lucreaza pentru punerea la punct a unui vaccin pentru combaterea preventiva a cariilor, izoland enzimele ce le permit streptococilor sa se fixeze pe smaltul dintilor, informeaza revista saptamanala poloneza Wprost. Cercetatorii din cadrul Forsythe Institute, o fundatie americana pentru igiena bucala, infiintata in urma cu aproape un secol, au inceput sa testeze un astfel de vaccin in 1992. Ei au demonstrat ca vaccinarea unor sobolani tineri - la fel de lacomi in privinta dulciurilor ca si oamenii - favorizeaza o scadere durabila a numarului de carii. Dar, pentru a fi eficienta, aceasta vaccinare trebuie sa fie facuta inainte ca streptococii sa se instaleze in cavitatea bucala. Pediatrii l-ar putea aplica sub forma de aerosoli, cu ocazia unei vizite medicale de rutina, cand bebelusul implineste varsta de un an. „Daca vaccinam un adult, organismul sau va produce anticorpi, dar nu va fi apt sa combata microbii care traiesc pe smalt”, explica Martin Taubman, de la Forsythe Institute. In pofida acestor prime succese, el este in continuare in cautarea unei firme farmaceutice dispuse sa investeasca in perfectionarea vaccinului sau.
Cercetatorii din cadrul Spitalului londonez Guy’s exploreaza o cale usor diferita, ei dezvolta un ser impotriva Streptococcus mutans, ce ar contine anticorpi obtinuti in rasaduri de tutun modificate genetic. Spre deosebire de vaccin, serul ar urma sa fie administrat cel putin o data pe an. Dar cercetatorii britanici au aceeasi problema ca si colegii lor americani, le este greu sa gaseasca fonduri. La fel ca si vaccinul, serul nu suscita un mare interes din partea marilor firme farmaceutice, care considera ca o carie dentara nu este o boala grava.
Un preparat eficient impotriva cariilor dentare ar periclita finantele unui intreg sector - fabricantii de pasta de dinti, producatorii de materiale pentru ingrijirea dintilor si stomatologii. De aceea, suntem condamnati la jumatati de masura.
Articole recomandate
- Zaharul din fructe: bun sau rau?
- Artrita din bolile inflamatorii intestinale
- Secretul unghiilor frumoase
- Alergiile la copii din ce in ce mai frecvente - cum le identificam si tratam
- Mituri comune despre psihoterapie si adevarul din spatele lor
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Ciroza biliara primara (idiopatica)
- Prevenirea riscului de imbolnavire in stomatologie
- Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara