Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce nu stiai despre tratamentul de canal

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Georgiana Elefterie
Medic estetica si protetica dentara, stomatologie pediatrica

Clinica: Velvet Dental

Generalitati

Sus
Ce nu stiai despre tratamentul de canal

Tratamentul de canal este necesar cand alimentarea cu sange sau cea nervoasa a dintelui (pulpa) este afectata ca urmare a unei carii sau a unui accident.

Este necesar, in general, la dintii care au obturatii foarte adanci sau la dintii cu carii netratate, foarte profunde.

In cazul in care pulpa (nervul) devine infectata sau inflamata, infectia se poate raspandi de-a lungul canalului radicular al dintelui si, in cele din urma, poate cauza un abces. Daca tratamentul de canal nu este efectuat, infectia se poate raspandi si se poate ajunge in situatia in care dintele sa fie extras!

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand am nevoie de un tratament endodontic?
  3. Doare tratamentul de canal?
  4. Ce se intampla in cazul in care tratamentul de canal nu este efectuat?
  5. Cum va arata dintele dupa tratamentul de canal?
  6. De ce revine infectia?
  7. Care sunt riscurile tratamentului de canal?
  8. Cat de rezistent este dintele dupa efectuarea tratamentului de canal?
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cand am nevoie de un tratament endodontic?

Sus

De multe ori pacientul nu simte nicio durere in stadiul incipient al infectiei, deci nu este obligatoriu ca durerea sa fie factorul declansator ce grabeste vizita la medicul dentist.

In unele cazuri dintele se intuneca la culoare, ceea ce inseamna ca nervul dintelui s-a necrozat (a murit) si necesita tratament de canal in regim de urgenta (si in acest caz este posibil ca pacientul sa nu simta niciun fel de durere).

In cazul in care pulpa dentara se infecteaza si nu este tratata la timp, infectia se poate raspandi prin intermediul canalelor catre radacina dintelui, fapt ce poate duce la un abces si la interventii mult mai complexe.

Durerea surda sau severa, durerea la presiune, sunt principalele simptome ca la nivelul radacinii dintelui s-a instalat infectia.
In cazul in care tratamentul de canal nu se efectueaza, infectia se va raspandi, iar dintele va fi extras.

Doare tratamentul de canal?

Sus

Se foloseste o anestezie locala, iar procedura ar trebui sa semene cu cea a efectuarii unei obturatii (plombe), desi sedintele sunt in mod normal mai lungi. De obicei, pacientul poate simti o usoara durere sau disconfort timp de 3-4 zile dupa efectuarea tratamentului. Se poate constata o diferenta fata de celelalte elemente dentare, precum si o sensibilitate sporita pentru cateva saptamani.

Ce se intampla in cazul in care tratamentul de canal nu este efectuat?

Sus

Odata ce pulpa este infectata, procesul este unul ireversibil, neputand fi rezolvat fara tratament. Nu se recomanda a se lasa dintele cu pulpa infectata. O alternativa la tratamentul de canal este extractia dentara sau rezectia apicala.

Cum va arata dintele dupa tratamentul de canal?

Sus

Exista posibilitatea ca dupa tratament sa existe o usoara inchidere la culoare a dintelui. Daca au loc schimbari de culoare, exista tratamente pentru a aduce dintele la culoarea naturala.

De ce revine infectia?

Sus

In 80% din cazuri, tratamentul de canal are succes, desi in mare parte acesta depinde de dificultatea dintelui. Daca exista o revenire a infectiei, tratamentul se poate repeta.

Care sunt riscurile tratamentului de canal?

Sus
  • Exista riscul de a avea o usoara durere pentru cateva zile dupa efectuarea tratamentului. Durerea este in mod normal contracarata cu antidolorifice, dar se poate sa fie ceva mai severa in unele cazuri.
  • Instrumentele cu care se efectueaza tratamentul de canal sunt destul de fragile, existand posibilitatea ca acestea sa se rupa in interiorul radacinii.
  • Exista posibilitatea ca obturatia de canal sa se extinda dupa varful radacinii sau sa fie incompleta. Exista posibilitatea ca dintele sa fie perforat.

Toate aceste complicatii pot scadea rata de succes pentru dintele respectiv sau pot intarzia vindecarea. In unele cazuri, ca urmare a unei complicatii se poate ajunge la extractia dintelui.

Cat de rezistent este dintele dupa efectuarea tratamentului de canal?

Sus

Dintii pe care se efectueaza tratamente de canal sunt mai friabili si mai putin rezistenti decat dintii fara tratament de canal, de aceea se recomanda acoperirea dintelui cu o coroana la cateva luni dupa efectuarea tratamentului, pentru a fi siguri de reusita acestuia. Trebuie luat in considerare si gradul initial de distructie al dintelui!


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate