Cauze ale modificarii de culoare a dintilor
Generalitati
SusDintii se pot decolora sau pot capata pete pe suprafata sau in interiorul lor. Exista multe cauze care pot duce la aceste modificari ale culorii dintilor, de la factori genetici, pana la infectii sau anumite medicamente.
Modificarea culorii poate afecta intregul dinte sau poate aparea ca pete sau linii in smaltul dintilor. Smaltul este stratul exterior dur al dintelui. Colorarea poate fi temporara sau permanenta. De asemenea, poate aparea pe mai multi dinti sau intr-o singura zona.
Cuprins articol
Tipuri principale de colorare a dintilor
SusExtrinseca. Are loc atunci cand stratul exterior al dintelui (smaltul) este colorat. Cafeaua, vinul, sucurile carbogazoase colorate sau alte bauturi si alimente pot pata dintii. Fumatul provoaca, de asemenea, pete extrinseci.
Intrinseca. Structura interioara a dintelui (dentina) se inchide la culoare sau capata o nuanta galbena. Aceasta situatie survine ca urmare a unei expuneri mari la fluor in perioada copilariei, fie pentru ca mama a folosit un tratament cu antibiotice tetraciclinice in a doua jumatate a sarcinii sau copilul a luat astfel de tratamente pana in varsta de 8 ani.
De asemenea, mai pot avea drept cauza traumatisme ale dintilor suferite in copilarie sau o afectiune rara numita dentinogeneza imperfecta.
Legate de varsta. Aceasta este o combinatie de factori extrinseci si intrinseci. In mod natural, dentina se inchide la culoare in timp. Smaltul care acopera dintii devine mai subtire odata cu inaintarea in varsta, ceea ce permite dentinei sa devina vizibila.
Alimentele si fumatul pot, de asemenea, sa pateze dintii, pe masura ce oamenii imbatranesc. Fisurarea smaltului sau alte leziuni mai pot determina decolorarea unui dinte, mai ales cand pulpa a fost deteriorata.
Simptome
SusAcestea includ pete pe smaltul dintilor. Petele pot varia de la dungi albe pana la nuante galbene sau pete maro si adancituri. In cazul in care smaltul este uzat si dentina devine vizibila prin acesta, este posibil sa se observe o nuanta galbena.
Diagnostic
Nu sunt necesare teste speciale. Un medic stomatolog poate diagnostica colorarea sau decolorarea dintilor prin examinarea acestora.
Tratament
SusUnele decolorari ale dintilor pot fi eliminate printr-o curatare profesionala. Un exemplu ar fi petele cauzate de cafea. Multe dintre pete sunt insa permanente, deci ireversibile.
Dintii pot fi uneori albiti cu gel de albire. In unele cazuri, daca decolorarea este severa, poate fi necesara o coroana sau o fateta pentru a o acoperi.
Profilaxie
SusPeriajul dintilor dupa fiecare masa va ajuta la prevenirea anumitor tipuri de pete. Se recomanda clatirea gurii cu apa dupa consumul de vin rosu, cafea sau alte bauturi sau alimente care pot pata dintii. De asemenea, albirile profesionale ajuta la eliminarea petelor de suprafata.
Petele intrinseci, care sunt cauzate de deteriorarea nervului sau a vaselor de sange din dinte, pot fi uneori prevenite. La dintii cu pulpa dentara necrozata este posibila eliminarea nuantei cenusii dupa finalizarea tratamentului endodontic prin aplicarea unei substante speciale de albire in camera pulpara pentru cateva zile.
Pentru a preveni petele intrinseci la copii trebuie sa se evite expunerea timpurie la fluoruri.
Prognosticul este foarte bun pentru petele extrinseci. Petele intrinseci pot fi mai dificil de eliminat sau poate dura mai mult timp pana ce sunt indepartate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Dr. Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Bruxismul sau inclestatul dintilor
- Parodontoza - boala care macina dintii
- Probleme de sanatate ale ochilor
- Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament
- Gingivita - afectiunea gingiilor care poate duce la pierderea dintilor
- Explicatii pentru 12 mistere medicale
- Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi
- Top 5 probleme dentare
- Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!
Citeste pe aceeasi tema
- Factori mai putini cunoscuti care determina ingalbenirea dintilor
- Modificarile patologice ale unghiilor
- Cand zambetul copilului dumneavoastra isi schimba culoarea: cauzele si tratamentul dintilor de lapte innegriti
- Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare
- Primii dinti la copii sau eruptia dentara