Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cand trebuie sa mergem cu copilul la ortodont?

Actualizat la data de: 10 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Mihai Gavrilescu
Medic stomatolog pediatru / rezident ortodontie si ortopedie dento-faciala

Clinica: DENT ESTET 4 KIDS

Generalitati

Sus
Cand trebuie sa mergem cu copilul la ortodont?

O igiena orala efectuata periodic si corespunzator il va ajuta pe copil sa isi pastreze dantura sanatoasa o perioada cat mai lunga de timp si sa devina un adult responsabil in ceea ce priveste mentinerea unei bune sanatati orale.

Insa pe masura ce dintii de lapte lasa locul celor permanenti, ar putea fi necesara interventia unui ortodont. Acesta este singurul specialist in masura sa identifice problemele ce pot fi tratate cu ajutorul unui aparat dentar, respectiv sa alinieze dintii si sa corecteze muscatura copilului.

Primele semne ale necesitatii unui control ortodontic pot aparea in jurul varstei de 7-8 ani, atunci cand dintii de lapte au fost deja partial inlocuiti de dintii permanenti.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Prima vizita in cabinetul medicului ortodont
  3. Cand are un copil nevoie de ingrijire ortodontica?
  4. Ce probleme poate depista medicul ortodont in cabinet?
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Prima vizita in cabinetul medicului ortodont

Sus

In trecut, tratamentul ortodontic era realizat abia in anii adolescentei. Astazi, insa, multi copii incep tratamentul ortodontic mai devreme, deoarece cu totii stim ca problemele de sanatate care sunt depistate intr-o faza incipienta pot fi tratate mai usor, lucru valabil si in cazul dintilor care nu sunt aliniati corect.In plus, este important de mentionat ca

Academia Americana de Stomatologie Pediatrica (AAPD) recomanda ca primul control ortodontic sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani, pentru ca medicul ortodont pediatru sa poata evalua din timp stadiul de dezvoltare a oaselor maxilare, muscatura si alinierea dintilor pe arcada dentara.

Cand are un copil nevoie de ingrijire ortodontica?

Sus

Ca parinte este dificil sa iti dai seama cand este nevoie de un tratament ortodontic, tocmai de aceea este bine sa mergem la medicul ortodont chiar din momentul in care apar primii dinti permanenti.

In cadrul primei vizite in cabinetul medicului ortodont, acesta va realiza un screening al unei posibile anomalii dento-maxilare ce nu poate fi sesizata de parinti.

De multe ori, ca parinti, ne concentram doar pe alinierea dintilor, insa vizita la ortodont include o analiza a modului in care se dezvolta oasele maxilare, o ocluziei (muscaturii) sau a articulatiei temporo-mandibulare.

Unele probleme legate de pozitia incorecta a dintilor pot aparea din cauza obiceiurilor vicioase precum: folosirea biberonului sau suzetei pe o perioada indelungata de timp, suptul degetului sau o alimentatie incorecta.

Iata care sunt principalele semne care indica necesitatea unui tratament ortodontic la copii:

  • Dintii inghesuiti sau strambi
  • Dinti crescuti in pozitie anormala/dinti proeminenti
  • Spatii interdentare mari
  • Pierderea mai devreme decat este normal a dintilor de lapte
  • Aparitia intarziata a dintilor permanenti
  • Muscatura incorecta sau dificultati de masticatie
  • Forme mai grave de malocluzii (overbite, underbite)

Ce probleme poate depista medicul ortodont in cabinet?

Sus

In urma consultatiei, medicul va spune daca musculatura oro-faciala a copilului este buna si daca poate sustine o dezvoltare corecta a danturii. De asemenea, specialistul va semnala daca exista o problema in evolutie ce trebuie monitorizata sau daca este necesara o interventie timpurie.

Tot cu ocazia vizitei la medicul ortodont pediatru, acesta va stabili daca exista riscul dezvoltarii unor anomalii dento-faciale sau daca acestea exista deja, precum si ce tip de aparat dentar i se potriveste copilului.

Este important sa mentionam ca prezenta copilului la medicul ortodont de la varsta de 7 ani nu inseamna neaparat ca acesta o sa si primeasca un aparat dentar.

Specialistul este cel care va decide daca se impune un tratament ortodontic timpuriu (interceptiv), care sa permita corectarea din timp a problemelor depistate.

Prima vizita la cabinetul ortodontic se va concretiza cu o serie de recomandari din partea specialistului, dar si cu masuri, atunci cand este cazul.

Tratament

Sus

Tratamentul ortodontic consta in folosirea de aparate dentare, care pot fi de mai multe tipuri. La copii, tratamentul ortodontic se face in doua etape.

Prima etapa - tratamentul interceptiv. Are loc intre 7 si 8 ani si poate dura de la 12 la 18 luni. Acest tratament este indicat pentru a pastra si a face spatiu pentru dantura permanenta si ajuta la reducerea duratei tratamentului ortodontic ulterior (faza II).

Printre beneficiile tratamentului ortodontic timpuriu se numara:

- Ghidarea cresterii osoase

- Ghidarea dintilor definitivi in pozitiile corespunzatoare

- Corectarea la timp a obiceiurilor vicioase orale

- imbunatatirea esteticii zambetului

- Obtinerea unui profil facial armonios.

A doua etapa incepe atunci cand majoritatea dintilor permanenti au erupt. De regula, un copil poate incepe un tratament ortodontic cu aparat dentar fix in jurul varstei de 11-12 ani, atunci cand, teoretic, procesul de formare a dentitiei permanente s-a incheiat.

Interventiile ortodontice pot include:

- Aparate dentare cu brackets - pentru ancorarea aparatelor ortodontice;

- Elastice - pentru a ghida corectia muscaturii;

- Dispozitiv peri-cranian tip Headgear. Cu ajutorul acestuia sunt aplicate forte care ghideaza si corecteaza cresterea fetei si a maxilarelor;

- Aparate dentare fixe sau mobile pentru antrenarea muschilor oro-faciali;

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei. Acesta se poate intinde de la cateva luni pana la doi ani. In acest timp sunt necesare vizite lunare la medic.


Medici specialisti Stomatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate