Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului

Actualizat la data de: 02 Decembrie 2020
Consultant medical:

Dr. Denisa Sgîea
Medic stomatolog pediatru

Clinica: DENT ESTET 4 KIDS

Ce este sigilarea dentara

Sus
Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului

In conditiile in care aproximativ o cincime dintre copiii cu varste pana in patru ani, peste 50% din copiii cu varste pana in opt ani si trei sferturi din adolescenti au dintii afectati de carii, este foarte important sa luam toate masurile de preventie pentru a evita aparitia acestora.

Sigilarea dintilor reprezinta o metoda de preventie impotriva cariilor dentare. In mod obisnuit, molarii si premolarii permanenti pot fi sigilati chiar de cand erup pe arcada dentara. Astfel, sigilarea va proteja dintii copilului intre 6 si 14 ani.

Conform CDC (Centrele pentru Controlul si Preventia Bolilor), odata ce au fost aplicate pe dinti, sigilarile dentare protejeaza dintii copilului impotriva cariilor dentare in peste 80% dintre cazuri timp de 2 ani si continua sa ofere protectie impotriva cariilor si in proportie de 50% pana la 4 ani.
De asemenea, copiii cu varsta intre 6 si 11 ani fara sigilari pe dinti prezinta de 3 ori mai multe carii pe primul molar permanent comparativ cu cei care au dintii sigilati.

Cuprins articol

  1. Ce este sigilarea dentara
  2. Cand sunt recomandate sigilarile dentare
  3. Concluzii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cand sunt recomandate sigilarile dentare

Sus

Sigilarile dentare sunt recomandate in urmatoarele situatii:

• Pentru a preveni aparitia cariilor pe molari si premolari, deoarece acestia sunt cei mai predispusi aparitiei cariilor (medicii spun ca acest lucru se intampla pentru ca acestia favorizeaza acumularea de placa bacteriana pe partea ocluzala si interedentara).

• Pentru a proteja impotriva cariilor incisivii superiori, iar in acest caz sigilarea se va aplica pe fetele palatinale.

• Atunci cand pacientul va urma un tratament cu aparat dentar (aparatul dentar ingreuneaza curatarea eficienta a anumitor zone din cavitatea bucala, astfel incat sigilarile dentare pot functiona ca o bariera protectoare impotriva aparitiei cariilor). La fel de importanta este profilaxia profesionala periodica la fiecare 4-6 luni, in functie de recomandarea medicului.

• In cazul in care medicul stomatolog considera ca dintii temporari tineri au nevoie de sigilare dentara, sigilarea se recomanda a fi realizata in aproximativ 6 luni de la eruptia molarilor temporari, care poate avea loc in jurul varstei de 2 ani – 2 ani si jumatate.

• Dupa eruptia dintilor permanenti, acestia pot fi sigilati daca sunt sanatosi si nu prezinta carii dentare

• In cazul in care relieful ocluzal este retentiv si accentuat

• Copilul are o predispozitie catre formarea cariilor dentare pe suprafata ocluzala sau interdentar

In ciuda faptului ca de regula se recomanda sigilarea fiecarui dinte, acest lucru nu este obligatoriu, existand si posibilitatea de a opta pentru sigilarea selectiva, adica pentru sigilarea acelor dinti care au un risc mai mare de a fi afectati de carii.

Sigilantul este o rasina protectoare, pe care medicul o aplica pe suprafata superioara (ocluzala), la nivelul santului dintilor posteriori si care are rolul de a forma o bariera care previne retentia alimentelor la nivelul santurilor (aspect important pentru ca acestea sunt, de obicei, primele locuri in care apar cariile dentare si zonele sunt greu de igienizat acasa prin mijloace obisnuite).

Medicul poate realiza intr-o singura sedinta sigilarea unui singur dinte sau a mai multor dinti, in functie de necesitati si de gradul de cooperare a copilului.

Pentru a fi considerata un succes, o sigilare dentara trebuie sa ramana cu structura nealterata pe dinte aproximativ 2 ani. Succesul tratamentului prin sigilarea dintilor depinde de:
• Realizarea sedintelor profesionale periodice conform indicatiilor medicului pedodont
• Alimentatia corecta
• Igiena orala efectuata acasa, dimineata si seara, timp de minimum 2 minute/periaj si utilizarea metodelor auxiliare de igienizare (ata dentara, de exemplu) si a unei paste de dinti corespunzatoare varstei copilului

Concluzii

Sus

De asemenea, dupa sigilare vor fi necesare vizite la fiecare 4-6 luni la cabinetul medicului stomatolog pediatru, pentru ca acesta sa poata evalua integritatea sigilarilor si a avea garantia unui tratament preventiv eficient.

In concluzie, acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie sa le stii despre sigilarile dentare.

Sanatatea dintilor copilului tau este foarte importanta si, pe termen lung, influenteaza sanatatea intregului organism, asa ca este indicat sa il duci pe cel mic la cabinetul medicului stomatolog ori de cate ori consideri ca este nevoie si de fiecare data cand este timpul pentru consultul de rutina.


Medici specialisti Stomatologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate