Alimente care afecteaza dantura. Ce este bine si ce nu este bine sa mananci?
Prezentare generala
SusMulte persoane nu tin cont de alimentele pe care le mananca sau nu au grija de dintii lor, iar aceste lucruri pot avea efecte nefaste asupra danturii. In plus, se considera ca alimentele pot fi daunatoare doar pentru tractul digestiv inferior, dar acest lucru este gresit.
Procesul digestiei incepe la nivelul cavitatii bucale, unde dintii au un rol foarte important, astfel incat acestia trebuie protejati cat mai mult timp si prin toate metodele posibile, inclusiv evitarea alimentelor ce i-ar putea altera.
Cuprins articol
Formarea placii dentare
SusUn numar crescut de alimente stimuleaza formarea placii, un film aderent si plin de bacterii ce se fixeaza pe dinti. Placa reprezinta un factor important ce contribuie la afectiunile dentare si cele gingivale, inclusiv bine cunoscutele carii.
De asemenea, dupa ce o persoana mananca o gustare dulce, zaharul din aceasta va stimula bacteriile sa produca substante acide si care au efect nefast asupra smaltului dentar. Cand smaltul dentar este alterat, riscul de aparitie al cariilor este foarte ridicat.
Conform specialistilor din domeniu, cariile dentare sunt cea mai frecventa boala cronica la persoanele cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani. Cariile dentare au un aspect neplacut, dar produc si diverse complicatii, precum durere, tulburari de masticatie sau chiar abcese dentare.
Pe langa carii, aparitia tartrului reprezinta o alta problema, deoarece poate duce la gingivita si la alte complicatii asociate. Tartrul reprezinta un strat dur ce se formeaza pe suprafata dintilor in cazul in care placa se va intari din cauza igienei dentare necorespunzatoare.
Pentru a preveni cat mai mult bolile stomatologice, specialistii recomanda spalarea dintilor de cel putin doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura, dar si controalele regulate la medicul stomatolog.
Pe langa aceste lucruri, alimentatia sanatoasa este foarte importanta.
Alimente care afecteaza dantura
SusJeleuri, caramele si alte dulciuri ce se lipesc de dinti
Persoanele care doresc sa manance dulciuri ar trebui sa opteze pentru cele care nu raman fixate la nivelul cavitatii bucale. Cu cat dulciurile raman mai mult timp fixate de dinti, cu atat exista mai multe sanse de degradare dentara.
In plus, cele mai multe dulciuri sunt realizate cu zahar rafinat, efectele nedorite survenind destul de rapid. Totusi, persoanele ce doresc sa manance ceva dulce pot opta pentru ciocolata neagra (minim 70% cacao), aceasta avand mai putine efecte secundare si fiind mai rapid eliminata de la nivelul dintilor.
Paine
Oamenii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a cumpara paine. Cand o persoana mesteca o bucata de paine, aceasta din urma devine ca o pasta ce se poate lipi de dinti. De asemenea, prin procesul de masticatie saliva descompune amidonul din paine in zahar.
Aceste doua elemente cumulate pot duce la degradari dentare, inclusiv carii. Totusi, cand o persoana doreste sa manance paine, aceasta trebuie sa aleaga produse mai putin rafinate, precum cele realizate din grau integral. Produsele de acest tip contin mai putine zaharuri adaugate si nu se descompun la fel de usor.
Bauturi ce contin alcool
Este cunoscut faptul ca alcoolul nu este sanatos. Pe langa efectele mult stiute ale bauturilor alcoolice, acestea duc la uscarea gurii. O gura uscata este lipsita de saliva, produs natural al organismului ce ajuta la mentinerea sanatoasa a dintilor.
Saliva impiedica alimentele sa se lipeasca pe dinti si spala particulele alimentare ramase. In plus, s-a constatat ca saliva ajuta chiar si la repararea semnelor precoce a cariilor dentare, a bolilor gingivale si a unor infectii orale. Pentru a mentine cavitatea bucala hidratata se recomanda consumul frecvent de apa, dar si folosirea de solutii de rehidratare orala.
Bauturi carbogazoase
Bauturile carbogazoase au numeroase efecte secundare pentru organism, iar acest lucru este valabil chiar si pentru bauturile carbogazoase ce nu contin zahar. Cu toate acestea, oamenii beau in continuare aceste sucuri, fara a tine cont de efectele negative.
Studiile de specialitate au constatat ca un consum crescut de bauturi carbogazoase ar putea fi la fel de daunator pentru dinti, precum utilizarea metamfetaminei sau a cocainei.
Bauturile carbogazoase stimuleaza placa bacteriana sa produca mai mult acid, astfel incat smaltul dentar este atacat si mai mult. Asadar, daca o persoana consuma bauturi carbogazoase in fiecare zi, dintii sai vor fi acoperiti cu acid.
In plus, gura va deveni mult mai uscata si lipsita de salvia. In ultimul rand, bauturile carbogazoase ce sunt inchise la culoare vor duce la schimbari de culoare ale dintilor. Cu toate acestea, nu se recomanda spalarea pe dinti imediat dupa consumul de bauturi carbogazoase, specialistii afirmand ca procedeul de degradare dentara ar putea fi accelerat in acest mod.
Citrice
Portocalele, sucul de grapefruit si lamaile sunt gustoase atat consumate ca atare, cat si ca sucuri. In plus, sunt extrem de bogate in vitamine, mai ales in vitamina C. Cu toate acestea, continutul lor de acid poate eroda smaltul, facand dintii mult mai vulnerabili la degradare.
Chiar si stoarcerea unei lamai in apa sau in ceai poate ridica nivelul de aciditate, expunand dintii unui pericol. In plus, acidul din citrice poate fi deranjant in cazul afectiunilor bucale. Astfel, persoanele care doresc sa obtina o doza bogata de antioxidanti si vitamine pot consuma aceste fructe, dar consumul trebuie facut cu moderatie, iar gura trebuie clatita cu apa cat mai rapid.
Chipsurile din cartofi
Chipsurile din cartofi sunt consumate foarte frecvent ca gustare. Din pacate, acestea sunt incarcate cu amidon, produs ce va fi transformat rapid in zahar la nivelul cavitatii bucale.
Ulterior, acest zahar poate fi prins in spatiile dintre dinti, permitand bacteriilor sa se hraneasca si sa se dezvolte in modul dorit. Totusi, daca se doreste consumarea acestor gustari, specialistii recomanda spalarea cat mai rapida pe dinti, astfel incat orice particule ramase sa fie eliminate.
Fructe confiate
Probabil multe persoane considera ca fructele confiate sunt o gustare sanatoasa. Acest lucru poate fi adevarat, dar trebuie stiut ca majoritatea acestor fructe, precum caisele, prunele, stafidele si smochinele, adera foarte usor pe suprafata dintilor.
Acestea se lipesc si se blocheaza in spatiile dintre dinti, dar si in carii, lasand mult zahar in urma lor. Pentru a reduce riscurile, specialistii recomanda spalarea pe dinti dupa consumul acestor fructe si folosirea de ata dentara. De asemenea, se recomanda alegerea versiunilor proaspete ale fructelor, deoarece acestea au mai putin zahar si sunt mult mai sanatoase.
Alimente benefice
SusCele mai bune optiuni alimentare pentru sanatatea cavitatii bucale sunt reprezentate de branzeturi, carne, nuci si lapte. Se considera ca aceste produse protejeaza smaltul dintilor, deoarece furnizeaza cantitatile de calciu si fosfor ce sunt necesare pentru remineralizarea dintilor.
Acest proces este unul complex si are ca scop aducerea mineralelor la loc in smaltul dintilor dupa ce au fost indepartate de acizi. Totusi, calciul poate fi preluat si din alte surse, precum legumele verzi (broccoli sau spanac).
Alte optiuni alimentare benefice pentru dantura includ anumite fructe crocante, precum merele si perele, dar si legume. Aceste alimente au un continut ridicat de apa, ajutand la diminuarea nivelului de zahar din cavitatea bucala. De asemenea, ajuta la stimularea fluxului de saliva. Cu toate acestea, alimentele acide trebuie consumate ca parte a unei mese mai mari, astfel incat acidul sa fie redus la minimum.
Bibliografie:
Bassiouny, M.A. (2013). Dental erosion due to abuse of illicit drugs and acidic carbonated beverages. General Dentistry, 61(2), 38-44 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23454320
Cavities/tooth decay. (2014, May 30) mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/basics/risk-factors/con-20030076
Hygiene-related Diseases. (2014, December 16) cdc.gov/healthywater/hygiene/disease/dental_caries.html
Plaque. (n.d.) ada.org/en/Home-MouthHealthy/az-topics/p/plaque
Top 9 foods that damage your teeth. (n.d.) mouthhealthy.org/en/nutrition/food-tips/9-Foods-That-Damage-Your-Teeth
Diet and Oral Health https://www.webmd.com/oral-health/diet-oral-health#1
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Medic specialist Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Stomatolog Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- 8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil
- Alimente care previn cancerul de colon
- Alimente care ajuta la diminuarea stresului
- Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa
- 10 alimente care agraveaza indigestia
- Alimentele care va pot provoca migrene
- Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea
- Ai libidoul scazut? Iata 10 alimente care cresc apetitul sexual
- Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale