20 de factori care iti ruineaza zambetul!
Generalitati
SusZambetul este un gest simplu prin care se transmit emotii, sentimente sau stari de dispozitie, si care spune mii de cuvinte despre o persoana.
Chiar daca zilnic va periati dantura, folositi ata dentara, bezi pentru albirea si mergeti la consultul medical stomatologic de 2 ori pe an, nu inseamna ca ati facut totul pentru a avea un zambet frumos, sanatos si expresiv.
Cuprins articol
Ce este caria dentara
SusCaria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele; netratata, caria dentara conduce la aparitia infectiilor si in final la pierderea definitiva a dintelui.
Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zahar.
Mai jos gasiti principatii factori care afecteaza zambetul si care pot cauza diferite afectiuni ale cavitatii bucale.
Factori care ruineaza zambetul
SusBauturi energizante, carbogazoase
In ultimul deceniu aceste bauturi au devenit tot mai populare, cu toate ca pot cauza serioase afectiuni ale cavitatii bucale. Potrivit studiilor medicale, nivelul pH-ului din aceste bauturi provoaca erodarea smaltului dentar protector din cauza concentratiei ridicate de ingrediente acide.
Totodata, aceste bauturi contin cantitati ridicate de zahar - "hrana" bacteriile producatoare de acid, care ulterior patrund in fisurile danturii determinand aparitia cariilor dentare.
Apa imbuteliata
Apa de la robinet contine o cantitate ridicata de fluor - 60% din populatia unei tari isi asigura necesarul zilnic de fluor prin consumul apei de la chiuveta.
Apa imbuteliata contine o cantitate mai mica de fluor decat cantitatea necesara pentru mentinerea sanatatii orale (acesta substanta nutritiva va aparea in lista de ingrediente in cazul in care este adaugata).
Fluorul determina fortifierea structurii dintelui, devenind astfel mai rezistent la degradare, si promoveaza reminalizarea, care ajuta la repararea unei leziuni inainte ca aceasta sa devina vizibila. Potrivit studiilor, sursa cea mai eficienta de fluor este apa.
Diabetul zaharat determina cresterea vulnerabilitatii organismului la infectii, drept consecinta riscul aparitiei bolilor gingivale este crescut.
Periajul, utilizarea atei dentare si monitorizarea nivelului de glicemie din sange previn acest risc. Totodata, consultul medical de 2 ori pe an, monitorizarea nivelului de trigliceride si de colesterol previn aparitia bolii parodontale. Potrivit studiilor, pacientii care reusesc sa reduca cantitatea de insulina injectata contribuie la mentinerea sanatatii gingivale.
Fumatul nu doar ingalbeneste dantura, ci afecteaza sanatatea intregii cavitati bucala si intregului organism. Utilizarea tutunului sub orice forma afecteaza dantura si gingiile si creste riscul aparitiei a diferite tipuri de cancer: cancer pulmonar, cancer laringian, si chiar decesul pacientului.
In plus, gudronul, care se depune ca o pelicula pe dinti, contine bacterii care favorizeaza productia de acid si creaza toxine iritante - ambele provoaca inflamatii, carii dentare si pierderea danturii.
Vinul
Consumul regulat de vin afecteaza smaltul dintilor. Potrivit medicilor, aciditatea vinului afecteaza structura dintelui, si atat vinul rosu, cat si cel alb ingalbeneste dantura.
Deoarece vinul detine si proprietati curative pentru organism, medicii stomatologi recomanda consumul acestei bauturi cu inghitituri mici urmate de clatirea gurii cu apa.
Ingrijirea dintilor si a gingiilor in timpul sarcinii este foarte importanta, deoarece exista o legatura stransa intre bolile gingivale netratate si nasterea prematura si sau greutatea mica la nastere.
Modificarile hormonale din timpul sarcinii, in special fluctuatiile de estrogen si progesteron, pot provoca inflamatii ale gingiilor, care conduc la aparitia gingivitei si cresc riscul aparitiei infectiilor.
Daca dimineata pacienta prezinta stari de greata si varsaturi trebuie sa-si clateasca gura cu apa sau isi perieze dantura cu o pasta de dinti cu continut ridicat in bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza acidul cauzat de voma; in caz contrar riscul aparitiei cariilor dentare este foarte ridicat.
Pastilele de slabit sunt o modalitate simpla si usoara de a pierde cateva kilograme in plus, insa acestea pot determina aparitia bolilor gingivale si a cariilor dentare.
Ca majoritatea medicamentelor eliberate cu sau fara prescriptie medicala, pastilele de slabit determina scaderea fluxului salivar, motiv pentru care apare senzatia de gura uscata, crescand riscul aparitiei bolilor gingivale, cariilor dentare dar si altor probleme ale cavitatii bucale.
Privind riscurile, adoptarea unei diete echilibrate si a unui program de exercitii fizice este cea mai buna metoda de a pierde in greutate.
Bruxismul poate provoca grave probleme la nivelul maxilarului, de la durere permanenta la modificarea trasaturilor fetei. Potrivit oamenilor de stiinta, oamenii cu dinti si gingii sanatoase pot scrasni atat de tare si frecvent din dinti incat smaltul este indepartat si apare sensiblitatea dentinara.
Stresul si furia pot determina intensificarea manifestarii pe timpul noptii. Pentru solutionarea acestei probleme se recomanda consultatarea medicului stomatolog, care va poate recomanda sa dormiti cu o gutiera speciala, dar si a psihoterapeutului.
Dulciurile
Zaharul in sine nu afecteaza dantura, insa acidul produs in timpul consumarii acestui aliment si carbohidratii continuti pot afecta dantura. In mod natural, la nivelul cavitatii bucale apar bacterii care consuma zaharul ingerat, si care produc acizi care ataca smaltul dintilor, provocand astfel, o serie de probleme ale cavitatii bucale - gingivita, carii.
Pentru prevenirea acestor afectiuni medicii recomanda ca imediat dupa ce ati consumat dulciuri sa va periati dantura si sa folositi ata dentara.
In cazul in care nu aveti posibilitatea sa va periati dantura se recomanda ca mancati putina branza, iaurt sau guma de mestecat fara zahar pentru a creste fluxul de saliva si pentru a neutraliza acizii.
Schimbarile hormonale care apar la pubertate pot provoca, pe langa acnee, si inflamarea gingiilor si cresterea sensibilitatii dentare. Acest lucru conduce la aparitia infectiilor gingivale, gingivitei sau ulcerului bucal. Aceste probleme pot fi prevenire prin adoptarea unei igiene orale corespunzatoare si prin consultatii medicale regulate.
Senzatia de gura uscata nu este doar neplacuta ci si extrem de daunatoare pentru sanatatea dintilor. Saliva spala cavitatea bucala de bacterii si neutralizeaza acizii daunatori.
Astfel, aceasta previne aparitia cariilor dentare si a altor afectiuni ale cavitatii bucale. Consumul apei, mestecarea unei gume fara zahar, folosirea unei paste de dinti bogata in fluor ajuta la prevenirea acestor probleme. Daca va confruntati frecvent cu acest simptom se recomanda consultarea medicului stomatolog.
Dieta restrictiva calorica si obiceiurile alimentare nesanatoase pot priva organismul de necesarul zilnic de vitamine si minerale necesare pentru mentinerea unui zambet frumos si sanatos.
Este deosebit de important sa asigurati organismului suficient acid folic, complexul vitaminic B, proteine, calciu si vitamina C - toate acestea fiind esentiale pentru sanatatea danturii si a gingiilor. Alimentatia necorespunzatoare afecteaza intregul sistem imunitar, crescand riscul aparitiei a numeroase afectiunii si infectii, inclusiv boala parodontala.
Bauturile calde
Cafeaua si ceaiurile contin tanine care se depun pe suprafata smaltului dintilor, in special in zonele unde exista leziuni, conducand la dezvoltarea bacteriilor producatoare de carii dentare. Se recomanda consumul moderat al acestor bauturi si cresterea consumului de apa.
Totodata, este indicat sa se adauge putin lapte in cafea sau in ceai pentru neutralizarea acizilor.
Varsta
Pe masura ce inaintati in varsta, dantura este din ce in ce mai sensibila la carii, mai ales in jurul plombele vechi.
Prevenirea afectiunilor dentare la persoanele in varsta se numeste fluor. Medicii stomatologi recomanda seniorilor folosirea unei paste de dinti bogata in fluor si a unei ape de gura cu aceleasi proprietati.
Contraceptivele orale pot provoca inflamarea gingiilor si infectii, inclusiv gingivita. In plus, potrivit studiilor, femeile care folosesc anticonceptionale pot avea probleme de vindecare dupa o extractie dentara si sunt de 2 ori mai predispuse la aparitia crizelor bruste de durere.
Daca utilizati pilule contraceptive se recomanda sa ii comunicati acest aspect medicului dentist inainte de o interventie majora.
Nefolosirea atei dentare
Ata dentara si periajul dentar sunt la fel de importante. Potrivit medicilor stomatologic, ata dentar este cel mai important factor in prevenirea bolilor parodontale, deoarece aceasta ajuta la indepartarea placilor dentare si a resturilor dintre dinti si gingii.
Totodata, aceasta este eficienta si in combatarea respiratiei urat mirositoare.
Periajul in momentul nepotrivit
Potrivit recomandarilor medicale periajul dintilor trebuie realizat de 2 ori pe zi, dimineata si seara; insa, in functie de alimentele si bauturile consumate, acest sfat nu este general valabil.
Dupa consumarea alimentelor si bauturilor acide, precum vin, cafea, citrici, bauturile racoritoare, se recomanda clatirea cu apa pentru a neutraliza acizii si abia dupa o ora se actioneaza prin periajul dentar. Spalatul dintilor imediat ce aceste produse au fost consumate cauzeaza eroziunea smaltului.
Nu se stie cu exactitata daca produsele profesionale pentru albirea dintilor erodeaza smaltul, cert este ca acestea cresc sensibilitatea dintilor, mai ales daca sunt folosite frecvent.
Si tratamentele realizate la domiciliu trebuie utilizate cu moderatie deoarece unele paste de dinti sau geluri contin substante abrazive, care pot creste sensibilitatea dintilor, conducand la aparitia durerile dentare permanente. In plus, pe masura inaintarii in varsta, produsele pentru albirea dintilor nu mai sunt atat de eficiente, chiar daca sunt folosite excesiv.
Bauturi rafinate
Acestea au un continut ridicat de zahar, care favorizeaza aparitia cariilor dentare, infectiilor si inflamatiilor gingivale; de asemenea, acestea pateaza smaltul dintilor. Se recomanda sa beti apa din abundenta in timpul consumatii acestor bauturi si periajul dentar trebuie realizat dupa o ora de la consumarea acestor produse.
Citricele si alimente cu contin acid
Lamaia, grapefruitul si sucurile din citrice nu provoaca direct aparitia cariilor dentare, asemanator bauturilor racoritoare, ci acestea contin acizi care erodeaza smaltul dentar, slabind astfel structura dintelui si crescand riscul aparitiei cariilor dentare.
Se recomanda ca mestecati o guma fara zahar si sa clatiti gura cu apa pentru a preveni acest risc. Guma de mestecat fara zahar si pasta de dinti contin xilitol - indulcitor natural gasit in plante si fructe, aprobat ca aditiv alimentar in 1986 - care inhiba dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Dr. Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Cat de sanatos este zambetul tau?
- Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan
- Secretele unui zambet sanatos
- 8 lucruri care iti pot strica zambetul
- Caria dentara
- Caria dentara: mit si adevar
- Caria de biberon
- Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog
- STOP cariilor dentare