Tratamentul pacientilor europeni cu boli coronariene nu indeplineste standardele mondiale - sondaj
Stire medicala
Tratamentul pacientilor europeni cu boli coronariene nu indeplineste standardele internationale, potrivit rezultatelor celui de-al treilea sondaj Euroaspire facut de Societatea Europeana de Cardiologie, informeaza presa britanica de specialitate.
O mare parte dintre pacientii europeni cu boli coronariene nu reusesc sa aiba un stil de viata potrivit, sa reduca factorii de risc sau sa urmeze niste tinte terapeutice pentru prevenirea afectiunilor aditionale, arata rezultatele sondajului.
Cercetatorii Societatii Europene de Cardiogie au analizat dosarele medicale si au intervevat aproape 9.000 de pacienti cu boli coronariene din 22 de tari din Europa.
Foarte multi pacienti cu boala coronariana nu sunt tratati la standardele impuse in ghidurile de orientare pentru prevenirea bolii la nivel european. Ca rezultat, acestia au un risc mare de boli arteriosclerotice si au o speranta de viata mai mica.
Sondajul Euroaspire a fost efectuat, intre 2006 s 2007, pe pacienti din 76 de centre specializate din Europa. Pacientii diagnosticati cu boala coronariana au fost identificati, intervievati si examinati, apoi, la sase luni de la evenimentul coronarian.
Din datele colectate prin interviurile cu pacientii, a rezultat ca 17% dintre ei fumeaza, 35% sunt obezi, 53% sunt obezi diagnosticati, 56% au niveluri de presiune a sangelui peste normal, 51% au un nivel al colesterolului peste normal, 25% au diabet, dintre care doar 10% se trateaza adecvat. Raportul a mai concluzionat ca folosirea medicatiei cardioprotective este sub recomandarile din ghidurile de orientare internationale.
Stilul de viata, factorii de risc si tintele terapeutice pentru prevenirea bolilor cardiovasculare sunt clar stabilite in ghidurile societatilor europene comune si dau prioritate persoanelor cu boala coronariana. Printre scopurile mentionate in ghiduri se numara renuntarea la fumat, urmarea unei diete sanatoase, activitate fizica sustinuta, mentinerea unei mase corporale adecvate, presiune a sangelui mai mica de 140/90 mmHg si un colesterol mai mic de 4,5 mmol pe litru.
„In comparatie cu cele doua studii anterioare, prevalenta obezitatii a crescut substantial. Toti pacientii cu boli coronariene ar trebui sa fie incurajati sa slabeasca. De asemenea, in ciuda cresterii folosirii tratamentelor medicamentoase preventive, majoritatea pacientilor nu ajung inca la standardele de colesterol si presiune a sangelui", a explicat dr. Kornelia Kotseva.
Cercetatorii au concluzionat ca rezultatele raportului arata ca, in ciuda existentei unor reguli clare in ghiduri, integrarea lor in rutina clinica este inca la un nivel dezamagitor si mai e loc pentru cresterea standardelor in cardiologia preventiva.
Articole recomandate
- Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic
- Cel mai frumos moment al anului este cel mai daunator inimii
- Maslinele, beneficii si informatii nutritionale
- Consecintele unei supradoze de aspirina
- Beneficiile pentru sanatate oferite de bere
- Terapia prin dieta
- Cum sa va alegeti medicul cardiolog
- Cand trebuie sa ne adresam cardiologului?
- Investigatii cardiologice de rutina