Transplantul de celule dupa infarctul miocardic creste rata de supravietuire
Stire medicala
Daca o persoana care a suferit recent infarct miocardic acut beneficiaza de transplant de celule modificate genetic, sansele de aparitie a tulburarilor de ritm (tahicardie ventriculara) mai tarziu in evolutie sunt reduse semnificativ. Tahicardia ventriculara este cea mai frecventa cauza de moarte subita dupa producerea infarctului miocardic acut.
Cercetatorii au reusit sa transplanteze celule musculare scheletice modificate genetic pentru a produce o proteina ce previne aparitia tahicardiei ventriculare la soareci.
In prezent, un pacient care a suferit infarct miocardiac acut si consecutiv a aparut tahicardia ventriculara beneficiaza de implantarea unui defibrilator subcutanat.
Cercetatorii de la Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Cornell (SUA) si Universiatatea din Pittsburgh (SUA) au declarat ca cercetarile efectuate pana in prezent ar trebui sa impulsioneze cercetarile ulterioare pentru utilizarea celulelor stem in tratarea infarctului miocardic acut la om.
In studiul desfasurat in prezent pe soareci s-a reusit scaderea incidentei tahicardiei ventriculare cu 60% prin utilizarea transplantului cu celule stem. Cercetatorii au reusit sa demonstreze ca aceste celule stem imbunatatesc stabilitatea electrica. Avantajele celulelor musculare scheletale este ca acestea au celule stem de tip adult asa incat prin biopsie pot fi recoltate celule stem care prin cultura se pot multiplica pana la cateva milioane.
Articole recomandate
- Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelat ...
- 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate
- Dieta si bolile cardiovasculare
- Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent
- 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct
- Cum stii ca ai probleme cu inima: simptome care sa iti dea de gandit