Simptome ale preinfarctului
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati
SusCei mai multi nu sunt constienti ca un infarct (atac de cord) poate afecta organismul in diverse moduri, mergand de la deteriorarea structurii sau functiei inimii pana la deces. De aceea, cunoasterea simptomelor premergatoare unui posibil preinfarct sau chiar atac de cord sunt foarte importante. Trebuie subliniat, insa, faptul ca acestea pot varia foarte mult, de la o persoana la alta si apar la varste tot mai tinere.
Cuprins articol
Simptome
SusDurere si disconfort
Inainte de infarct, oamenii pot simti, adesea, dureri sau disconfort la nivelul pieptului. Ambele senzatii se manifesta diferit, in functie de persoana. Unii au senzatie de presiune in piept.
Pentru altii durerea este localizata in zona inimii si poate fi perceputa ca si cum inima ar fi tensionata si umflata. Cu toate acestea, durerea se poate raspandi si in alte parti ale corpului: umeri, spate, gat, maxilar. Oricare dintre aceste semnale de alarma incomode pot persista pana la cateva minute sau chiar mai mult si se pot ameliora la repaus sau administrarea de nitroglicerina.
Tulburari respiratorii
Destul de des, tulburarile respiratorii pot precede un atac de cord: respiratia va fi scurta, sacadata (fara sa fi fost implicat vreun efort fizic ca urmare a unor activitati care nu ar determina in mod normal aceasta senzatie). Senzatia este de scurta durata, fiind apoi urmata de durere.
Oboseala
Oboseala nejustificata poate fi provocata fie de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare sau alte afectiuni cardiace. Aceasta este determinata de modul defectuos in care functioneaza inima.
In oricare din cazurile mentionate anterior, inima trebuie sa depuna un efort mult mai mare decat in mod normal, iar cantitatile de sange si oxigen devin insuficiente. Atunci cand este intalnita aceasta situatie, bolnavul se va simti din ce in ce mai obosit.
Tulburari de somn
Pentru multi dintre oameni, unul dintre simptomele preinfarctului ar fi dificultatea de a adormi,insomnie sau neliniste. Chiar si atunci cand doarme, bolnavul are un somn agitat, nu unul odihnitor. Si acest simptom se poate manifesta inainte cu cateva luni sau saptamani inainte ca o persoana sa sufere de vreo afectiune miocardica.
Indigestia
Senzatia de arsura stomacala ar putea fi confundata cu atacul de cord, mai ales cand este localizata in zona epigastrica. Dar, este posibil, ca insasi indigestia (mai ales daca aceasta este recurenta) sa fie un semn de avertizare pentru un atac de cord.
Tulburari emotionale
Desi nu este, practic, un simptom al preinfarctului, anumite dezechilibre emotionale pot semnala posibilitatea declansarii unui preinfarct, mai ales daca exista si alte simptome specifice.
In aceasta situatie, persoana in cauza ar putea suferi de anexietatea sau teama de intensitate variabila, care s-ar putea manifesta in cea mai mare parte a timpului.
Stilul de viata
Stilul de viata al unei persoane poate contribui la dezvoltarea unei afectiuni miocardice. Greutatea excesiva, dieta, nivelul de activitate si starea emotionala pot juca un rol important in declansarea unui atac de cord.
Obezitatea, fumatul, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat sau stresul permanent sunt factori de risc pentru cei care ar putea suferi un infarct.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- De ce este gerul periculos pentru cardiaci?
- Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic
- Atacul de cord si bolile cardiace
- Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral
- Legatura dintre durerea de mana si atacul de cord
- Simptome resimtite inainte de declansarea unui atac de cord
- Cum pot barbatii sa evite un atac de cord
- Atac de panica sau atac de cord? Cum se face corect diferenta
- Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?