Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Infarct silentios sau o simpla raceala?

Actualizat la data de: 25 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati

Sus
Infarct silentios sau o simpla raceala?

Atacul de cord poate fi foarte usor confundat, mai ales la persoanele diabetice, cu afectare neurologica etc, insa acest lucru nu il face mai putin grav. Simptomele clasice durere in piept, transpiratie rece si slabiciune sunt cunoscute, insa exista mai multe semne subtile care pot fi gresit interpretate, fapt ce determina intarzierea tratamentului de specialitate.

Un atac de cord poate avea loc chiar si in lipsa durerilor in piept. Insuficienta cardiaca si bolile cardiace in general nu prezinta aceleasi semne la toata lumea, in special la femei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Atacul de cord
  3. Factori de risc
  4. Simptome
  5. Citeste pe aceeasi tema

Atacul de cord

Sus

Inima este un muschi care se contracta pentru a pompa sange in tot corpul. Un atac de cord (infarct miocardic) apare atunci cand la nivelul muschiului inimii nu ajunge suficient sange, deci exista un dezechilibru intre cerere si oferta de oxigen.

Sangele transporta oxigen si substante nutritive catre muschiul inimii. Cand fluxul sanguin nu este suficient pentru muschiul inimii, partea afectata se poate deteriora. Acest lucru este periculos si poate fi fatal.

Infarctele au loc brusc, dar de obicei rezida din boli cardiace vechi. Placa formata in timp pe peretii vaselor de sange se poate desprinde, ingreunand trecerea sangelui spre muschiul inimii, fapt care duce la un atac ce cord.

Factori de risc

Sus

- varsta;
- ereditatea;
- tensiunea arteriala crescuta;
- colesterolul marit;
- obezitatea;
- dieta nesanatoasa;
- consumul excesiv de alcool;
- stresul;
- lipsa activitatii fizice.

Simptome

Sus

Un atac de cord se poate produce fara sa ofere prea multe semne vizibile sau simptomele sa fie confundate cu cele ale unei raceli, de exemplu. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie sa isi asculte corpul si sa descopere care sunt potentialele semnale care anunta un infarct.

Durere toracica, presiune si disconfort. Majoritatea persoanelor care sufera un infarct reclama dureri in piept sau disconfort. Acestea, insa, nu apar in orice atac de cord. Pacientii descriu atacul de cord ca pe o presiune uriasa in piept, ca pe o greutate mare. Altii, in schimb, descriu durerea ca pe o gheara care le strange pieptul.

Disconfortul, care poate disparea dupa cateva minute, este semn ca inima nu primeste suficient oxigen. Durerea poate radia catre bratul stang, insa dureri pot aparea si in zona superioara a abdomenului, la umar, spate, gat sau maxilar.

Transpiratie puternica. Transpiratia mai abundenta decat de obicei, in special in lipsa unei activitati fizice intense, ar putea fi un semn de avertizare timpurie a problemelor cardiace.

Pomparea sangelui prin arterele infundate necesita mai mult efort pentru muschiul cardiac, astfel incat corpul transpira mai mult in incercarea de a mentine scazuta temperatura corpului in timpul acestui efort suplimentar. Transpiratiile reci pot fi insa usor confundate cu simptomele unei raceli, fiind astfel ignorate.

Oboseala. Acesta este un alt simptom mai greu de recunoscut in cazul unui infarct, intrucat este considerat inclusiv o forma de manifestare a gripei. Un atac de cord poate provoca epuizare ca urmare a stresului suplimentar la care este supus muschiul cardiac.

Dificultati de respiratie. Inima pompeaza sangele asa incat sa poata circula in tesuturi, dar si pentru a se oxigena. Daca inima nu poate pompa bine sangele, asa cum se intampla in cazul unui atac de cord, pacientul poate intampina dificultati de respiratie, un alt simptom usor de confundat cu cel al unei raceli.

Ameteala. Durerea de cap si ametelile pot aparea odata cu un atac de cord, in special in cazul femeilor.

Palpitatii. Bataile inimii pot varia, depasind ritmul obisnuit, ceea ce poate fi semnalul unui infarct miocardic.


Medici specialisti Cardiologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate