Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tipuri de candidoze

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Tipuri de candidoze

Candida Albicans este o infectie fungica in mod normal inofensiva care se gaseste in cavitatea bucala, tractul intestinal si vagin. Candidoza este o infectie cauzata de o ciuperca numita Candida; cel mai frecvent soiul Candida albicans. Infectia cu Candida (cunoscuta si ca infectie fungica) afecteaza de obicei pielea si/sau membranele mucoase ale gurii, intestinelor sau vaginului.

Infectiile cu Candida sunt rareori grave la persoanele altfel sanatoase. In cazuri rare, se poate raspandii prin alte parti ale corpului daca sistemul imunitar al pacientului nu functioneaza corect. In cele mai severe cazuri, poate afecta sangele, membrana care captuseste muschiul inimii (endocard) sau membranele din jurul creierului (meningele).

Marea provocare a medicilor nu este neaparat aceea de a afla tipul de infectie candidozica de care sufera un pacient, ci aceea de a stabili motivul pentru care un pacient a dezvoltat candidoza.

Simptomele candidozei sunt asemanatoare cu cele ale multor conditii medicale, astfel incat, deseori, aceasta poate fi extrem de dificil de diagnosticat. Tipul de candida se stabileste in functie de zona de pe corp in care se manifesta. O gama foarte larga de simptome poate fi cauzata de infectia cu Candida, de la cele mai usoare si mai comune forme care afecteaza de obicei gura si vaginul, pana la cele mai rare si severe forme care pot afecta inima sau creierul. In continuare sunt prezentate principalele tipuri de infectii cu candida.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele tipuri de infectii cu candida
  3. Concluzie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Principalele tipuri de infectii cu candida

Sus

Candidoza orala - este o infectie provocata de fungii de candida. Candidoza orala este numele comun pentru infectiile bucale cauzate de Candida albicans. Este o infectie superficiala, uneori recurenta, care afecteaza suprafetele umede din jurul buzelor, obrajilor, limba si cerul gurii. Candidoza orala nu este, in general, contagioasa. De obicei, apare mai intai ca pete sau rani albe crem pe limba sau pe mucoasele gurii. Cand colturile gurii sunt rosii (inflamate), erodate si crapate din cauza unei infectii cu Candida, afectiunea se numeste Perleche.

Candidoza esofagiana (esofagita) - candidoza orala se poate raspandi si in esofag - portiunea strabatuta de alimente, localizata intre gura si stomac. Acest tip de candidoza se manifesta in mod special la persoanele care sufera de infectie cu virusul HIV, cancere sau urmeaza tratament cu imunosupresoare sau citostatice. Pot fi prezente disconfortul sau dificultatea la inghitit, durerea epigastrica, restrosternala, varsaturile sau greata.

Candidoza cutanata - se dezvolta indeosebi in pliurile pielii (exemplu: intertrigo, balanita, eruptiile cutanate de scutec). Balanita este o infectie mai putin comuna care afecteaza glandul penisului si zona de sub preput. Infectia superficiala a pielii este o locatie comuna pentru aceasta infectie fungica. Leziunile apar ca pete bine circumscrise, rosii, uneori cu mancarimi, de diferite dimensiuni si forme. Leziunile sunt de obicei marginite cu pustule mici, pe baza de rosu si apar de obicei in pliurile pielii; adica axile, sub sani, in zona buricul, inghinal sau pliurile feselor (de exemplu, eruptie cutanata de scutec) sau chinga dintre degetele de la picioare si de la maini. Pe scalp se pot forma cruste, care pot cauza caderea parului. Infectia se poate raspandii pe fata, varful degetelor sau pe trunchi. Cand zona din jurul anusului este implicata, infectia se numeste candidoza perianala.

Infectia vaginala cu candida - infectiile vaginale fungice sunt des intalnite. Daca infectia este prezenta si la nivelul vulvei, conditia este cunoscuta sub numele de candidoza vulvo-vaginala. Infectiile apar de obicei in urma contaminarii cu organisme fungice din pasajul rectal. Femeile insarcinate sau femeile cu diabet zaharat sunt in mod special predispuse la aceasta infectie fungica comuna. De obicei, apare mai intai ca o secretie vaginala groasa, alba sau galbena (leucoree), cu mancarime, disconfort si roseata a organelor genitale feminine (vagin si vulva). Transmiterea sexuala a infectiei este posibila, dar rar intalnita. Candidozele nu se transmit de obicei, pe cale sexuala. Ele sunt adesea incluse in lista bolilor cu transmitere sexuala, deoarece acestea pot sa apara impreuna cu alte tipuri de infectii ale sistemului de reproducere.

Candidoza penisului- infectia varfului penisului (Glans Penis) cu bacterii Candida este mai putin frecventa decat vaginita candida. Aceasta infectie poate fi observata la barbatii ai caror partenere sexuale au vulvovaginita candida si la barbatii cu diabet zaharat.

Candidoza tractului urinar- Speciile de Candida sunt cea mai frecventa cauza a infectiilor fungice ale tractului urinar (ITU). ITU Candida pot aparea in portiunea inferioara a tractului urinar sau in unele cazuri pot urca pana la rinichi.
Factori de risc pentru a dezvolta o ITU cu Candida:
-a urmat un tratament de antibiotice
-este purtator de un dispozitiv medical, cum ar fi un cateter urinar
-diabetul
-un sistem imunitar slabit

Candidoza sistemica - este cel mai periculos si rar tip de candida. In cadrul candidozei sistemice, fungii contamineaza sangele si se raspandesc astfel in tot organismul, cauzand infectii severe. Aceasta afecteaza unele dintre cele mai importante organe, inclusiv creierul, ochii, ficatul si inima. Situatia este intalnita numai la persoanele cu un sistem imunitar precar din cauza HIV sau a cancerului, la persoanele care au utilizat medicamente imunosupresive si la persoanele care au suferit un transplant de organe. Fungii de candida contamineaza fluxul sanguin si se raspandesc in tot corpul, provocand infectii grave la nivelul creierului, ochilor, ficatului si a inimii.

Candida Paronichia- Infectie cu Candida in jurul unghiilor. Aceasta forma a tulburarii poate incepe ca o umflatura dureroasa care mai tarziu dezvolta puroi. Infectiile pot aparea sub unghii (subunghiale) provocand posibil pierderea unghiilor de la maini sau de la picioare. Este o forma rara de infectie cu Candida.

Candidoza cronica mucocutanata- granulomul Candida. Aceasta este o forma rara si severa de candidoza, caracterizata prin infectie cronica a pielii, unghiilor, scalpului si mucoaselor. Acest tip de candidoza se dezvolta de obicei in timpul copilariei. Se caracterizeaza prin leziuni rosii, pustuloase, cu cruste si ingroaate, in special pe nas si frunte.

Candidoza hematogena - este o infectie candidozica a sangelui care se poate raspandi la retina, plamani, valve cardiace, creier, oase sau articulatii. Acest tip de candidoza este asociata cu un grad ridicat de mortalitate si morbiditate.

Candidoza rezistenta- Cand medicamentele standard nu reactioneaza, este posibil sa aveti de-a face cu o bacterie sau o ciuperca rezistente la medicamente, care a devenit o problema majora de sanatate publica. O astfel de ciuperca, Candida auris, a fost descoperitÄ in 2009 si s-a raspandit in institutiile de sanatate din mai multe tari, inclusiv SUA. In timp ce C. auris este rar, este si mortal; infecteaza fluxul sanguin si provoaca o infectie invaziva grava.

Concluzie

Sus

Dupa cum am prezentat mai sus, Candida poate afecta aproape orice parte a corpului. Pastrati o igiena corespunsatoare corpului dumneavoastra si nu ezitati sa va adresati unui medic daca apar simptome.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate