Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Suferi de candidoza? Afla cum te poti trata. Despre tratamente clasice, moderne si noi dezvoltari in domeniu

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Stoica Sabrina Ioana
Medic specialist obstetrica ginecologie, cu competenta in ultrasonografie

Suferi de candidoza? Afla cum te poti trata. Despre tratamente clasice, moderne si noi dezvoltari in domeniu

Vulvovaginitele candidozice sunt cele mai frecvente infectii fungice intalnite in societatea moderna. In SUA se inregistreaza anual peste 10 milioane de vizite la cabinetul ginecologic pentru simptome asociate acestei afectiuni.

Ciuperca numita Candida albicans avand prevalenta cea mai ridicata, face in mod normal parte din microflora noastra naturala gasindu-se in tractul gastrointestinal, la nivelul cavitatii bucale si in flora vaginala. Un dezechilibrul sau o crestere a populatiei de fungi la nivelul florei provocand patologia in sine. Vulvo-vaginita candidozica (C.albicans) este considerata o boala cu transmitere sexuala. (Prescott et Al., 2002).

Un dezechilibrul al florei poate sa apara in diverse situatii :
-Sarcina – provoaca modificari hormonale alterand pH-ul vaginal, astfel femeia insarcinata se afla in categoria de risc pentru dezvoltarea patologiei
-Ultilizarea contraceptivelor orale
-Imunosupresie
-Diabet zaharat necontrolat
-Utilizarea antibioticelor

Conform datelor statistice 75% din femei sufera in cursul vietii de aceasta patologie. Tratamentul medical nu trebuie neglijat. Patologia avand o rata mare de recidive, 40-45% prezentand episoade recurente.

Simptomele generale ale candidei sunt cunoscute de populatie si ele includ:
-dureri la contactul sexual sau in cursul mictiunii
-mancarimi ale regiunii vulvovaginale inclusiv al zonei anale
-usturimi sau senzatie de arsura
-inflamatia organelor genitale externe, uneori cu modificari la nivel tegumentar
-modificarea secretiei vaginale prin aparitia unei scurgeri vaginale albe de consistenta apoasa sau branzoasa

Exista situatii cand candidozele pot fi asimptomatice, insa foarte rar. Fiind descoperite la analizele anuale ginecologice.

In contrast exista candidoze recidivante cu aparatia uneori a complicatiilor (candidoze sistemice) In aceste cazuri tabloul clinic poate fi conturat de simptome precum :
- febra
- dureri de cap
- dureri abdominale
- tulburari de somn

In cazul in care se observa astfel de simptome ele trebuie discutate cu medicul ginecolog in cursul vizitei medicale.

Candidoza, considerata o patologie a populatiei feminine este documentata ca afectand si sexul masculin. Simptomatologia este asemanatoare cu cea intalnita la femei insa incidenta este una extrem de limitata.

Diagnosticul diferential al patologiei se face cu urmatoarele:
• Vaginita bacteriana – vaginita bacteriana se prezinta sub forma unei secretii modificate insa fara semne locale de iritatie si/sau mancarime. Diferentierea se face prin recoltari de specialitate cu analiza specimenului la laborator.
• Trichomoniaza urogenitala – diferentierea se face tot prin analiza specimenului la laborator. Excluderea diagnosticului este important fiind necesare scheme terapeutice diferite. Candidozele se trateaza cu medicamente antifungice iar trichomonas vaginalis necesita preparate cu antibiotice.
• Infectii urinare

Prezenta afectiunilor cu simptomatologie asemanatoare subliniaza necesitatea efectuarii unui consult ginecologic pentru stabilirea diagnosticului. Efectuarea corecta a tratamentului este important.

Exista mai multe variante de tratament in prezent in farmacii in functie de intensitatea simptomelor si durata in timp a afectiunii:
- tratamentele topice – creme sau unguente antifungice ce se aplica local (la nivel cutanat)
- comprimate antifungice cu administrare orala
- ovule antifungice cu administrare vaginala

Schemele terapeutice trebuie stabilite doar de catre medicul specialist.
Exista cazuri in care tratamentul medicamentos existent esueaza. In acest caz candidoza reapare ritmic putand provoca un dezechilibru si o stare generala alterata.

Sunt si la noi in tara tratamente noi, in etape de dezvoltare avansata, care actioneaza tintit pe ciuperca. Aceste tratamente noi se adreseaza pacientelor care au candidoza recidivanta si care nu mai raspund tratamentelor deja existente in farmacii. Scopul medicamentelor noi este sa actioneze tintit si sa aiba cat mai putine efecte adverse.

Tratamentele noi se gasesc in spitale, in proiecte gratuite, coordonate de medici specialisti sau de medici primari. Prima etapa pentru orice pacienta care nu mai raspunde la tratamentul existent este sa se informeze, intreband medicul curant sau echipele medicale specializate care se ocupa de coordonarea unor astfel de proiecte gratuite.
Tratamentul medicamentos reprezinta prima linie de atac in combaterea afectiunii insa nu unica.

Recurentele pot fi evitate, numarul acestora poate fi diminuat prin educarea pacientului cu privire la igiena intima. Dusurile vaginale sunt de evitat in totalitate (ele se efectueaza doar la recomandarea medicului, in cazul anumitor patologii, nu fac parte din igiena locala zilnica). Gelurile intime cu un pH neutru sunt recomandate si ajuta la mentinearea unei igiene optime a zonei genitale. Utilizarea lenjeriei intima din bumbac si evitarea materialelor sintetice sunt alte aspect importante uneori necunoscute de catre pacient.

Candidoza vaginala reprezinta o patologie importanta prin gradul de extindere la nivelul populatiei generale. Chiar daca nu este o afectiune grava, simptomatologia este deranjanta si poate tulbura buna functionare a individului afectat. Urmand sfaturile specialistului si adoptand un comportament preventiv prin igiena si alimentatie putem combate aceasta patologie


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.