Infectia ombilicala - cauze, diagnostic, tratament
Ce este infectia ombilicala
SusInfectia ombilicala sau infectia de la nivelul buricului este o infectie rara, fiind in majoritatea cazurilor o infectie fungica cu Candida, sau o candidoza ombilicala. Candidoza poate afecta multiple regiuni din corp, insa ombilicul este un loc relativ rar.
Infectia ombilicala cu alti agenti patogeni, precum bacteriile sau virusurile, este posibila insa se intampla foarte rar si rareori izolat.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusPielea corpului uman are pe suprafata diversi fungi, inclusiv candida, ce traiesc in mod normal fara sa cauzeze infectii.
La pacientii sanatosi, candida prezenta pe suprafata pielii nu produce probleme. Atunci cand apar zone umede, intunecate se formeaza un mediu propice pentru ca aceasta ciuperca si nu numai, sa patrunda profund in piele si sa cauzeze infectie.
Ombilicul este o regiune deseori umeda, susceptibila la a acumula particule de murdarie in care sa se dezvolte candidoza.
Semne si simptome
SusCel mai comun simptom al unei candidoze ombilicale este o eruptie cutanata de culoare rosu aprins, la nivelul micilor pliuri ombilicale.
Eruptia este de regula insotita de un prurit accentuat (mancarime). Poate fi prezenta senzatia de arsura, tumefierea, exfolierea si intarirea pielii ombilicale si periombilicale, precum si o secretie de culoare alba.
Spre deosebire de alte candidoze, candidoza ombilicala nu produce un miros urat sau specific. Candidoza ombilicala poate aparea in cadrul unei patologii numite intertrigo, care este foarte comuna, caz in care secretia poate capata un miros neplacut.
Intertrigo apare din cauza unei combinatii intre caldura, umiditate si contactul piele-piele. Severitatea simptomelor depinde de la caz la caz, insa de cele mai multe ori este suficienta pentru a stimula pacientii sa mearga la medic.
Cauze
SusAgentul patogen numit Candida este responsabil de producerea candidozei ombilicale, cel mai frecvent tip de infectie ombilicala. Candida este un fung sau o ciuperca, ce se dezvolta in medii umede, calde si intunecate.
Exista cativa factori ce favorizeaza aparitia candidozei ombilicale si nu numai:
• Purtarea hainelor stramte
• Purtarea indelungata a aceleiasi haine
• Temperatura ridicata si umiditate ridicata
• Igiena precara
• Anumite patologii dermatologice, precum intertrigo sau psoriasis
De asemenea, candidoza ombilicala se intalneste mai frecvent la anumite categorii de pacienti.
Aceste categorii includ persoane care:
• Sunt insarcinate
• Sunt supraponderale sau obeze
• Se afla sub tratament antibiotic. Tratamentul antibiotic de orice fel va distruge si bacteriile comensale de pe piele, ceea ce slabeste bariera de protectie a pielii si permite dezvoltarea candidozei. De aceea tratamentul antibiotic este insotit de antifungic cu rol preventiv.
• Se afla sub tratament chimioterapic
Candidoza ombilicala este mai comuna in randul persoanelor cu sistem imunitar scazut, fie din cauza unei patologii precum cancer, HIV/SIDA sau diabet zaharat, fie din cauza unui tratament imunosupresor precum cel cu corticoizi.
De regula, candidoza ombilicala nu este o infectie contagioasa. Daca sunteti insa o persoana din categoria de risc este recomandat sa aveti grija la contactul cu persoanele infectate, intrucat aveti risc mai mare de a o dobandi.
Metode de diagnostic
SusMedicul va incepe procesul de diagnosticare cu un examen fizic si cu cateva intrebari in legatura cu simptomele prezente si anumite obiceiuri ce va pot creste riscul de candidoza.
Acesta va examina zona ombilicala si periombilicala, cautand acea eruptie rosiatica - primul semn al unei infectii ombilicale.
Ulterior, va utiliza un betisor subtire sau un mic dispozitiv pentru a exfolia usor pielea afectata, obtinand astfel o proba de tesut ce poate fi analizata la laborator, sub microscop.
Daca exista secretie, medicul va preleva o mica parte din acea secretie. In cazul unui diagnostic pozitiv pentru candidoza, medicul va recomanda investigatii suplimentare pentru afectiuni precum diabetul zaharat, intrucat aceasta este des asociata cu aparitia candidozei.
Tratament
SusTratamentul infectiei cu Candida include medicamente antifungice.
In functie de severitatea simptomelor si de preferintele pacientului, medicul va recomanda o crema, o lotiune sau o pudra topica ce contine antifungic. Acestea se aplica direct la nivelul ombilicului si se pot elibera de la farmacie chiar si fara prescriptie medicala. Totusi, nu utilizati aceste medicamente in lipsa recomandarii medicului sau farmacistului. In unele cazuri, medicul poate prescrie antifungice administrate pe cale orala, sub forma de comprimate.
Masurile de igiena corporala sunt de asemenea esentiale pe toata durata tratamentului, dar si dupa. Asigurati-va ca va curatati bine zona ombilicala, o uscati bine si nu lasati sa treaca mai multe zile intre dusuri si schimbarea hainelor curate.
Expunerea ombilicului la aer poate de asemenea sa ajute.
Preventie
SusPuteti preveni o candidoza ombilicala prin mentinerea zonei ombilicale curata si uscata intotdeauna. Nu neglijati ombilicul atunci cand va uscati dupa dus sau dupa ce ati fost la piscina sau ati avut contact cu alt mediu umed.
Evitarea hiperglicemiei si astfel a diabetului zaharat ajuta de asemenea la preventia candidozei.
Asigurati-va ca purtati intotdeauna haine curate, de marime potrivita, din materiale care va lasa pielea sa respire.
Prognostic
SusInfectiile cu Candida de la nivel ombilical se vindeca deseori de la sine, doar prin respectarea masurilor de igiena locala. Tratamentul topic antifungic este de asemenea foarte eficient, iar pacientii au un prognostic bun ulterior. Infectia ar trebui sa inceapa sa se vindece in pana la 2 saptamani de la initierea tratamentului.
Daca insa pacientii nu respecta masurile de igiena sau au patologii de fond necontrolate ce ii predispun la candidoza, pot face din nou ulterior aceeasi infectie. Cel mai frecvent, candidoza ombilicala este recurenta in cazul pacientilor cu sistem imunitar scazut.
Concluzie
SusInfectia cu Candida este cea mai frecventa infectie ombilicala, devenind de cele mai multe ori deranjanta pentru pacient din cauza pruritului intens.
Din fericire tratamentul este accesibil si eficient.
In lipsa respectarii masurilor de igiena, cu mentinerea ombilicului curat si uscat, candidoza ombilicala se poate intoarce oricand. Discutati cu medicul dumneavoastra despre modalitatile optime de preventie a acestei infectii.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22909-belly-button-yeast-infection
https://share.upmc.com/2015/07/how-to-keep-your-bellybutton-navel-clean-the-right-way/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Infectiile in timpul sarcinii si implicatiile asupra fatului
- Bolile parazitare: cauze, simptome, tratament
- Splenomegalia sau marirea splinei - cauze, simptome, tratament
- Ascita, cauze si simptome specifice
- Cauzele infarctului intestinal
- Nodulii axilari - cand semnifica o problema
- Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro
- Diagnosticul imagistic al osteoporozei
- Diagnosticul infertilitatii masculine