Cum se trateaza corect candidoza
Dr. Tarek Abdou
Medic Primar Obstetrica-Ginecologie
Clinica: Dacia Medical Center
Tratamentul candidozei, in functie de localizare
SusTratamentele utilizate pentru controlul candidozei variaza considerabil in functie de locul anatomic al infectiei, boala care sta la baza candidozei, nivelul de dezvoltare al sistemului imunitar, factorii de risc ai celor care dezvolta candidoza, caracteristicile specifice ale candidozei responsabile de infectie si, rezistenta sau sensibilitatea speciilor de candida la anumite medicamente antifungice.
Cuprins articol
Care sunt cauzele candidozei?
Sus- Principala cauza de candida include dezvoltarea excesiva a candidei in tractul gastrointestinal, ca urmare a utilizarii prelungite a antibioticelor. Situatia apare de fiecare data cand se utilizeaza antibiotice o perioada indelungata de timp. De aceea, este necesar ca alaturi de antibiotice sa se administreze si un supliment cu acidofilus, pentru a creste probabilitatile ca bacteriile sanatoase sa ramana in corp si sa impiedice suprainfectia fungica.
- O alta cauza poate fi dieta. Atunci cand consumati alimente bogate in zahar rafinat creste riscul dezvoltarii candidei. Uneori, chiar si limitarea alimentelor sanatoase, cum ar fi fructele (care au un continut mai ridicat de zahar, comparativ cu alte alimente), este recomandata daca se supecteaza candidoza.
Simptomele candidozei
SusCandida se poate dezvolta intr-o zona a corpului, dar odata ce incepe sa se multiplice dincolo de limitele normale, nediagnosticata si netratata poate provoca mai multe neplaceri, intrucat poate patrunde in fluxul sanguin si poate afecta organele vitale.
Unele dintre cele mai frecvente manifestari ale candidozei sunt:
- dureri de cap/migrene
- probleme gastrointestinale, cum ar fi refluxul acid, indigestia si balonarea
- nivelul ridicat de oboseala
- mancarimea rectala si vaginala
- diaree sau constipatie
- durere cronica
- modificarea starii de spirit, cum ar fi depresia, anxietatea si iritabilitatea
- acneea si eczemele
Tratament
SusPuteti evita suferinta provocata de candida prin multiple optiuni de tratament medicamentos sau natural. Celor mai multe dintre femeile care au experimentat neplacerile presupuse de infectia candidozica le-au fost recomandate creme fara prescriptie medicala, ce pot fi aplicate direct pe zona afectata.
Uneori medicamentele orale sunt recomandate in cazul in care cremele nu au efect sau candidoza se manifesta si in alte zone din organism.
In astfel de cazuri, de cele mai multe ori tratamentul consta in administrarea de antibiotice antifungice. Aceste substante pot fi impartite in doua categorii, in functie de modul si locul de actiune, respectiv antifungice care actioneaza local si cele care actioneaza sistemic. Daca problema nu se rezolva prin tratament local sau recidiveaza, atunci apelam la antifungice cu actiune sistemica.
Tratamente naturiste pentru candida
Sus- Uleiul de oregano - uleiul esential de oregano lupta impotriva fungilor care apar in timpul candidozei si este chiar mai eficient decat acidul caprilic pentru inhibarea infectiei fungice.
- Goldenseal - este o planta care poate fi utilizata pentru tratarea si prevenirea infectiilor candidozice. Aceasta contine niveluri ridicate dintr-un alcaloid numit berberina, care are actiune directa antifungica impotriva candidei.
- Uleiul de cocos - este un tratament eficient antifungic pentru candida. In urma unui studiu s-a dovedit ca uleiul virgin de cocos este la fel de eficient ca fluconazolul, un medicament farmaceutic larg utilizat pentru tratarea candidozei. Masati usor zona afectata de candida, cu cateva picaturi de ulei de nuca de cocos, o data pe zi.
- Salvie si rozmarin - un ceai concentrat din aceste plante reprezinta tratamentul eficient pentru candida. Adaugati o lingura de salvie si rozmarin, la o cana de apa fierbinte si lasati sa actioneze timp de 20 de minute. Strecurati ceaiul si clatiti-va zona afectata de mai multe ori pe zi.
Tratament pentru candidoza cronica
Sus- Nutritie si dieta - modificarile din dieta pot ajuta la controlul multiplicarii candidei in organism. Aportul de zaharuri rafinate, carbohidrati si branzeturi favorizeaza aparitia candidozei.
- Tratament medicamentos - medicamentele antifungice pot fi eficiente in tratarea candidozei cronice. Acestea pot fi sub forma solutiilor orale pentru clatire, tablete, ovule si creme vaginale. Medicamentele pentru candidoza vaginala care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala includ miconazolul, clotrimazolul si ticonazolul. Exista si creme care combina medicamente antifungice cu corticosteroizi, pentru tratarea oricarei mancarimi sau inflamatii.
- Suplimente complementare si alternative - probioticele sunt bacterii sanatoase care pot ajuta la prevenirea multiplicarii fungilor si echilibreaza bacteriile din intestin si mucusul membranelor. Produsele cu lactobacili acidofilus sunt un exemplu de probiotice eficiente pentru tratarea candidei.
Vitamina C, vitamina E, complexul vitaminic B si acidul folic ajuta la consolidarea sistemului imunitar si sustin organismul in lupta impotriva infectiilor fungice cronice. Episoadele recurente de candida apar deseori la persoanele care au deficit de calciu. Ca atare, utilizarea de suplimente de calciu poate ajuta la reducerea riscului de candidoza.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm