Ce sunt si de ce apar petele albe pe unghii
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Leuconichia
SusPetele albe care pot fi prezente la un moment dat pe suprafata unghiilor reprezinta un fenomen denumit in termeni medicali drept leuconichie. Ele pot avea multiple etilogii de severitate variata, iar in unele cazuri pot indica prezenta unor patologii cu afectare locala tegumentara sau care implica intregul organism.
Aceste pete albe pot fi prezente pe cateva unghii sau chiar pe toate, acoperind o arie mai mare sau mai restransa din acestea. In ceea ce priveste forma lor, acestea pot fi vizualizate drept : pete, benzi orizontale sau decolorari. Cele mai frecvent intalnite sunt petele de dimensiuni restranse, fara a reprezenta un motiv de ingrijorare si cu sursa de provenienta usor rezolvabila.
Sursa lor poate fi congenitala sau dobandita. In prima situatie, ele se pot asocia unor malformatii sau deficiente precum surditatea.
Cuprins articol
Scurta clasificare a petelor unghiale
SusMorfologic, petele albicioase de pe unghii se pot prezenta sub forma:
• totala
• punctata
• striata (in benzi cu orientare longitudinala sau transversala).
Din punct de vedere anatomic, in functie de profunzimea localizarii lor, a straturilor unghiei si a tesuturilor subunghiale interesate, vorbim despre :
• leuconichie adevarata ( cu interesarea matricei si a placii unghiale)
• leuconichie aparenta ( cand tesuturile subunghiale sunt afectate)
• pseudonichie (culoarea albicioasa prezenta la nivelul patului unghial)
Etiologie
SusLeuconichia congenitala reprezinta o afectiune rar intalnita cauzata de cheratinizarea anormala a matricei unghiilor, mostenita autozomal dominant, putand fi prezenta in mod izolat sau in asocierea unor boli sistemice, avand sau nu anumiti factori predispozanti. Ea apare imediat post-partum sau in perioada de inceput a copilariei, iar persoanele care manifesta afectiunea prezinta leuconichie totala, adica petele albe sunt de obicei extinse pe toata suprafata unghiei si intereseaza toate unghiile, nu doar o parte dintre acestea.
In unele situatii, leuconichia este asociata unor sindroame sau tulburari intalnite mai rar in randul populatiei implicand afectarea tegumentelor, leziuni la nivel renal, deficiente de auz. Exemple de astfel de cazuri sunt boala Dernier, sindromul Bauer, sindromul Bart-Pumphrey si sindromul Buschkell-Gorlin.
Leuconichia dobandita variaza din punct de vedere al etiologiei. Produsele aplicate pe unghii ( luciu, lac de unghii, intaritor , agent de indepartare al lacului sau al gelului pe unghii) sunt substante chimice a caror utilizare poate duce la reactii de tip alergic sau la deterioararea matricii unghiale, astfel incat sa permita aparitia leuconichiei. Matricea unghiala poate prezenta leziuni degenerative secundare manichiurii efectuate cu regularitate.
Onicomicoza unghiei din infectiile cu Candida, o afectiune de natura fungica intalnita frecvent la nivelul unghiilor membrelor inferioare, se manifesta initial prin puncte albe pe unghie. Traumatismele locale rezultate prin lovirea degetelor/ unghiilor cu obiecte de tipul unui ciocan/ lemn/ piatra sau prinderea acestora intre doua suprafete dure pot genera leziuni ale matricei unghiale manifestate prin pete sau puncte albe in timpul regenerarii tesutului afectat.
In ceea ce priveste sursele iatrogene, exista medicamente sau substante chimice a caror utilizare va duce la aparitia punctelor albe pe unghie. Sulfonamidele – antibiotice utilizate pentru infectiile bacteriene, precum si medicatia chimioterapica din tratamentul afectiunilor oncologice sunt unele dintre acestea. Metalele grele de tipul plumbului sau arsenicului pot ajunge (ocazional sau voluntar) in interiorul organismului determinand otraviri cu simptomatologie sistemica ( stare generala alterata, greturi, varsaturi, afectarea starii de constienta), dar si aparitia unor linii albe pe unghii.
Aparitia petelor albe pe unghii necesita de asemenea, investigatia unor cauze carentiale, al deficitului de vitamine si minerale. Cele mai comune sunt deficitele de calciu si zinc, iar petele / liniile albicioase de pe unghii se pot regasi doar la unele dintre acestea, nu este obligatoriu sa intereseze fiecare unghie in parte.
Matricea unghiei poate fi afectata si in leziunile tegumentare. Eczemele sau psoriazisul cu localizare la nivelul mainilor poate implica si aparitia petelor albe pe unghii. Patologia sistemica este o alta cauza a leuconichiei. In aceasta situatie sunt mentionate afectiunile cardiovasculare, patologia renala, diabetul zaharat, anemia, afectiuni hepatice precum ciroza si boli endocrine de tipul hipertiroidismului.
Manifestari clinice, simptomatologie
SusSub aspectul manifestarilor clinice, leuconichia este asimptomatica, nu doare si prezenta ei poate trece neobservata pentru persoana in cauza.
Reprezentativa pentru aceasta afectiune este aparitia petelor, a punctelor sau a liniilor albe pe suprafata unghiei. Daca etiologie leuconichiei este o boala sistemica, aceste semne clinice se vor asocia cu manifestari sistemice specifice afectiunii de baza.
Diagnostic
SusDiagnosticul petelor albe unghiale se stabileste in mod clinic, fara a necesita teste suplimentare in majoritatea cazurilor. Modificarile minime care pot trece neobservate de examenul cu ochiul liber beneficiaza de dermoscopie atat pentru evaluarea initiala, cat si pentru monitorizarea evolutiei si a raspunsului la terapia utilizata. Avantajele dermosopiei, pe langa faptul ca este o modalitate de diagnostic neinvaziva, implica si posibilitatea diferentierii intre leuconichia adevarata si cea aparenta sau a pseudoleuconichiei.
Un alt test neinvaziv utilizat in cazul leuconichiei este testul decolorarii albicioase a placii unghiale care poate fi efectuat si cu ajutorul lamei dermatoscopului. In leuconichia aparenta, aceasta dispare in momentul aplicarii presiunii la nivelul unghiei. Acest lucru nu se intampla si in cazul leuconichiei adevarate. Aplicarea unui gel cu ultrasunete pe suprafata unghei intre aceasta si lentila dermatoscopului faciliteaza aceasta procedura.
Utilizarea unei solutii de interfata intre suprafata unghiala si lentila dermatoscopului nu este necesara in cazul pseudoleuconichiei unde granularea keratinei de pe unghii este mai bine vizibila prin tehnica uscata.
Simptomatologia asociata, acolo unde este cazul, beneficiaza de investigatii suplimentare. Testele de sange si dozarea calciului, a deficitelor de minerale si vitamine se utilizeaza in situatiile in care leuconichia este secundara sindroamelor carentiale, al otravirii cu metale grele sau in cazul utilizarii unor medicamente care pot genera acest efect secundar.
Examinarea micologica si biopsia unghiei sunt rezervate situatiilor in care petele albe de pe unghii sunt suspicionate a avea drept cauza o infectie fungica sau etiologia afectiunii nu este clara.
Tratament
SusRaportat la optiunile terapeutice, acestea variaza in functie de etiologie. Unele pete albe unghiale datorate leziunilor necesta doar timp pentru ca unghia sa creasca, iar excesul sa fie taiat, astfel dispar si ele. Este recomandata evitarea alergenilor sau a produselor de manichiura daca aceasta este sursa problemei.
Antifungicele cu administrare orala si/sau topica pe o perioada de aproximativ 3 luni se utilizeaza daca petele albe unghiale au etiologie micotica. Carentele de vitamine si minerale se trateaza prin substitutia elementelor lipsa, iar odata cu acestea se rezolva si problema petelor albe de pe unghii.
Afectiunile sistemice a caror manifestare include si leuconichia, se vor trata specific etiologiei si manifestarilor clinice. Evolutia leuconichiei si prognosticul acesteia sunt dificil de estimat, un aspect important in acest sens fiind cauzele declansatoare ale afectiunii si comorbiditatile asociate.
Concluzii
SusPetele albe pe unghie sau leuconichia au, de cele mai multe ori, un tablou clinic asimptomatic, sursa lor etiologica fiind deficientele minerale ( calciu, zinc) sau leziunile locale. Leuconichia se poate prezenta sub forma de pete, linii albe sau decolorarea suprafetei unghiei, poate interesa una, doua sau toate unghiile. In situatia in care aceasta apare secundar unei alte patologii, se va investiga si trata sursa de baza a patologiei.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35112320/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31415249/
https://www.healthline.com/health/white-spots-on-nails
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Deficientele nutritionale
- Complicatiile racelii
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Psoriazisul - cauze, simptome, tratament
- Bolile de piele
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- 8 semne pe care ti le da organismul atunci cand sufera un deficit major
- Cum sa va ingrijiti corect cuticulele
- Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu le ...