Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Candidoza cutanata

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Candidoza cutanata

Candidoza cutanata si alte forme de candidoza sunt infectii provocate de fungii de candida albicans sau alte specii de candida. Fungii sunt ciuperci unicelulare care se reproduc prin inmugurire, un proces care implica desprinderea unor celule din celula mama.Candida albicans, principlalul agent infectios al acestor conditii care se manifesta la om, este o ciuperca de forma ovala, cu un diametru de aproximativ 2-6 um. Candida albicans se poate dezvolta fie sub forma de hife filamentoase, fie sub forma de ciuperci inmugurite. In cazul in care celulele desprinse de celula de baza nu se separa, se formeaza un lant de celule, numit pseudohife.

Infectiile superficiale ale pielii si ale membranelor mucoase sunt cele mai frecvent intalnite infectii candidozice ale pielii. Tipurile comune de infectii candidozice ale pielii includ intertrigo, dermatita de scutec, micozele interdigitale erozive, dermatita perianala si balanita candidozica. In ultimii ani a crescut prevalenta in cazul anumitor grupuri de persoane, in principal din cauza numarului crescut de bolnavi care sunt imunocompromisi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Diferite forme de candidoze
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament
  6. Complicatii si prognostic
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Diferite forme de candidoze

Sus

- Paronichia determinata de candidoza albicans este o infectie a pielii si patului unghiilor. Conditia poate fi acuta sau cronica si este asociata cu edem, roseata, inflamatie si durere in jurul zonei infectate. La femei exista mai multe probabilitati de a se manifesta aceasta infectie, decat la barbati.

Aceasta suprainfectie cu levuri este declansata mai ales de mentinerea mainilor in apa, perioade indelungate de timp. De asemenea, mai poate sa apara si la persoanele care au diabet zaharat, un sistem imunitar compromis sau la cele a caror munca presupune mentinerea si contactul prelungit al mainilor cu umezeala.

- Onicomicoza candidozica este o ciuperca ale carei efecte apar la nivelul unghiilor si este similara cu paronichia, desi simptomele par diferite. Bolnavii de diabet zaharat pot face aceasta infectie din cauza problemelor circulatorii implicate de boala. In cazul acestora apar frecvent infectii ale unghiilor picioarelor. De aceea, aceasta categorie ar trebui sa evite manichiura si pedichiura.

- Candidoza cutaneo-mucoasa este o afectiune care afecteaza membranele mucoase. Cele mai frecvent intalnite forme sunt: candidoza vaginala (care este un tip de infectie fungica cronica insotita de mancarimi vaginale), candidoza orala, candidoza esofagului, precum si infectiile fungice ale unghiilor. Candidoza cutaneo-mucoasa este mai rezistenta la tratament si poate sa reapara in cazul in care nu este tratata in mod corespunzator.

- Candidoza intertrigo este un alt tip de infectie ingrijoratoare. O persoana descopera de obicei ca sufera de candidoza intertrigo atunci cand in zona respectiva este prezenta o alta problema dureroasa care ii atrage atentia. Infectia apare la copiii care au dermatita de scutec, dar si la varstnicii care au incontinenta. Alte zone in care se manifesta candidoza intertrigo sunt: colturile gurii, spatiile dintre degetele de la maini sau picioare, dar si cutele pielii din diverse zone ale corpului.

Cauze

Sus

Organismul gazduieste in mod normal o varietate de microorganisme, inclusiv bacterii si ciuperci. Unele dintre acestea sunt utile pentru organism, nu produc niciun rau si nici vreun beneficiu, dar altele pot cauza infectii nocive. Unele infectii fungice sunt cauzate de ciuperci care traiesc pe par, unghii si pe straturile exterioare ale pielii. 

In cazul candidozei cutanate pielea este infectata cu fungi de candida. Afectiunea este destul de frecvent intalnita si poate implica aproape orice portiune de piele de pe corp, dar cel mai adesea apare in zonele umede si calde, cum ar fi axilele si zona inghinala. Ciuperca ce cauzeaza candidoza cutanata, este de cele mai multe ori, candida albicans. 

Candida este cea mai frecventa cauza de eruptie cutanata de scutec la sugari. Ciupercile se dezvolta in mediul cald si umed din interiorul scutecului. Infectiile cu candida se manifesta destul de des la persoanele cu diabet zaharat si la cele supraponderale. 

Antibioticele si contraceptivele orale cresc riscul dezvoltarii candidozei cutanate. Candida poate determina si infectii ale unghiilor, marginii unghiilor, dar si in zona de la colturile gurii. Candidoza orala - o forma de infectie cu candida a membranelor mucoase ale gurii - este de obicei asociata cu administrarea de antibiotice. Aceasta poate fi si un semn de infectie cu HIV sau poate fi cauzata de alte tulburari imunodeficiente, atunci cand apare la adulti.

Persoanele care au candidoza nu sunt contagioase, desi unele dintre persoanele imunocompromise pot contacta infectia. De asemenea, candida este cauza cea mai frecventa de infectii vaginale fungice, care sunt deseori asociate cu utilizarea de antibiotice.

Simptome

Sus
  • Mancarime (poate fi intensa)
  • Leziuni sau eruptii ale pielii
  • Roseata si inflamatie locala
  • Infectie a foliculilor de par
  • Candidoza se va manifesta pe pliurile pielii, in zona organelor genitale, sub sani etc.
  • Aparitia de macule sau papule
  • Leziuni de tip satelit
  • Inflamatia pielii

Tratament

Sus
  1. Igiena generala este vitala pentru tratamentul candidozei cutanate. Pielea se va pastra uscata si va fi expusa la aer. Pierderea in greutate ar putea elimina problema in cazul persoanelor supraponderale. Mentinerea nivelului corespunzator de zahar in sange poate fi de ajutor pentru cei cu diabet zaharat.
  2. Cremele sau unguentele antifungice pentru uz cutanat pot fi folosite pentru tratarea infectiilor pielii, gurii sau vaginului. Medicamentele antifungice administrate pe cale orala pot fi necesare in cazul foliculitei, infectiilor unghiilor sau infectiilor severe.
  3. Medicamentele utilizate pentru tratamentul candidozei orale si a esofagului includ nistatin si clotrimazol.
  4. Medicamentele sistemice pentru terapia bolii presupun utilizarea de amfotericina B, fuconazol, ketoconazol, itraconazol.
  5. Pentru infectiile unghiilor se vor folosi antifungice topice, cum ar fi amorolfine, tioconazole, ciclopiroxalmine si alte tipuri de antifungice.
  6. O dieta bogata in alimente non-alergene, ce va include legume cu frunze verzi si fructe, va asigura un stil de viata sanatos, care va exclude mecanismele declansatoare ale candidozei.

Complicatii si prognostic

Sus

Candidoza cutanata, dispare, de obicei cu tratament, dar recurentele sunt frecvent intalnite.

Complicatiile includ:

  • unghiile infectate pot fi diforme
  • infectiile pot fi repetate
  • candidozele de diverse tipuri se pot dezvolta la persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Concluzie

Sus

Pe pielea ta traiesc si cresc diferite tipuri de bacterii si ciuperci. Majoritatea nu sunt periculoase. Corpul tau are nevoie de majoritatea acestora pentru a-si indeplinii functiile normale. Cu toate acestea, unele pot provoca infectii atunci cand incep sa se inmulteasca necontrolat.

Candidoza pielii provoaca adesea formarea unei eruptii cutanate rosii, cu mancarime, cel mai frecvent in pliurile pielii. Aceasta eruptie cutanata se poate raspandii si in alte zone ale corpului. Desi simptomele sunt adesea deranjante, de obicei pot fi tratate cu o igiena imbunatatita si creme sau pudre antifungice.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate