Candida glabrata
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusCandida glabrata este un agent patogen fungic uman oportunist care provoaca infectii ale mucoasei superficiale si infectii ale fluxului sanguin care pun viata in pericol la persoanele cu un sistem imunitar compromis. Candida este cea mai frecvent intalnita infectie fungica. Fungii de candida colonizeaza frecvent pielea si mucoasele. Candida este prezenta, in mod normal, in flora pielii, gurii, vaginului si a scaunului.
Candida include in jur de 154 de specii. Sase dintre acestea sunt cel mai des identificate ca fiind cauza infectiilor la oameni.In timp ce Candida albicans este specia cea mai intalnita, Candida tropicalis, Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida krusei si Candida lusitaniae sunt exemple de tipuri de specii izolate care declanseaza candidoza.Pana de curand, Candida glabrata a fost considerata un organism relativ nepatogen, prezent pe mucoasa tesuturilor umane.
Cu toate acestea, ca urmare a utilizarii sporite a medicamentelor imunosupresoare si a antimicoticelor cu spectru larg, purtarii de proteze dentare si a terapiei cu antibiotice, incidenta infectiilor sistemice si ale mucoaselor cauzate de Candida glabrata a crescut semnificativ, in special in randul celor afectati de HIV.
Cuprins articol
Simptome
SusCandida glabrata a devenit una dintre cele mai comune cauze de candidoza. Manifestarile candidozei pot varia de la tulburari specifice, cum ar fi eruptii cutanate de scutec, la infectii invazive potential fatale pentru persoanele imunocompromise. Candidoza glabrata se afla pe primele locuri in topurile infectiilor candidozice superficiale (orale, de esofag, vaginale si urinare) sau in cazul celor sistemice. Atat barbatii, cat si femeile pot fi afectati de cele mai multe forme de candidoze. La femei, infectiile candidozice sunt principalele cauze ale vaginitei, iar atat la barbati, cat si la femei, infectiile cronice provocate de candida sunt simptome precoce ale infectarii cu HIV. Probabilitatile de a dezvolta candidoza orala cresc odata cu varsta.
Varstnicii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectati de candidoza gastro-intestinala. Candidoza glabrata poate fi manifestata atat de bolnavii imunocompromisi, cat si izolat, de catre bolnavii cu septicemie, pielonefrita, infectii pulmonare si endocardita. In prezent nu s-au descoperit foarte multi factori virulenti declansatori de Candida glabrata si se cunosc prea putine informatii despre mecanismele de aparare ale gazdei care protejeaza impotriva infectiei. Cele mai multe infectii candidozice cu Candida glabrata sunt superficiale si sunt asociate cu o evolutie beninga si recupararea totala.
Ce infectii poate provoca Candida glabrata?
SusIn continuare, ne vom uita la cauzele, simptomele si tratamentul celor mai frecvente tipuri de infectie cu Candida. In timp ce Candida albicans este cel mai adesea implicata, este posibil ca Candida glabrata sa provoace aceste tipuri de infectii, deoarece poate fi gasita in zone similare ale corpului.
Infectiile cu Candida glabrata sunt cel mai probabil sa afecteze:
- In primul rand tractul urinar, care merge de la uretra la vezica urinara si rinichi
organele genitale
- Gura
- Fluxul sanguin, in cazul grupelor specifice de risc
Diagnostic
SusCulturile sunt o metoda eficienta pentru identificarea infectiilor vaginale non-albicans. Analizele de urina sunt mai putin precise in acest proces. Cultura poate dura cateva zile pentru a creste, dar identificarea speciilor de fungi este rapida odata ce agentul este izolat. Diagnosticul bolilor de piele este dificil, deoarece culturile colectate din tampoane si biopsii vor testa negativ pentru ciuperca si este necesara o evaluare speciala.
Tratament
Candida glabrata este cunoscuta ca fiind rezistenta la azoli, deseori fiind necesara prescrierea de amfotericina B sau flucitozina. In ciuda sensibilitatii scazute la azoli, utilizarea profilactica de fluconazol nu a contribuit la cresterea incidentei infectiilor de sange cauzate de Candida glabrata.
Totusi, aceasta specie se face responsabila de aproximativ 21% din cazurile de deces in randul copiilor si adolescentilor cu infectii ale fluxului sanguin. Din pacate, exista putine investigatii care sa studieze Candida glabrata, comparativ cu alte specii de candida. Totusi, Candida glabrata este, dupa Candida albicans, cea mai des intalnita si mai dificil de tratat dintre speciile de candida si este asociata cu o rata de mortalitate ridicata.
Cine este cel mai expus riscului de infectie cu Candida glabrata?
SusDesi oamenii sanatosi pot face infectii cu candida, urmatoarele grupuri prezinta un risc crescut de a dezvolta o infectie cu Candida glabrata:
• persoane care iau sau au luat recent antibiotic pentru o perioada mai lunga
• persoanele cu diabet care au niveluri ridicate de zahar din sange care nu au valorile glicemiei bine controlate
• persoanele carora li s-a introdus un dispozitiv medical, cum ar fi un cateter
• persoanele care poarta proteze dentare
• persoanele cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi persoanele care traiesc cu HIV sau persoanele care primesc tratament pentru cancer
Prevenire
SusPentru a prevenii infectiile cu candida se sugereaza urmatoarele:
-Directorii spitalului si personalul de control al infectiilor ar trebuii sa evalueze utilizarea lor antifungica. Acestia ar trebuii sa se asigure ca sunt respectate cu strictete liniile directoare pentru igiena mainilor, prevenirea cateterului si a infectiilor asociate mediului.
-Medicii si alt personal al spitalului ar trebuii sa fie foarte atenti la prescrierea de antifungice si sa le prescrie in mod corespunzator. Fiecare prescriptie ar trebuii sa fie documentata in detaliu cu privire la doza, durata si motivul pentru care a fost prescris antifungicul. Ar trebuii sa fie in permanenta constienti de care antifungice nu sunt eficiente in zona locala.
-Pacientii trebuie sa se asigure ca toti cei care intra fie personal medical, fie vizitatori, in camera lor isi curata mainile inainte de a intra. De asemenea, trebuie urmate sfaturi privind igiena mainilor, cum sa va asigurati ca propriile maini sunt curate si cum sa va mentineti pentru maini curate.
-De asemenea, daca pacientul are cateter permanent, ar trebuii sa se asigure ca nu are cateterul mai mult decat este necesar si sa intrebe medicul despre asta.
Este aceasta o boala contagioasa?
SusDa, se poate transmite prin contact direct cu oamenii. Desi acest lucru nu ar afecta persoanele cu imunitate buna, poate provoca infectie la cei cu imunitate slaba, afectiuni medicale de baza si spitalizare, daca stii ca esti infectat, refuza sa intrii in contact cu oamenii.
Concluzie
SusInfectiile cu Candida glabrata sunt adesea dobandite in spitale, in special la persoanele care sunt tratate cu fluconazol, la care poate fi mai rezistent.
Candida glabrata poate fi implicata in aceleasi tipuri de infectii fungice ca si cele mai comune specii de Candida. In timp ce incidenta infectiilor cu Candida glabrata a crescut de-a lungul anilor, persoanele cu un sistem imunitar sanatos sunt cele mai putin susceptibile de a experimenta aceasta infectie. Practicarea unei bune igiene poate face cea mai mare diferenta in prevenire.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -