Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Limfedemul

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Limfedemul Vezi galerie foto

Limfedemul este o colectie de lichid care determina umflarea (edemul) mainilor si a picioarelor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Limfedemul secundar tratamentului chirurgical sau radioterapiei
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Una dintre cauzele limfedemului este excizia chirurgicala a ganglionilor limfatici, de obicei interventie facuta in timpul tratamentului cancerului. In mod normal, ganglionii limfatici filtreaza fluidele care circula la nivelul lor, retinand bacteriile, virusurile si alte substante straine, care ulterior vor fi distruse de catre celulele albe sanguine speciale numite limfocite. Fara drenajul limfatic normal, lichidele se acumuleaza la nivelul bratelor si picioarelor, determinand limfedem.

Tratamente medicamentoase ca tamoxifen, radioterapia sau traumatismele ganglionilor limfatici pot de asemenea cauza limfedem. Acesta se numeste limfedem secundar.
Limfedemul primar poate fi prezent de la nastere sau se poate dezvolta in perioada pubertatii sau a adultului. Cauza limfedemului primar este necunoscuta.

Simptome

Sus

Simptomele limfedemului includ sentimentul ca hainele, inelele, ceasul de mana sau bratarile sunt prea stramte, un sentiment de preaplin in brate si picioare si scaderea miscarilor la nivelul incheieturii mainilor, pumnului sau gleznelor.

Tratament

Sus

Tratamentul limfedemului depinde de cauza si include purtarea de imbracaminte compresiva ca sosete sau maneci stramte, alimentatie adecvata si ingrijirea pielii, drenajul fluidelor in exces. Ridicarea bratului sau piciorului umflat poate facilita drenajul limfei de la nivelul membrului afectat. Oricand este posibil, se recomanda odihnirea membrului afectat pe o suprafata confortabila, deasupra nivelului inimii. Se interzice compresia axilei sau a regiunii inghinale si tinerea membrului afectat in sus mai mult timp, fara a fi sprijinit de un suport, intrucat acest lucru poate creste acumularea lichidelor.

Exercitiile blande pot ajuta la reducerea edemului. Contractia musculaturii din timpul exercitiilor ajuta in mod normal la circulatia fluidelor, lucru care poate reduce edemul. Cu toate acestea, exercitiile fizice cresc fluxul de sange de la nivelul muschilor solicitati, lucru care poate creste cantitatea de fluid prezent. In cazul existentei edemului se recomanda bandajarea adecvata a membrului afectat inainte de efectuarea exercitiilor fizice. Pacientii pot solicita informatii despre acest lucru si despre tipul de exercitii permis, intreband medicul specialist.

Limfedemul secundar tratamentului chirurgical sau radioterapiei

Sus

In cazul pacientilor cu cancer al caror tratament a inclus si excizia ganglionilor limfatici sau radioterapie, se recomanda urmatoarele pentru evitarea sau tinerea sub control a limfedemului:

- contactarea prompta a medicului in cazul aparitiei unor simptome de infectie ca inrosirea (eritemul) tegumentelor, durere sau tumefactie importanta a bratului, mainii, membrului inferior sau labei piciorului

- protejarea de traumatisme a tegumentelor din jurul operatiei, chiar si dupa multi ani de la operatie

- in cazul in care pacientului i s-a practicat excizia ganglionilor limfatici de la nivelul bratului:

- interzicerea recoltarii de sange de pe partea bratului operat

- interzicerea aplicarii mansetei tensiometrului la nivelul bratului afectat; informarea personalului calificat despre operatia de la acel nivel

- purtarea unor manusi in timpul lucrului in gradina sau al altor activitati care pot cauza taieturi la nivelul degetelor sau mainilor

- in cazul exciziei ganglionilor de la nivelul regiunii inghinale se recomanda:

- spalarea zilnica a picioarelor in apa calduta, nu fierbinte, folosirea unui sapun bland, de preferinta unul hidratant sau daca nu, folosirea unei creme hidratante

- purtarea de pantofi confortabili si de marime potrivita

- purtarea de dresuri si sosete de marime adecvata; evitarea purtarii de jartiere, ciorapi sau dresuri stramte

- informarea pacientului despre ingrijirea taieturilor, zgarieturilor, intepaturilor de insecte sau a altor vatamari ce pot aparea

- folosirea de creme fotoprotectoare si antiinsecte in aer liber pentru evitarea arsurilor solare sau a intepaturilor de insecte

- se recomanda consultarea imediata a medicului in cazul aparitiei unei senzatii de tensiune si umflare la nivelul bratului, mainii, membrului inferior sau labei piciorului, medicul curant va recomanda consultul unui coleg specializat in limfedem.

Pacientii cu limfedem sunt sfatuiti sa poarte o bratara de atentionare. Aceste bratari, disponibile prin Reteaua Nationala a bolnavilor de limfedem, sunt purtate de pacientii care au limfedem, pentru evitarea aplicarii lor, de tratamente inadecvate ca luarea tensiunii arteriale, injectii sau recoltare de sange de la nivelul bratului afectat, lucru care le poate inrautati starea.


Medici specialisti Medicina interna

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate