Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tipuri de cancer de san

Actualizat la data de: 11 Mai 2022

Ce este cancerul de san

Sus
Tipuri de cancer de san

Cancerul de san este cancerul ce afecteaza primar glanda mamara. Acesta poate fi reprezentat de o tumora primara situata la acel nivel, sau de tumora primara care a dat si metastaze la distanta fata de originea sa.

Cuprins articol

  1. Ce este cancerul de san
  2. Particularitati ale tumorii
  3. Tipuri de cancer de san
  4. Cancer infiltrativ vs non-infiltrativ
  5. Cancer de san metastatic
  6. Cancerul de san al barbatilor
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Particularitati ale tumorii

Sus

Exista numeroase tipuri si subtipuri de cancer de san. Pentru un diagnostic si tratament corect, medicul trebuie sa identifice tipul exact si sa determine cateva particularitati ale tumorii:
• Raspandirea tumorii inafara sanului (invazie)
• Tipul de tesut in care a inceput cresterea tumorii

Majoritatea cancerelor de san sunt adenocarcinoame, tumori ce se pot gasi, de altfel, in numeroase alte glande din organism.

Tipuri de cancer de san

Sus

Care sunt tipurile de cancer de san?
• Carcinom ductal infiltrativ
• Carcinom lobular infiltrativ
• Cancer de san inflamator
• Boala Paget
• Angiosarcom al sanului
• Carcinom ductal in situ
• Carcinom lobular in situ
Cancer de san metastatic
• Cancer de san la barbat

Cancer infiltrativ vs non-infiltrativ

Sus

Cancerul de san poate fi clasificat in 2 mari categorii: infiltrativ si non-infiltrativ. Cele infiltrative sunt mult mai agresive, iar tumora creste mai mult si mai repede, infiltrand organele si structurile invecinate. Totusi, cele mai agresive 2 tipuri de cancer studiate pana acum sunt Angiosarcomul si Cancerul inflamator.

Tipuri infiltrative de cancer de san

Cele mai frecvente tumori infiltrative din patologia sanului sunt Carcinomul ductal infiltrativ si Carcinomul lobular infiltrativ. Restul tipurilor reprezinta cazuri relativ rare.

• Carcinom ductal infiltrativ
Acest tip de cancer este descoperit la 70 pana la 80% din cazuri. Carcinomul ductal infiltrativ sau CDI incepe in ductul galactofor si creste catre alte partin din glanda mamara. Ductul galactofor este un mic canal prin care circula laptele catre mamelon. Acest tip de cancer poate metastaza catre alte organe din corp.

• Carcinom lobular infiltrativ
Carcinomul lobular infiltrativ este al doilea cel mai comun tip de cancer de san, fiind responsabil de pana la 10% dintre cazuri. Aceasta tumora isi are originea in lobulii glandei mamare, de unde se raspandeste in restul structurilor. Acest tip de cancer poate, de asemenea, metastazia. Carcinomul lobular infiltrativ este dificil de detectat pe mamograma. Una din 5 femei vor avea ambii sani afectati.

• Cancerul de san inflamator
Cancerul inflamator poate avea originea atat in ducte, cat si in lobuli. Acesta are tendinta de raspandire si infiltrare mai mare decat restul tipurilor de cancer. Numele provine de la simptomele inflamatorii pe care le produce, precum roseata si tumefierea suprafetei sanului. Din cauza acestor semne, este deseori diagnosticat gresit drept o infectie a sanului. Din cauza agresivitatii sale, precum si a sanselor mari de ratare a diagnosticului, acest tip de cancer este deseori diagnosticat doar in stadii tardive. Astfel, pacientele ce au cancer de san inflamator au o sansa de supravietuire scazuta.

• Boala Paget
Boala Paget a sanului este una dintre cele mai rare tipuri de cancer de san. Afecteaza 1 pana la 4% dintre pacientele diagnosticate deja cu alt tip de cancer. Boala se dezvolta la nivelul pielii mamelonului, formand mici tumori superficiale, numite celule Paget.

• Angiosarcomul sanului
Angiosarcomul este un cancer ce se formeaza in vasele de sange si in vasele de limfa, in peretele acestora. Desi sever, este o forma rara de cancer, pana la 2% dintre cazuri. Este mai frecvent intalnit la persoanele cu varsta de peste 70 de ani, dar poate afecta orice pacienta. Apare deseori ca si consecinta a iradierii, dupa o radioterapie asupra sanului, dar poate aparea chiar si dupa 10 ani de la momentul iradierii. Tumora creste rapid, infiltreaza repede multe structuri din organism, fiind deseori diagnosticat in stadii tardive, cand a ajuns si in alte regiuni din organism.

Tipuri neinfiltrative de cancer de san

Cancerele de tip in situ sunt caracterizate prin celule ce au o locatie particulare, in stratul superficial al tesutului, celule tumorale care nu trec in profunzime si astfel nu infiltreaza tesuturi si organe din jur. Exista 2 tipuri de cancer in situ la nivelul sanului: carcinoma ductal in situ si carcinoma lobular in situ.

• Carcinom ductal in situ
Aproximativ 20% dintre cancerele nou-diagnosticate sunt incadrate in aceasta categorie. Acest carcinom incepe printr-o tumora ce creste in interiorul ductului galactofor. Acesta nu se raspandeste la alte structuri ale galndei mamare, si nici la alte regiuni din organism. Totusi, lasata netratata, cu timpul, masa tumorala poate creste atat de mult incat sa ,,sparga’’ peretele ductului, ajungand in tesutul din jur. Datorita metodelor avansate de diagnostic si datorita tratamentelor, pacientele diagnosticate cu acest tip de cancer au un prognostic foarte bun, iar sansele de supravietuire sunt cat se poate de mari

• Carcinom lobular in situ
Carcinomul lobular nu este, practic, considerat cancer, ci mai degraba o modificare patologica la nivelul sanului. Exista un grup de celule ce imita celulele tumorale din cancer, care cresc in interiorul lobilor glandei mamare. Totusi, celulele au tendinta de a ramane acolo, fara sa migreze in tesuturi din jur sau din departare. Cu toate astea, pacientele ce sunt deja diagnosticate cu carcinom lobular in situ, au risc mai mare de a dezvolta o forma infiltrativa de cancer, aditional acestei forme neinfiltrative.

Cancer de san metastatic

Sus

Cancerul metastatic sau cancerul de stadiu IV este acel cancer care are celule tumorale, care formeaza mici insule, numite metastaze tumorale, in alte regiuni si organe fata de organul de origine. Un cancer de san, cu tumora primara in glanda mamara, poate da, de exemplu, metastaze hepatice, osoase, pulmonare.

Cancerul metastatic poate fi deja prezent in momentul diagnosticului tumorii primare, sau poate aparea la luni sau ani de zile dupa diagnosticul initial. In timp ce cancerele de stadiu 0, 1, 2 sau 3, au adesea un prognostic favorabil, fara mortalitate ridicata, pacientii care au si metastaze au nevoie de tratament pentru tot restul vietii.

Scopul este de a preveni formarea de noi metastaze, ci nu de a indeparta metastazele deja existente. Astfel, cancerul de san metastatic este forma cea mai putin promitatoare, in ceea ce priveste supravietuirea.

Cancerul de san al barbatilor

Sus

In organismul uman, aproape orice celula are capacitatea de a deveni celula tumorala maligna. Desi majoritatea cancerelor de san apar la femei, cancerul de san nu este exclus si in cazul barbatilor. Pacientii de sex masculin au si ei tesut glandular mamar, care poate fi sediul unui cancer.

Prevalenta acestui cancer este de 1 din 100 de cazuri, iar cele mai comune forme intalnite la barbati sunt aceleasi ca si in cazul femeilor: carcinomul ductal si cel lobular infiltrativ.

Concluzie

Sus

Desi exista numeroase tipuri de cancer, nu toate sunt agresive, ci dimpotriva, multe dintre ele pot impune un prognostic favorabil. Diagnosticul exact al tipului de cancer este esential pentru alegerea tratamentului potrivit.

Bibliografie:
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/types-of-breast-cancer.html
https://www.cancercenter.com/cancer-types/breast-cancer/types


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate