Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san
Care sunt cauzele cancerului de san?
SusNu se stie exact ce anume provoaca cancerul de san dar exista o serie de factori de risc care se pare ca ar creste sansele ca o persoana sa dezvolte boala. Se estimeaza ca aproximativ 10% din cazurile de cancer de san sunt ereditare. In majoritatea cazurilor, gena anormala este mostenita de la parinti. Acesta gena mutant creste riscul aparitiei cancerului de san.
Cuprins articol
Ce gene care pot declansa cancerul de san pot fi mostenite?
SusOrice persoana are doua gene numite BRC1 si BRCA2. In mod normal acestea ajuta la prevenirea cresterii sau dezvoltarii tumorilor canceroase. In cazul in care o persoana mosteneste o forma anormala a genelor BRC1 sau BRC2, posibilitatile de a manifesta cancer de san sunt marite. De asemenea, specialistii au descoperit o legatura semnificativa intre mutatiile acestor gene si cancerul ovarian.
Cu exceptia BRCA1 si BRCA2 mai exista si alte gene anormale care ar putea mari sansele ca o persoana sa dezvolte cancer de san. Totusi, cercetarile in aceasta directie sunt in curs de desfasurare.
Care sunt indiciile, din cadrul familiei unei persoane, care ar putea semnala mostenirea riscului de cancer de san?
Cancerul de san prezent inclusiv la rudele de gradul al doilea este un semn ca in cazul unei persoane se pot transmite gene BRC1 si BRC2 modificate. Un alt indiciu ar fi dezvoltarea cancerului de san la o ruda de gradul intai inainte de varsta de 50 de ani.
Orice persoana a carei membrii de familie sufera de cancer de san poate avea genele mutante?
Sansele ca o persoana sa mosteneasca genele anormale nu sunt foarte mari, chiar daca cineva din familia sa a avut boala. Multi oameni au parinti, surori sau copii care au avut cancer de san provocat de mutatia genelor BRCA1 sau BRCA2. Desi cei care au rude de gradul intai care au avut cancer de san au sanse crescute de a mosteni defectul genetic, majoritatea oamenilor nu au dezvoltat cancer de san.
Cancerul de san pare sa se manifeste in familia mea. Ce este de facut?
Se va discuta cu medicul despre istoricul medical familial. Specialistul ar putea dori sa stie care este legatura de rudenie intre dumneavoastra si membrii familiei care au avut cancer de san si ce varsta aveau rudele cand au fost diagnosticate cu aceasta boala.
Cand se vor face investigatii pentru a se stabili daca o persoana a mostenit sau nu gena anormala?
SusAlegerea apartine atat persoanei in cauza cat si medicului care o poate ajuta sa se decida daca aceste teste pot fi sau nu utile. Specialistul isi va exprima argumentele, pro si contra testarii. Inclusiv discutia cu un genetician poate fi, de asemenea, foarte importanta.
Impactul aflarii vestii ca o persoana poseda gene anormale BRCA2 sau BRCA2 si are sanse ridicate de a dezvolta cancer de san, poate fi destul de marcant, in anumite cazuri. Unii oameni doresc sa afle acest lucru, indiferent de consecinte, pentru a putea lua masuri, a colabora cu medicul si a depista rapid semnele precoce ale cancerului. Dar pentru altii aceasta informatie ar fi mult prea dificil de suportat, are efectul unui soc.
Este important ca fiecare sa discute cu medicul despre temerile si sentimentele sale. De asemenea, trebuie sa se stie ca indiferent daca o persoana are sa nu mutatii anormale ale genelor BRCA1 sau BRCA2, sansele de a manifesta cancer sunt destul de scazute.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Ciroza hepatica
- Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce ...
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
- Remedii naturale pentru cancerul de san
- Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san
- Cancerul de san si sarcina
- Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului
- Antiperspirantele si cancerul de san
- Cancerul de san - Tratament
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?