Prevenirea prin metode naturale a cancerului la san
Generalitati
SusCancerul la san este afectiunea care incepe cu formarea unei tumori maligne la nivelul sanului.
O tumora maligna este un grup de celule canceroase ce se pot dezvolta in tesuturile din jurul tumorii sau se pot raspandi in alte zone ale corpului.
Cuprins articol
Factori de risc
SusIn timp ce unele persoane care fac cancer la san nu prezinta toti dintre urmatorii factori de risc, aceste trasaturi cresc riscul de a dezvolta acest tip de cancer:
a. Daca sunteti de sex feminin;
b. Obezitatea;
c. Varsta inaintata;
d. Antecedente personale de cancer de san;
e. Istoricul familial de cancer la san la rude apropiate, cum ar fi mama, sora, fiica;
f. Mutatiile genetice mostenite;
g. Expunerea la radiatii a pieptului, atunci cand sunteti copil sau tanar;
h. Ciclul menstrual incepe inainte de 12 ani.
In timp ce urmatoarele semne si simptome pot fi cauzate de alte conditii medicale decat cancerul de san, trebuie sa va adresati medicului daca prezentati:
a. Modificari ale dimensiunilor sau formei sanului;
b. Ingrosarea sanului ori a zonei apropiate sanului;
c. Umflarea totala sau partiala a sanului;
d. Durere a sanului;
e. Roseata sau ingrosarea mamelonului;
f. Secretii mamelonare, care nu reprezinta lapte.
Sfaturi pentru prevenirea cancerului de san
SusIata cateva sfaturi importante pentru a va feri cat mai mult de o posibila aparitie a cancerului mamar:
Consumati alimente naturale, inclusiv ulei de masline sau legume cu frunze verzi. S-a demonstrat ca mancarurile prelucrate, fast-food-urile si dietele bogate in grasimi ar dauna sanatatii si ar putea favoriza aparitia cancerului la san. Exista vreo corelatie? Probabil. Nu exista niciun lucru rau in a avea o dieta sanatoasa. Dietele bogate in fructe si legume sau grasimi de buna calitate, spre exemplu uleiul de masline, in special, pot ajuta la reducerea daunelor pentru genele dumneavoastra si va pot proteja impotriva cancerului la san.
Mai multe studii au exclus rolul grasimilor dintr-o dieta. Desi unele studii nu au demonstrat un risc crescut de aparitie al cancerului de san, femeile consumatoare de grasimi animale, grasimi polinesaturate sau grasimi saturate au aratat un risc ridicat de aparitie al cancerului. Un alt studiu a demonstrat ca femeile care consuma ulei de masline in mod regulat au redus riscul cu pana la 25%.
Nu beti alcool, sau cel putin nu beti mult. In timp ce cateva pahare de vin rosu pe saptamana pot avea actiuni de protectie asupra inimii, mai mult de 7 pahare de alcool pe saptamana cresc riscul unei femei de a dezvolta cancer de san. Ultimele cercetari au sugerat faptul ca si cateva pahare pot face acest lucru. Prin urmare, femeile ar trebui sa evite consumul de alcool, exceptie facand la evenimentele mai speciale, cand nu ar trebui sa faca exces. Studiile sunt clare si neiertatoare: cu cat consumati mai mult alcool, cu atat riscul de aparitie a cancerului devine mai mare. In cazul in care consumati doua pahare pe zi, riscul de aparitie a cancerului de san creste cu pana la 70%.
Suplimentele. Chiar daca faceti tot posibilul sa mancati bine, cateva vitamine si minerale luate in afara alimentatiei pe care o consumati pot avea un rol protector suplimentar impotriva cancerului de san, cea mai mare parte fiind constituita de sprijinirea capacitatii naturale a corpului de a detoxifia si de a preveni deteriorarea genelor.
Suplimentele care pot ajuta la prevenirea cancerului de san includ:
a. Seleniu;
b. Vitamina D;
c. Vitamina C;
d. Vitamina A (retinol si carotenoide);
e. Acid folic activ.
Evitati expunerile nocive din mediu. Mici expuneri de BPA (Bisfenol-A), un produs chimic comun in materialele plastice, pot creste riscul dumneavoastra de cancer mamar, deoarece mimeaza o activitate biologica-estrogena. Trebuie sa reduceti cat mai mult riscul de expunere la materiale toxice. Chiar daca acest lucru poate fi uneori greu de realizat, sanatatea dumneavoastra este mult mai importanta. Din moment ce se transmite catre copii prin sarcini sau alaptari, starea de sanatate a generatiilor urmatoare va avea de suferit.
Mentineti un echilibru de zahar in sange si o greutate sanatoasa. Insulina duce la depozitarea de grasime corporala, iar grasimea corporala produce estrogeni in organism. Excesul de estrogen este o problema pentru femeile predispuse la receptorul pozitiv de estrogen al cancerului de san.
Hraniti sistemul de detoxifiere cu alimente naturale. Cand se spune ”detoxifiere”, se face referire la mecanismele naturale ale corpului pentru descompunerea si eliminarea unei intregi game de produse chimice ce provin din alimente, din hormoni, procesele metabolice si diversele expuneri la mediu. Corpurile sunt concepute pentru a asigura eliminarea produselor chimice sau a produselor secundare care pot fi daunatoare. Cele mai multe detoxifieri se produc in ficat.
Toxinele din alimente si din mediu pot suprasolicita sistemul de detoxifiere intrinseca si deterioreaza celulele. Aminoacizii din proteine de inalta calitate, vitamina B sau diferiti antioxidanti cum ar fi vitamina C si E ajuta la descompunerea substantelor chimice. De asemenea, o flora intestinala sanatoasa este esentiala pentru o detoxifiere corespunzatoare si pentru excretia de estrogen din intestine.
Mai putin stres - dormiti mai mult si bine. Atat stresul si lipsa de somn, cat si cresterea in greutate pot ajuta la aparitia cancerului mamar. Lipsa somnului si stresul afecteaza functia de imunitate si de detoxifiere, impiedicandu-va astfel sa fiti activi. Un somn perfect de 7-8 ore si exercitiile yoga, meditatia sau practica de relaxare sunt benefice pentru sanatatea dumneavoastra.
Exercitiile fizice. Exercitiile ajuta la mentinerea insulinei si al nivelului de zahar din sange sub un control corespunzator, pastrand greutatea normala. Cu ajutorul acestor exercitii, scapati de hormonii de stres si in acelasi timp va puteti imbunatati somnul.
Alaptarea. Mai multe studii au aratat ca alaptarea poate reduce riscul de cancer mamar, desi alte studii au aratat rezultate mixte. Foarte important, un studiu a demonstrat ca alaptarea reduce cu pana la 59% riscul de cancer mamar la femeile aflate in premenopauza care au alaptat pentru orice perioada de timp, chiar daca toate aceste femei au avut un grad de rudenie de gradul 1 (mama, sora) cu cancer mamar. Aceasta rata este comparabil favorabila cu diverse tratamente hormonale, cum ar fi tamoxifen, dat ca o masura preventiva pentru femeile cu risc crescut pentru cancerul de san.
Alimente care previn dezvoltarea cancerului mamar
SusUnii nutritionisti ofera o imagine de ansamblu asupra alimentelor principale ce pot preveni riscul de cancer mamar la femei. Medicii discuta despre grupele de varsta cele mai vulnerabile la acest tip de boala si ne informeaza despre alimentele care ar trebui evitate in dieta de zi cu zi pentru a tine sub control cresterea celulelor canceroase.
Semintele de in. Puteti consuma seminte de in fie sub forma de seminte intregi, fie ulei de in. Omega-3, lignani si fibre se gasesc in semintele de in ce pot fi consumate pentru a forma un scut de protectie impotriva celulelor canceroase responsabile de aparitia cancerului de san. Inclusiv in iaurt puteti amesteca seminte de in pentru a crea un gust mai bogat. Puteti adauga ulei de in la sosurile pentru salate.
Nucile braziliene. Nucile braziliene sunt bogate in seleniu, fibre, fitochimicale. Toate acestea ajuta la combaterea inflamatiei, la imbunatatirea sistemului imunitar pentru prevenirea cresterii tumorii.
Usturoiul. Sursa bogata impotriva cancerului mamar, usturoiul si rudele sale (ceapa, prazul, ceapa verde, arpagicul) se pare ca ar avea proprietati de incetinire a cresterii tumorii si de prevenire a riscului de cancer mamar, precum si al altor forme de cancer, cum ar fi colorectal si cel de prostata. Usturoiul si ceapa se gasesc intr-o varietate de alimente, inclusiv mancaruri italiene, spaniole, indiene, thailandeze sau chinezesti. Inghititi o bucata de usturoi in fiecare dimineata si este suficient pentru a va feri de cancer.
Rodia. Acest fruct este foarte recomandat pentru prevenirea cancerului de san. Contine un acid elagic polifenol, ce are proprietati antioxidante ce previn dezvoltarea cancerului. Includeti acest fruct delicios in dieta dumneavoastra si descoperiti beneficiile pe care le are asupra sanatatii.
Legumele cu frunze verzi. De la varza la spanac, legumele cu frunzele de culoare verde sunt considerate a contine cele mai bune substante nutritive de care corpul are nevoie pentru a se feri de celulele canceroase. De exemplu, fibrele, vitamina B, clorofila sunt benefice. Adaugati astfel de alimente in dieta dumneavoastra de zi cu zi si veti observa beneficiile lor.
Somonul. O mare sursa de Omega-3 si de vitaminele B12 si D, somonul poate oferi corpului nutrientii de care are nevoie pentru a gestiona corespunzator cresterea celulelor si prevenirea cancerului. De fapt, anumite tipuri de vitamina B12 s-au dovedit a fi eficiente in tratarea cancerului. Acest peste este o optiune foarte buna si il puteti consuma si cu usturoi, legume cu frunze verzi, ardei sau broccoli.
Ceaiul verde. Consumul cu regularitate al acestei plante a fost legat de o incidenta mai mica de cancer mamar. Fitochimicalele din ceaiul verde au efecte benefice. Una sau doua cani de ceai verde pe zi va poate ajuta sa mentineti cancerul la distanta.
Curcuma. Un condiment frecvent intalnit in lupta impotriva cancerului are un continut de curcumina. Un varf de cutit de curcuma ajuta la eliminarea celulelor cauzatoare de cancer.
Fructele de padure. Toate fructele de padure sunt surse bogate in antioxidanti si fitochimicale care joaca un rol important in reducerea oxidarii si formarea celulelor canceroase in organism. Adaugati afinele la cerealele de dimineata, cateva bucati de zmeura in iaurtul simplu sau savurati o capsuna cu o bucata de ciocolata neagra pentru o gustare.
Alimentele condimentate. Alegeti un ardei iute sau piper. Cele mai multe din aceste condimente au nutrienti si fitochimicale care ajuta la lupta impotriva cancerului. Ardeiul iute si ardeiul jalapeno au capsaicina (o componenta activa a ardeiului iute), ce lupta impotriva ratei de crestere a celulelor canceroase. Ardeiul verde este bogat in clorofila. Ardeiul rosu, pe langa capsaicina, contine si carotenoide.
Cerealele integrale. Bogate in fibre, vitamine si minerale esentiale, cerealele integrale sunt perfecte pentru inlaturarea cancerului mamar.
Legumele. Lintea sau fasolea contin acid folic, fibre si o serie de substante nutritive care previn riscul de cancer.
Nucile. Bogate in Omega-3, fitosteroli naturali si antioxidanti, nucile sunt alimente ideale pentru a preveni riscul de aparitie a cancerului mamar.
Cercetarile au ajuns la concluzia ca aparitia cancerului de san este mai putin frecvent la o varsta frageda (30 de ani), insa femeile mai tinere tind sa aiba cancer mai agresiv decat femeile mai in varsta. Acest lucru poate explica de ce ratele de supravietuire sunt mai mici in randul femeilor tinere. Potrivit unor studii, 95% din cazurile noi si 97% din decesele provocate de cancer de san au loc la persoanele ce au varsta minima de 40 de ani.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Operatia de marire a sanilor sau mamoplastia
- Bolile cardiovasculare, cauze si factori de risc
- Cancerul de prostata
- Metode contraceptive
- Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie
- Cancerul pancreatic
- Prevenirea cancerului pulmonar la barbati
- Cancerul de vezica urinara - Stadializare
- Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul ...