Nasterea si alaptarea naturala protejeaza impotriva cancerului la san - studiu
Stire medicala
Nasterea si alaptarea naturala protejeaza impotriva cancerului la san, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Oxford, publicat, luni, de cotidianul britanic "The Guardian".
Studiul, intitulat "Million Women", a demonstrat ca multe dintre cazurile de cancer la san sunt cauzate de absenta schimbarilor hormonale produse de nastere si alaptare si ca genele sunt responsabile doar pentru o mica parte din cazurile de cancer.
Potrivit rezultatelor studiului, cu cat o femeie naste mai multi copii si alapteaza mai mult, cu atat scade riscul de a se imbonavi de cancer de san. Riscul ca o femeie sa se imbolnaveasca de cancer la san scade cu 7% cu fiecare copil nascut, iar pentru fiecare an de alaptat, riscul scade cu alte 4 procente. Femeile din tarile dezvoltate, unde familiile sunt de obicei mici, au un risc de a face cancer la san de sase ori mai mare decat femeile din Asia, unde familiile sunt numeroase.
Potrivit prof. Valerie Beral, seful echipei de cercetatori de la Oxford, solutia nu este insa reprezentata de intoarcerea la era cand femeile nasteau copii multi si ii alaptau in jur de doi ani, ci de producerea unor tratamente care sa mimeze efectele sarcinii. Astfel, cercetarile ar trebui sa se concentreze pe productia de hormoni din timpul lactatiei si sarcinii, in special asupra hormonului prolactin, care apare in ultima faza a sarcinii si este responsabil de producerea schimbarilor care declanseaza lactatia.
Prof. Beral considera ca este posibila crearea unui tratament hormonal sau vaccin, pentru a oferi protectie femeilor care nu pot da nastere sau nu au posibilitatea de a face multi copii.
Studiul "Million Women" a demonstrat ca nasterea primului copil la o varsta tanara are un efect de protectie impotriva cancerului.
Cercetatorii de Universitatea Oxford estimeaza ca terapia de substitutie hormonala este responsabila de aparitia a 1.000 de cancere la san pe an, obezitatea la femeile aflate la menopauza cauzeaza alte 4.000 de cazuri, iar consumul de alcool - 5.000 de cazuri anual.
Studiul "Million Women" a implicat peste un milion de femei din Marea Britanie, cu varste de peste 50 de ani, la care a fost cercetat felul in care este afectata sanatatea de factorii legati de reproducere si de stilul de viata.
Articole recomandate
- Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii a ...
- Impactul medicatiei oncologice asupra inimii
- Urgentele oncologice
- Imunoterapia in oncologie
- Terminologie in domeniul oncologiei
- Acupunctura in afectiunile oncologice
- Sustinerea psihologica in oncologie
- Controlul oncologic preventiv in stomatologie
- Tumorile oculare din perspectiva oncologului