Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mastectomia profilactica

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Ce este mastectomia?

Sus
Mastectomia profilactica

Mastectomia este interventia chirurgicala de indepartare a unui sau ambilor sani. Aceasta se poate realiza atat in scop curativ atunci cand exista o tumora mamara maligna (cancer de san), cat si in scop profilactic la pacientele cu risc crescut de a dezvolta tumora.

Riscul se poate evalua atat pe baza istoricului personal medical si a istoricului familial, cat si cu ajutorul testelor genetice: mutatiile genelor BRCA1 sau BRCA2 cresc semnificativ riscul de cancer mamar.

Cuprins articol

  1. Ce este mastectomia?
  2. Cand se realizeaza?
  3. Tipuri de mastectomie profilactica
  4. Avantaje
  5. Riscuri si complicatii
  6. Recuperare si prognostic
  7. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cand se realizeaza?

Sus

Mastectomia preventiva se realizeaza in cazul pacientelor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar. Factorii de risc includ:

• Istoricul familial de cancer mamar. Acesta creste semnificativ riscul, atunci cand mama, sora sau alt membru apropiat al familiei are sau a avut cancer mamar. Riscul este si mai crescut daca tumora maligna a aparut inainte de varsta de 50 de ani la rudele de gradul 1.

• Istoricul personal de cancer mamar. Daca aveti deja o tumora maligna la unul dintre sani, ce necesita mastectomie curativa, medicul va recomanda mastectomia si pentru celalalt san, intrucat exista sanse mari de recidiva.

• Rezultate pozitive la testarea genetica. In ceea ce priveste testele genetice de screening a cancerului mamar, acestea cauta sa evidentieze mutatii ale genelor BRCA1 respectiv BRCA2. Pacientele pozitive pentru aceste mutatii pot alege mastectomia profilactica, chiar si in absenta istoricului familial.

• Radioterapie. Istoricul de radioterapie la nivelul toracelui, efectuala in special intre varstele de 10 si 30 de ani, creste riscul de cancer mamar si poate fi o indicatie de mastectomie profilactica.

Conform studiilor, mastectomia profilactica reduce riscul de cancer mamar cu:
• 95% pentru persoanele cu mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2
• 90% pentru persoanele cu istoric familial semnificativ de cancer mamar

Tipuri de mastectomie profilactica

Sus

In functie de tehnica si structurile rezecate, exista mai multe tipuri de mastectomie:
• Mastectomia bilaterala, de indepartare a ambilor sani
• Mastectomia contralaterala indeparteaza sanul sanatos la pacientele cu tumora maligna in celalalt san
• Mastectomia cu pastrare a tegumenteului indeparteaza aerola si mamelonul, precum si tesutul mamar, insa pastreaza tegumentul si tesutul subcutanat
• Mastectomia cu pastrare a mamelonului indeparteaza doar tesutul mamar, fara sa lezeze mamelonul si areola
• Mastectomia dubla cu reconstructie indeparteaza ambii sani si implica si reconstructia cu implanturi artificiale mamare sau cu tesut din alta regiune a corpului

Inainte de procedura

Medicul chirurg plastician, impreuna cu medicul oncolog vor alcatui un plan de tratament pentru fiecare caz si va vor oferi cateva instructiuni pentru a va pregati de operatie. Inainte de ziua internarii, nu este nevoie de pregatiri speciale.
In ziua operatiei va veti schimba in halat de spital, va va fi montat un cateter venos periferic si veti primi medicatie anestezica, pentru a ramane adormita in timpul operatiei.

In timpul procedurii

In timpul unei mastectomii, medicul chirurg va urma cativa pasi bine stabiliti:
1. Va face o incizie la nivel mamar
2. Va separa tesutul mamar de muschii toracici, tesut subcutanat si tegument
3. Va rezeca tesutul mamar si va incepe reconstructia, daca aceasta face parte din planul chirurgical
4. Va insera cateva tuburi de dren, pentru a asigura drenajul fluidelor postoperator
5. Va sutura si bandaja steril regiunea operata

Operatia clasica de mastectomie profilactica va dura intre 2 si 3 ore. Daca se alege si reconstructia in cadrul aceleiasi interventii, durata se va prelungi.

Dupa procedura

Veti petrece o noapte internata in spital, imediat dupa interventia chirurgicala. Perioada de spitalizare se poate prelungi sau nu, in functie de cum decurge recuperare si de starea dumneavoastra generala de sanatate.

Dupa operatie, medicul va va invata cateva exercitii fizice usoare care sa reduca rigiditatea de la nivelul pieptului, umerilor si bratelor. Acestea reduc cantitatea de tesut cicatriceal ce se va forma la nivelul inciziei.
De asemenea, va fi nevoie de cateva ingrijiri speciale precum suportul mecanic mamar cu ajutorul bustierelor si schimbarea pansamentelor. Medicul dumneavoastra si intreaga echipa medicala va va invata tot ce aveti nevoie, inainte de externare.

Avantaje

Sus

Daca aveti factori de risc multipli pentru a dezvolta cancer mamar, o mastectomie profilactica va reduce semnificativ sansele de a face boala. Totusi, mastectomia profilactica nu va aduce multe beneficii persoanelor fara factori de risc, care au sanse egale cu populatia generala. Avantajele si dezavantajele procedurii depind si variaza de profilul de risc al fiecarei paciente.

Riscuri si complicatii

Sus

Ca orice alta interventie chirurgicala, pot aparea riscuri:
• Hemoragii
• Infectii
• Scaderea sensibilitatii la nivelul sanilor

Exista si riscul de aspect inestetic si scadere a increderii in sine, dupa operatie. Astfel pot aparea efectele psiho-emotionale ale pierderii unui san sau a ambilor. Daca experimentati anxietate in legatura cu imaginea corporala, discutati cu medicul si cu un psihoterapeut, atat pentru a gasi solutii eficiente cat si pentru a invata sa va acceptati corpul si gestiona intreaga experienta mai bine.

Recuperare si prognostic

Sus

Timpul de recuperare completa in urma unei mastectomii variaza de la caz la caz. Recuperarea initiala dureaza intre 3 si 4 saptamani, in medie, timp in care pacienta va avea miscari limitate si va avea nevoie de odihna. Recuperarea dureaza pana la 8 saptamani daca se realizeaza si reconstructia.

Activitatile usoare vor putea fi reluate, insa poate dura si cateva luni pana la reluarea tuturor activitatilor ce implica efort fizic.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Daca in urma unei operatii de mastectomie profilactica apare oricare dintre urmatoarele semne si simptome, discutati cu medicul dumneavoastra:
Hemoragie
• Febra
• Durere ce nu se amelioreaza in cateva saptamani
• Roseata, tumefiere sau caldura la nivelul locului de incizie

Desi durerea de la nivelul bratelor si pieptului este normala imediat dupa operatie, aceasta nu ar trebui sa fie intensa, ci mai mult o senzatie de disconfort. Daca durerea este intensa si/sau daca nu dispare dupa cateva saptamani, apelati-va medicul.

Concluzie

Sus

Operatia de mastectomie profilactica este o procedura realizata pentru a reduce sansele de cancer mamar, la pacientele cu factori de risc semnificativi.

Istoricul familial, personal si mutatiile genetice documentate sunt factorii ce va pot face candidata pentru aceasta operatie. Se pot indeparta un san sau ambii sani si se poate opta pentru reconstructie cu implant, atunci cand pacienta doreste. Pentru a reduce consecintele psiho-emotionale ce survin in urma pierderii unui san, discutati cu un psihoterapeut.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24025-prophylactic-mastectomy
https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/mastectomy/types/prophylactic


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate