Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Masectomia

Actualizat la data de: 22 Iunie 2012

Generalitati

Sus
Masectomia

Masectomia este interventia chirurgicala pentru eliminarea in totalitate a tesutului mamar al unui san, ca modalitate de a trata sau preveni cancerul de san.

Pentru persoanele care sufera de cancer de san in stadiu incipient, masectomia poate fi o optiune de tratament. Lumpectomia este o alta optiune prin care tumora poate fi scoasa de la nivelul sanului (alaturi de tesutul canceros este indepartat si parte a tesutului sanatos).

A decide intre masectomie si lumpectomie poate fi destul de dificil. Ambele proceduri sunt la fel de eficiente. Tehnicile noi de masectomie permit pastrarea pielii sanului si permit obtinerea unui aspect mai natural al sanului ca urmare a procedurii.

Chirurgia pentru restabilirea formei sanului (reconstructie de san) se poate face in acelasi timp cu masectomia sau in timpul unei interventii chirurgicale ulterioare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Masectomia preventiva
  3. Masectomie partiala
  4. Masectomia radicala
  5. Citeste pe aceeasi tema

Masectomia preventiva

Sus

Femeile care au risc genetic sau familial ridicat de cancer de san ar putea alege sa faca preventiv masectomie. Masectomia preventiva este numita si masectomie profilactica. Aceasta poate fi totala, cu indepartarea intregului san si a mamelonului sau poate fi subcutanata atunci cand sanul este eliminat iar mamelonul ramane intact.

Studiile arata ca aparitia cancerului poate fi redusa cu 90% dupa masectomia preventiva la femeile care au risc crescut de dezvoltare a acestei boli. Uneori, femeile care au avut cancer la un san ar putea decide sa faca preventiv masectomie la celalalt san.

Reconstructia sanului se poate face la momentul masectomiei preventive (reconstructie imediata) sau poate fi programata pentru o data ulterioara. In timpul reconstructiei sanului, chirurgul poate folosi implanturi sintetice sau cu grefe de tesut din anumite parti ale corpului pentru a crea sanul

Masectomie partiala

Sus

Medicii pot efectua masectomie partiala pentru femeile cu cancer de san in stadiul I sau II. Masectomia partiala este o forma de terapie de conservare a sanului, in care o parte din sanul care contine tumora este eliminat.

Aceasta procedura este urmata de radioterapie pentru restul tesutului mamar. Radiatiile implicate in acest tip de terapie distrug celulele canceroase si impiedica raspandirea acestora sau recurenta acestora la nivelul tesutului mamar.

Lumpectomia elimina atat tumora cat si o mica parte a tesutului sanatos din zona tumorii. In cazul in care celulele canceroase sunt numeroase, chirurgul poate elimina o portiune destul de importanta de tesut. Procedura se numeste reexcizie.

Un alt tip de masectomie partiala este quadrantectomia care consta in indepartarea tumorii si a unei cantitati mai mare de tesut mamar decat in cazul lumpectomiei.

In unele cazuri sunt necesare mai multe interventii chirurgicale dupa o masectomie partiala. Uneori, in cazul in care celulele canceroase sunt inca prezente in tesutul mamar poate fi necesara eliminarea intregului san.

Masectomia radicala

Sus

O masectomie radicala se refera la eliminarea completa a sanului, inclusiv a mamelonului. Chirurgul indeparteaza pielea , muschii de sub san si ganglionii limfatici. Intrucat masectomia radicala nu este mai eficienta decat alte forme mai putin extreme de masectomie, este rareori efectuata.

O procedura mai putin traumatizanta si utilizata pe scara larga este masectomia modificata radical care presupune eliminarea sanului precum si nodulii limfatici de sub brat. Muschii pectorali raman intacti. Pielea care acopera peretele toracic poate ramane sau nu, intacta. Procedura poate fi urmata de reconstructia sanului.


Medici specialisti Oncologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate