Tumorile benigne pot deveni maligne?
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi
Ce sunt tumorile
SusO tumora este o crestere anormala a celulelor. O tumora benigna nu inseamna acelasi lucru cu o tumora maligna (cancer).
Tumora benigna nu invadeaza tesutul din apropiere si nu se raspandeste in alte parti ale corpului, ca si cancerul. Dar tumorile benigne pot fi grave daca apasa asupra structurilor vitale, cum ar fi vasele de sange sau nervi. Prin urmare, uneori necesita tratament si alteori nu.
Cuprins articol
Cauzele tumorilor benigne
SusCe provoaca formarea unei tumori benigne?
De multe ori cauza nu este cunoscuta. Dar cresterea unei tumori benigne ar putea fi legata de: toxinele de mediu, cum ar fi expunerea la radiatii; curele de slabire; stresul; traumatism local sau vatamare; inflamatii sau infectii.
Tipuri comune de tumori benigne
SusExista multe tipuri diferite de tumori benigne care apar din diferite structuri ale corpului.
Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente tipuri de tumori benigne:
- Adenoamele sunt tumori benigne care incep din tesutul epitelial al unei structuri asemanatoare glandei sau glandelor. Tesutul epitelial este stratul subtire de tesut care acopera organe, glande si alte structuri. Un tip comun de adenom este un polip in colon. Adenoamele ar putea creste, de asemenea, in ficat sau glandele suprarenale, hipofize sau tiroida.
Daca este necesar, adenomele pot fi indepartate adesea cu ajutorul unei interventii chirurgicale. Desi nu este frecventa, acest tip de tumora poate deveni maligna. In colon, mai putin de 1 din 10 adenoame devin canceroase.
- Fibroamele sunt tumori ale tesutului fibros sau conjunctiv care pot creste in orice organ. Fibroamele cresc in mod obisnuit in uter. Desi nu sunt canceroase, fibroamele uterine pot duce la hemoragii vaginale severe, probleme ale vezicii urinare; dureri sau presiune pelvina.
- Un alt tip de tumora cu tesut fibros este o tumora desmoida. Aceste tumori pot cauza probleme prin cresterea in tesuturile din apropiere. Deoarece pot provoca simptome, este posibil ca tumorile tesuturilor fibroase sa fie eliminate prin operatie.
- Hemangioamele sunt o acumulare de celule ale vaselor de sange din piele sau organele interne. Hemangioamele apar adesea in cap, gat sau trunchi. Pot aparea de culoare rosie sau albastruie. Majoritatea dispar singure. Cele care interfereaza cu vederea, auzul sau alimentatia pot necesita tratament cu corticosteroizi sau alte medicamente.
- Lipomul creste din celulele grase. Sunt cele mai frecvente tumori benigne la adulti, adesea intalnite la gat, umeri, spate sau brate. Lipomele sunt cu crestere lenta, de obicei rotunde si mobile, si moi la atingere. Tratamentul poate fi necesar daca un lipom este dureros sau creste rapid. Aceasta poate include corticosteroizi sau indepartarea prin liposuctie sau interventie chirurgicala.
Alte tipuri de tumori benigne de grasime sunt lipoblastomele, care apar la copiii mici.
- Meningioamele sunt tumori care se dezvolta din membrana care inconjoara creierul si maduva spinarii. Aproximativ 9 din 10 sunt benigne. Majoritatea se dezvolta lent. Tratamentul variaza in functie de localizarea meningiomului si de simptomele pe care le provoaca. Simptomele pot include dureri de cap si slabiciune pe o parte, convulsii, schimbari de personalitate si probleme vizuale. Uneori, medicul va alege sa urmareasca tumora pentru o perioada. Daca este nevoie de o interventie chirurgicala, succesul ei depinde de varsta pacientului, de localizarea tumorii. Tratamentul cu radiatii poate fi utilizat pentru tumorile care nu pot fi indepartate.
- Mioamele sunt tumori care cresc din muschi. Leiomioamele cresc din muschiul neted, care se gaseste in organele interne, cum ar fi stomacul si uterul. Ele pot porni in peretii vaselor de sange. In peretele uterului, leiomioamele sunt adesea numite fibroame. O rara tumora benigna a scheletului muschiului este rabdomiomul. Aceste tumori pot fi pur si simplu urmarite. Acestea fi reduse cu medicamente sau eliminate prin operatie.
- Nevii (alunite) sunt tumori benigne ce cresc pe piele. Acestea pot varia in culori de la roz si bronz la maro sau negru. Puteti dezvolta alunite noi pana la varsta de 40 de ani. Alunitele care arata diferit de alunitele obisnuite (nevi displazici) pot fi mai susceptibile sa se dezvolte intr-un tip de cancer de piele (melanom).
Din acest motiv, este important sa va verificati pielea in mod regulat de catre un personal medical. Acest lucru este valabil mai ales daca alunitele par neobisnuite, cresc sau isi schimba forma, au margini neregulate sau isi schimba culoarea sau in orice alt mod. Uneori este necesar sa indepartati o alunita ca aceasta pentru a verifica daca este maligna.
- Neurinoamele cresc din nervi. Alte doua tipuri de tumori nervoase sunt neurofibromele si schwanoamele. Aceste tumori benigne ale nervilor pot aparea aproape oriunde in nervii care circula in tot corpul. Neurofibromele sunt mai frecvente la persoanele cu o afectiune mostenita numita neurofibromatoza. Chirurgia este cel mai frecvent tip de tratament pentru tumorile benigne ale nervilor.
- Osteocondromele sunt cel mai frecvent tip de tumora osoasa benigna. Aceste tumori apar de obicei ca o lovitura nedureroasa sau umflaturi langa articulatie, cum ar fi genunchiul sau umarul. Adesea, medicul va urmari pur si simplu aceasta tumora benigna cu radiografii. Poate fi necesara interventia chirurgicala daca tumora provoaca simptome precum durere sau presiune asupra nervilor sau vaselor de sange.
- Papiloamele sunt tumori care cresc din tesutul epitelial si se proiecteaza in frunze asemanatoare cu degetele. Pot fi benigne sau maligne. Ele pot creste in piele, col uterin, duct mamar sau membrana mucoasa care acopera interiorul pleoapei (conjunctiva), de exemplu.
Aceste tumori pot rezulta din contactul direct cu o infectie, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV). Unele tipuri de papiloame dispar de la sine. in unele cazuri, este necesara o interventie chirurgicala pentru a exclude cancerul.
Tratament
SusIn multe cazuri, tumorile benigne nu au nevoie de tratament. Medicii pot folosi pur si simplu supravegherea pentru a se asigura ca nu provoaca probleme. Dar tratamentul poate fi necesar daca simptomele sunt o problema.
Chirurgia este un tip comun de tratament pentru tumorile benigne. Scopul este de a elimina tumora fara a deteriora tesuturile din jur. Alte tipuri de tratament pot include medicamente sau radiatii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Tumorile de glande parotide
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Tumorile endocrine - tipologie, diagnostic si tratament
- Tipologia tumorilor mamare si tratarea lor
- Oncocitomul renal, o tumora a rinichiului cu prognostic favorabil
- 12 reguli de sanatate care pot fi incalcate!
- Cum te poti imbolnavi din cauza hainelor spalate la masina
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san