Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare
Generalitati
SusCancerul de colon este cancerul intestinului gros, partea inferioara a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul ultimei parti a colonului. Impreuna, cele doua tipuri de cancere sunt adesea mentionate sub denumirea de cancer colorectal.
Cele mai multe cazuri de cancer de colon debuteaza sub forma unor tumori necanceroase sau aglomerari de celule, numite polipi adenomatosi. Cei mai multi dintre acestia, de-a lungul timpului, se transforma in cancer al colonului.
Cuprins articol
Pierderea poftei de mancare
SusPierderea apetitului alimentar este una din cele mai frecvente probleme asociate cu cancerul de colon si tratamentul acestuia. Nimeni nu stie exact ce anume cauzeaza acest lucru. Poate fi determinata de tratamente sau, chiar de cancerul de colon in sine. Emotiile cum ar fi teama, anxietatea sau depresia pot declansa lipsa poftei de mancare la o persoana.
Pentru unii bolnavi, pierderea apetitului alimentar dureaza o zi sau doua, dar in cazul altora este permanenta. Oricare ar fi cauza, iata cateva sugetii care pot fi de ajutor:
- incercati sa inclocuiti cu lichide sau piureuri, alimentele mai tari sau de dimensiuni mai mari.
- mancati putin si des pe parcursul intregii zile, mai degraba, decat mese bogate si mai rare. Astfel va veti satura mai repede.
- pastrati gustari la indemana, astfel incat sa puteti manca tot timpul cand doriti. Branza, biscuiti, briose, inghetata, unt de arahide, fructe, budinca sunt optiuni bune. Luati cu dumneavoastra o gustare atunci cand mergeti afara, cum ar fi biscuiti cu unt de arahide sau stafide.
- chiar daca efectul nu este acelasi ca in cazul alimentelor solide, incercati sa beti cat mai multe lichide in timpul zilei. Supa, sucurile si alte fluide similare va pot oferi calorii si nutrienti importanti. Bauturile pe baza de lapte contin proteine.
- daca este posibil mancati ceva inainte de a merge la culcare. Masa de seara nu va afecta apetitul urmatoarei mese.
- uneori, schimbarea formei unui produs alimentar il va face mai apetisant si va va ajuta sa mancati mai bine.
- incercati sa mancati alimente moi, racoroase sau congelate, cum ar fi iaurturile, milkshake-urile, etc.
- profitati si mancati mai mult atunci cand va este foame. Multi oameni au un apetit mai crescut la prima masa a diminetii, atunci cand sunt odihniti.
- in timpul meselor mestecati bine si nu beti prea multe lichide, pentru a nu se instala senzatia de satietate prea repede. Daca vreti sa beti mai multe lichide, trebuie sa o faceti cu 30-60 de minute inainte de masa.
Cresterea in greutate
SusUnii oameni au constatat ca greutatea lor nu se modifica cand sufera de cancer de colon. Pot chiar sa creasca in greutate. Cresterea in greutate poate fi rezultatul cresterii apetitului, consumului de alimente si al caloriilor in plus. Daca doriti sa impiedicati acumularea de kilograme, iata cateva sfaturi:
- puneti accentul pe consumul de fructe, legume, paine si cereale integrale
- alegeti carnea slaba in detrimentul celei grase, precum si lactatele degresate
- evitati untul, maioneza, dulciurile
- alegeti metode de gatit cu putine grasimi si continut caloric scazut
- evitati sa mancati gustari bogate in calorii intre mese
- daca va simtiti in stare, faceti sport.
Scaderea in greutate
SusMajoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de colon pierd in greutate in timpul tratamentului, parital si din cauza efectelor pe care cancerul le are asupra organismului. De asemenea, se poate pierde in greutate si din cauza tratamentului sau a grijilor de ordin emotional.
Aftele din cavitatea bucala sau gat
SusAftele bucale, gingiile sensibile si durerea de gat sau esofag ar putea fi rezultatele radioterapiei, chimioterapiei sau infectiei. Daca suferiti de aceste simptome, consultati medicul, pentru a va asigura ca durerea este o parte a efectului tratamentului si nu are legatura cu alte probleme dentare. In aceste cazuri, veti dori sa incercati alimente moi care sunt usor de mestecat si inghitit, cum ar fi:
- milkshake
- banane, mere pasate si fructe moi
- piersici, pere, caise
- dulceturi
- pepene verde
- piure de cartofi
- taitei
- creme, budinci, gelatine
- omleta
- fulgi de ovaz sau alte cereale gatite
- legume pasate sau piure
- carne pasata.
Iata si alte sfaturi pentru a ameliora durerile bucale sau ale gatului:
- gatiti pana cand alimentele sunt moi si fragede
- taiati alimentele in bucati mici
- folositi un blander pentru a pasa alimentele
- amestecati alimentele cu unt, margarina sau sosuri, pentru a fi mai usor de inghitit
- utilizati un pai pentru a bea lichidele
- mancati alimentele reci sau la temperatura camerei
- incercati sa beti supele calde sau sarate pentru a ameliora durerea de gat
- in cazul in care inghititi greu, inclinati capul pe spate sau aplecati-l putin inainte
- daca va dor dintii sau gingiile, medicul dentist va poate recomanda un produs special pentru curatarea dintilor
- clatiti-va gura de mai multe ori cu apa, pentru a elimina bacteriile si alimentele si pentru a grabi vindecarea
- adresati-va medicului pentru a va recomanda pastile si spray-uri cu anestezice care va pot amorti gura si gatul, suficient cat sa mancati intreaga masa.
Uscaciunea gurii
SusChimioterapia si radioterapia pot reduce fluxul de saliva si pot provoca uscaciunea gurii. Urmatoarele sugestii va pot ajuta sa faceti fata acestui simptom:
- beti cate o inghititura de apa la interval de cateva minute, pentru a va ajuta sa inghititi si sa vorbiti mai usor - pastrati apa intr-o sticla pentru a fi mai usor de transportat.
- consumati alimente si bauturi foarte dulci sau foarte acre, cum ar fi limonada. Acestea vor stimula productia de saliva.
- sugeti bomboane sau cuburi de gheata, mestecati guma.
- mancati alimente moi si pasate care pot fi usor de inghitit
- pastrati-va buzele umede cu ajutorul balsamului pentru buze
- preparati sosuri pentru felurile de mancare, pentru a fi mai usor de inghitit
- in cazul in care uscaciunea gurii este severa, intrebati medicul ce produse puteti utiliza (acestea se numesc "saliva artificiala").
Modificari ale mirosului si gustului
SusAtat gustul, cat si mirosul, se pot schimba in timpul bolii sau tratamentului. Iata cateva sugestii:
- in cazul in care carnea rosie (cum ar fi cea de vita) are gust sau miros ciudat, incercati carnea de curcan, pui, oua, produse lactate sau peste.
- oferiti aroma fripturilor prin marinarea carnii in sucuri de fructe dulci, vin dulce, sos italian sau dulce acrisor
- incercati sa folositi cantitati mici de condimente, cum ar fi busuioc, oregano sau rozmarin
- mancati tarte cu fructe sau beti bauturi racoritoare care ar putea avea gust bun
- folositi bacon, sunca, ceapa pentru a oferi aroma la mancarurile cu legume
- consultati medicul dentist pentru a exclude problemele dentare care pot afecta gustul sau mirosul mancarurilor.
Greata
SusStarea de greata insotita sau nu de varsaturi este un efect secundar frecvent intalnit al interventiilor chirurigicale, chimioterapiei sau radioterapiei. Boala in sine sau alte conditii care nu au legatura cu cancerul de colon sau tratamentul acestuia ar putea provoca, de asemenea, starea de greata. Oricare ar fi cauza, greata poate impiedica asimilarea a suficiente alimente si substante nutritive necesare. Iata cateva idei care va pot ajuta:
- adresati-va medicului pentru a va recomanda antiemetice, ce ar trebui sa va controleze starea de greata si varsaturile
- incercati sa consumati alimente usor de digerat: paine prajita, covrigei, biscuiti, iaurt, serbet, cartori fierti, orez sau fidea, carne de pui fara piele (exclus prajita), piersici sau alte fructe si legume moi cu actiune blanda asupra stomacului, lichide clare, bauturi carbogazoase
- mancati cantitati mici si mai multe mese. Mancati de cate ori vi se face foame pentru ca senzatia de foame poate accentua greata
- evitati sa mancati intr-o camera in care este foarte cald, pentru ca mirosurile sunt prea accentuate
- beti mai putine lichide intre mese - acest lucru ar putea duce la sentimentul de satietate si balonare
- sorbiti cantitati mici de lichide pe tot parcursul zilei
- beti lichidele la temperatura camerei sau chiar reci: alimentele fierbinti pot accentua greata
- nu va fortati sa mancati alimentele preferate atunci cand va este greata - in acest mod se poate dezvolta o aversiune permanenta pentru aceste produse alimentare
- odihniti-va dupa mese, intrucat activitatea poate incetini digestia. Cel mai bine este sa va odihniti aproximativ o ora dupa mese.
- daca greata intervine inca de dimineata, incercati sa mancati paine prajita sau biscuiti, inainte de a va ridica din pat
- daca greata apare in timpul radioterapiei sau chimioterapiei, evitati sa mancati cu una-doua ore inainte de inceperea tratamentului.
Varsaturi
SusVarsaturile pot urma greata si pot fi declansate de tratament, mirosurile alimentare, gazele din stomac/intestin sau diverse miscari. La unele persoane, anumite imprejurari sau locuri (cum ar fi spitalul) pot provoca varsaturi. Ca si in cazul starii de greata, unii oameni varsa imediat dupa tratament, iar altii, la perioade mai lungi dupa terapie. In cazul in care suferiti de varsaturi, incercati urmatoarele sugestii pentru a ajuta prevenirea episoadelor ulterioare:
- nu mancati si nu beti nimic pana cand varsaturile nu sunt tinute sub control
- odata ce varsaturile sunt tinute sub control, incercati sa consumati cantitati mici de lichide clare cum ar fi apa sau supa. La inceput, sorbiti o lingurita la fiecare 10 minute, crescand treptat cantitatea - o lingurita la fiecare 20 de minute. Apoi, incercati doua lingurite de apa la fiecare 30 de minute. Cand nu mai varsati lichidele clare, incercati sa consumati o dieta bazata pe lichide sau o dieta usoara.
Continuati sa mancati cantitati mici, mai ales daca varsaturile nu se repeta. Daca va simtiti bine, mancati treptat pana cand dieta dumneavoastra va reveni la cantitatea normala de alimente. In cazul in care va este dificil sa digerati laptele, puteti incerca sa consumati o dieta cu alimente moi, in locul celei bazata pe lichide, intrucat dieta bogata pe lichide include o multime de produse lactate. Solicitati nutritionistului sau dieteticianului sa va recomande o dieta usoara.
Diaree
SusDiareea poate avea mai multe cauze printre care:
- chimioterapie
- radioterapie la nivelul abdomenului
- infectie
- sensibilitati alimentare
- diaree declansata emotional.
In timpul diareei, produsele alimentare vor trece rapid prin intestin, inainte ca organismul sa aiba sansa de a absorbi suficiente vitamine, minerale si apa. Acest lucru poate cauza deshidratare, ceea ce inseamna ca organismul nu are suficienta apa pentru a functiona bine. Diareea prelungita sau severa poate cauza probleme. Contactati medicul daca diareea dureaza mai mult de cateva zile sau este severa.
Iata cateva masuri la care puteti apela in caz de diaree:
- beti multe lichide pentru a le acoperi pe cele pierdute prin diaree
- mancati cantitati mici de alimente de-a lungul zilei, in loc de trei mese mari
- consumati multiple alimente si lichide care contin sodiu si potasiu, doua minerale importante care ajuta organismul sa functioneze corespunzator. Aceste minerale sunt adesea pierdute in timpul diareei. Consumati supe fara grasimi. Alimentele bogate in potasiu, care nu cauzeaza diaree, includ nectarurile de piersici, banane si cartofii fierti, piure. Bauturile pentru sportivi care contin potasiu si sodiu, pot contine si forme de carbohidrati care sunt usor de absorbit.
Puteti consuma urmatoarele alimente:
- iaurt sau branza de vaci
- orez, fidea sau cartofi
- oua fierte tari
- paine alba
- conserve, fructe decojite si legume bine gatite
- carne de pui sau curcan fara piele, carne macra de vita sau peste (fripte sau gatite la cuptor - nu prajite)
- evitati consumul de alimente, respectiv bauturi, care sunt fierbinti sau reci. Beti lichide la temperatura camerei.
Limitati alimentele si bauturile care contin cafeina, cum ar fi cafeaua, unele tipuri de bauturi alcoolice si ciocolata. Daca aveti brusc o criza de diaree, nu incercati sa mancati sau sa beti altceva decat lichide clare in primele 12-14 ore. Acest lucru va permite intestinului sa se odihneasca si vor fi inlocuite fluidele importante pierdute in timpul diareei.
Oboseala si depresia
SusToate metodele de tratare a cancerului sunt puternice. Tratamentul poate continua timp de saptamani sau luni. Acesta poate cauza multiple boli sau disconfort mai accentuat decat cel presupus de afectiunea initiala. Multi bolnavi au declarat ca se simt epuizati si deprimati, incapabili sa se concentreze. Oboseala in timpul tratamentului de cancer poate fi legata de o serie de cauze, cum ar fi:
- nutritia inadecvata
- inactivitate
- o cantitate prea mica de sange
- depresie
- somn insuficient
- efecte secundare ale medicamentelor.
Daca va confruntati cu oboseala, este important sa anuntati echipa medicala.
Odihniti-va suficient. Pentru acest lucru puteti urma cateva sfaturi:
- dormiti putin in timpul zilei sau luati-va cateva pauze pentru a va odihni
- includeti si odihna in programul zilnic
- odihniti-va intr-o companie placuta, indiferent ca cititi o carte sau vizionati impreuna un film
- incercati sa faceti activitati mai usoare si mai scurte, nu va fortati limitele
- faceti plimbari scurte sau exercitii fizice regulate (acestea pot reduce oboseala si va vor ridica moralul).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
- Sindromul de Intestin iritabil
- Alimente care previn cancerul de colon
- Cancerul de colon
- Cancerul de colon - informatii generale
- Cancerul de colon - cauze
- Factori de risc pentru cancerul de colon
- Cancerul de colon - simptome si diagnostic
- Cancerul de colon si dieta