Transplantul de celule stem, sansa la viata pentru bolnavii de cancer de sange. Cum devii donator in Romania
Stire medicala
In fiecare an, in Romania, la 100.000 locuitori sunt diagnosticati trei pacienti cu cancere de sange (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura solutie terapeutica o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.
”Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedura standardizata de tratament, care se adreseaza bolilor hematologice grave, congenitale sau dobadite, si care se efectueaza de rutina si in Romania. De cele mai multe ori, este singura optiune curativa pentru acesti pacienti, este o procedura complexa, dar care poate salva vieti. In functie de tipul si prognosticul bolii, de varsta si comorbiditatile pacientului, rata de reusita poate fi foarte diferita. incercam impreuna cu pacientii nostri sa ajungem la un rezultat reusit pe termen lung, insa lupta este grea si de durata”, a declarat conf. Dr. Alina Tanase, medic hematolog, presedinte, Societatea Romana de Transplant Medular, cu ocazia Zilei Mondiale Impotriva Cancerelor sa Sange, marcata anual la data de 28 mai.
In Romania sunt 30 de pacienti care asteapta un donator potrivit.
Pentru aproape 50% dintre pacientii romani care nu au donator inrudit, nu exista in prezent donatori compatibili nicaieri in lume si nu au sansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viata.
222 romani au beneficiat pana acum de transplant de celule stem si doar 9 dintre acestia au gasit donatorul in tara.
Orice persoana sanatoasa cu varsta intre 18 si 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum inscrierea in Registrul Donatorilor se face si mai simplu, fara deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH.
"Sansa unui pacient de a gasi un donator compatibil este mai mare in randul persoanelor din tara de origine, de aceea este mare nevoie ca tot mai multi romani sa se inscrie in Registru.” spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
”Nu trebuie decat sa intrati pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, sa completati un formular cu datele personale de contact si noi va expediem acasa un kit de raclaj bucal cu instructiuni de folosire – este foarte usor sa va recoltati singuri probele si dureaza doar 5 minute. Dumneavoastra ne trimiteti kitul inapoi impreuna cu consimtamantul si un chestionar medical completate si semnate, noi facem analizele si daca totul este in regula, va anuntam ca ati devenit un potential donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie sa faceti este sa asteptati sa fiti contactat. Este foarte posibil sa nu va contactam niciodata, dar daca ati putea fi sansa la viata pentru cineva?” spune Dr. Aurora Dragomiristeanu, Director General, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Articole recomandate
- Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic
- Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului
- Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem
- Celulele stem - informatii generale
- Transplant autolog de celule stem
- Transplant alogen de celule stem
- Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent
- Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem
- Intrebari esentiale pe care sa i le adresezi medicului despre celulele stem