Topul factorilor despre care se spune ca sunt cancerigeni. Afla care este adevarul!
Despre cancer se spune ca poate fi cauzat de unele alimente, de un stil de viata nesanatos, dar si de radiatiile produse de telefonul mobil ori de unele produse de ingrijire.
Afla care sunt produsele pe care ar trebui sa le eviti si care sunt cele despre care cercetatorii spun ca nu sunt periculoase.
1. Indulcitorii artificiali
In ciuda tuturor afirmatiilor care s-au facut in ultimii ani, nu exista dovezi care sa indice faptul ca indulcitorii artificiali sunt raspunzatori de aparitia anumitor tipuri de cancer.
Zaharina este legata de aparitia cancerului la soareci, in urma unor studii de laborator, insa corpul uman reationeaza diferit fata de al acestora, spun oamenii de stiinta, potrivit webmd.
Nu a mai existat un semnal de alarma referitor la legatura dintre cancer si zaharina. De asemenea, un studiu pe aspartam nu a aratat ca acest indulcitor ar avea un grad de risc.
2. Radiografiile dentare
Cu siguranta ai auzit despre radiografiile dentare ca sunt cancerigene. Intr-adevar, expunerea la radiatii poate sa cauzeze cancer, de aceea trebuie sa porti o vesta de protectie in momentul in care efectuezi radiografia. In general, cu cat doza de radiatii este mai mare, creste si riscul de a face cancer.
Radiografiile dentare nu sunt recomandate femeilor insarcinate.
3. Telefonul mobil
Gadget de care ne despartim in putin momente, caci il avem cu noi mai tot timpul, telefonul mobil a fost "acuzat" de mai multe ori de faptul ca ar putea fi de vina pentru aparitia unor tipuri de cancer.
Pana acum, nu exista dovezi concerete in acest sens, de aceea mai este nevoie de studii. Insa, pentru siguranta, este bine sa reduci timpul petrecut cu telefonul la ureche si sa folosesti un dispozitiv hands-free.
4. Carnea rosie si cea procesata
Consumul de carne rosie sau procesata poate sa favorizeze aparitia tumorilor canceroase. Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia, intr-un raport publicat anul trecut, privind riscurile asociate cu consumul de carne rosie si carne procesata.
Potrivit raportului, consumul de bacon, de carnat si sunca mareste riscul aparitiei cancerului.
Si carnea rosie poate duce la aparitia acestei maladii, insa consumata cu moderatie nu reprezinta un pericol. Astfel, o persoana sanatoasa nu trebuie sa manance mai mult de 500 de grame pe saptamana, astfel incat sa nu existe niciun risc.
5. Apa imbuteliata
Daca bei apa din sticla de plastic, probabil ca recipientul contine bisfenol A, BPA, un compus organic despre care se spune ca este cancerigen.
Insa Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Statele Unite ale Americii spune ca BPA, in cantitatile in care se foloseste in prezent pentru fabricarea cutiilor de conserve sau a sticlelor de apa din plastic este una care nu ameninta sanatatea, potrivit webmd.com.
Dar daca vrei sa iei masuri suplimentare de protectie, poti evita recipientele din plastic.
6. Sexul
Ei bine, este adevarat, si sexul poate sa fie de vina pentru aparitia acestei maladii. Human Papilloma Virus (HPV), infectia cel mai frecvent transmisa pe cale sexuala, poate sa cauzeze cancer cervical si cancer de col uterin.
Insa nu toti adultii care sunt depistati cu acest virus se imbolnavesc de cancer. Ca sa reduci riscul aparitiei infectiei cu HPV, foloseste prezervativul. De asemenea, tinerele intre 11 si 26 de ani se pot vaccina.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Detectia mutatiilor cancerigene si evolutia cancerului
- Factori de risc si de protectie in cancerul de prostata
- Poluarea atmosferica si riscul dezvoltarii cancerului
- Cancerul: intrebari si raspunsuri
- Cand devin alunitele periculoase?
- Ereditatea si cancerul
- Cancerul glandei mamare la barbat
- Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top